Održan okrugli sto u "Našoj banci" u Banjaluci

U zgradi Naše Banke u Banjaluci održan je okrugli sto sa temom „Uloga banaka u savremenim trendovima razvoja finansijskih tržišta".

Republika Srpska 27.05.2022 | 16:56
Održan okrugli sto u "Našoj banci" u Banjaluci

Točak vremena mijenja sva životna i poslovna polja, najviše zbog razvoja tehnologije i povezivanja svijeta u jednu cjelinu. Tako se i u svijetu bankarstva dešavaju jako dinamične promjene.

„Bankarstvo se više ne posmatra kao klasično, tradicionalno, u smislu posredovanja između subjekata sa viškovima i subjekata sa manjkovima finansijskih sredstava. Informaciona tehnologija jako brzo te promjene uvodi. Neke procjene su da će u narednom periodu vodeće banke postati trgovačke platforme. Postojeći učesnici u informacijskom sistemu potrebno je da traže alternative svojim današnjim poslovima“ kazao je Duško Bodroža, sa Beogradska bankarska akademija.

Jedan  od ciljeva okruglog stola je ukazivanje na značaj finansijskih tržišta i njihov dalji razvoj. Sve analize, naučni radovi i studije pokazuju da finansijska tržišta pomažu razvoju ekonomije i oporavku nekih zemalja.

„Povod okruglog stola je i jedna knjiga koju smo Mališa Đukić, Duško Bodroža i ja napisali, zove se „Finansijska tržišta X.0.“. U njoj smo analizirali veliki broj stvari koje se dešavaju u svijetu savremenih  finansija, prije svega vezanih za digitalizaciju, razvoj elektronskog sistema trgovanja i promjene u sferi funkcionisanja banaka“, kaže Dejan Erić, dekan Beogradske bankarska akademija

Namjera im je da ukažu na nove trendove i alternative koje su prisutne kao izvori finansiranja, načini prikupljanja i investiranja kapitala, kazali su učesnici okruglog stola.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar