Одржан округли сто у "Нашој банци" у Бањалуци

У згради Наше Банке у Бањалуци одржан је округли сто са темом „Улога банака у савременим трендовима развоја финансијских тржишта".

Република Српска 27.05.2022 | 16:56
Одржан округли сто у "Нашој банци" у Бањалуци

Точак времена мијења сва животна и пословна поља, највише због развоја технологије и повезивања свијета у једну цјелину. Тако се и у свијету банкарства дешавају јако динамичне промјене.

„Банкарство се више не посматра као класично, традиционално, у смислу посредовања између субјеката са вишковима и субјеката са мањковима финансијских средстава. Информациона технологија јако брзо те промјене уводи. Неке процјене су да ће у наредном периоду водеће банке постати трговачке платформе. Постојећи учесници у информацијском систему потребно је да траже алтернативе својим данашњим пословима“ казао је Душко Бодрожа, са Београдска банкарска академија.

Један  од циљева округлог стола је указивање на значај финансијских тржишта и њихов даљи развој. Све анализе, научни радови и студије показују да финансијска тржишта помажу развоју економије и опоравку неких земаља.

„Повод округлог стола је и једна књига коју смо Малиша Ђукић, Душко Бодрожа и ја написали, зове се „Финансијска тржишта X.0.“. У њој смо анализирали велики број ствари које се дешавају у свијету савремених  финансија, прије свега везаних за дигитализацију, развој електронског система трговања и промјене у сфери функционисања банака“, каже Дејан Ерић, декан Београдске банкарска академија

Намјера им је да укажу на нове трендове и алтернативе које су присутне као извори финансирања, начини прикупљања и инвестирања капитала, казали су учесници округлог стола.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар