Већ је јасно да избори у октобру неће бити регуларни

У саопштењу наводе да је већ сада јасно да ће ови избори, упркос настојањима ЦИК-а да обезбиједи какву такву регуларност, бити апсолутно нерегуларни.

Република Српска 27.05.2022 | 13:25
Већ је јасно да избори у октобру неће бити регуларни

- Актелна тема у јавности скоро годину дана  јесу овогодишњи избори. Од најава измјена Изборног закона, преко нагађања да ли ће доћи до дуго очекиваних промјена, јалових покушаја око уједињавања опозиције до најновије хоће ли коначно Савјет министара усвојити буџет  или на други начин обезбиједити  средства за провођење већ расписаних избора - каже се у саопштењу Савеза пензионера и потомака.

У саопштењу наводе да је већ сада јасно да ће ови избори, упркос настојањима ЦИК-а да обезбиједи какву такву регуларност, бити апсолутно нерегуларни.

"Иако је свим субјектима који су дио изборног процеса од институција власти, преко такозване Међународне заједнице,  коју сматрамо најодговорнијом за овакав накарадни изборни систем, невладиних организација  и самих учесника јасно да се ни ови избори неће разликовати од свих претходних, није било спремности да се учине промјене и обезбиједи да се испоштује воља бирача", каже се у саопштењу.

Даље се наводи да према броју новопријављених политичких субјеката, за које јавност први пут чује да постоје, јасно је да су их формирале и пријавиле странке на власти, али и неке из опозиције само ради бирачких одбора.

"То се могло видјети и код прикупљања потписа за подршку пријаве за изборе, када је нуђен новац за потпис, или су ометани активисти конкурентских странака, као што се десило активисти СПиПа у Дервенти, када му је отет и поцојепан формулар на ком је прикупљао потпис", каже се у саопштењу.

Наглашавају да странке на власти  преко својих инсталисаних кадрова у институцијама, јавним установама и предузећима већ годину дана припремају тајне буџете, углавном преко нерегуларних јавних набавки, рекетирања или обезбјеђивања повлаштеног положаја приватним предузећима и радњама како то раде “ Шуме Српске”, из којих ће куповати бираче.

"Пензионери као најбројнија и економски-социјално најугроженија групација су као и до сада први на списку за куповину. Уз то власт ће користити и опробани метод притиска и уцјена запослених у институцијама власти као и злоупотребе гласова из иностранства и података из личних докумената осталих грађана", наводи се у саопштењу.

Сматрају да оваквом стању увелико доприноси разједињена опозиција, чија руководстава се  воде искључиво личним интересима и гдје је сујета јача од разума.

"Савез пензионера и потомака је од свог оснивања  26.10.2019., када је усвојио “Декларацију о потреби измјене изборног закона” , перманентно указивао на све неправилности , трошио силну енергију да убиједи опозицију да само уједињена и сложна може промијенити постојеће лоше стање, па то чини и овај пут, шаљући поруку свима који су дио изборног процеса, а посебно ЦИК и као најодговорнијој за регуларност Избора, да предузму све да увјере грађане да могу слободно и без последица исказати своју вољу", каже се у саопштењу.

(БН) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Регуларни избори

27.05.2022 11:55

Дје то има и кад је било?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

27.05.2022 19:05

Тако се Мастило сваке године пријави и прода само да би били посматраци.

Name

борац

27.05.2022 12:27

Мој Илицу мафија је дубоко пустила коријење и остаје на власти до распада РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.05.2022 13:22

Папци спремите се!@

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крушко

27.05.2022 13:24

Хвала, очи си нам отворио. Никада избори код нас нису били, нити ће бити регуларни. Тако нам грах пао, а није да нисмо заслужили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какво гласање?

27.05.2022 13:28

Ако већ опозиција не жели показати мудрост,најбољи излаз је општи бојкот гласача,не изаћи на гласање,а не дозволити садашњим да остану на својим позицијама.Боље је бити без икаквих представника власти,него имати скарадну власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.05.2022 14:22

Добро цовјек и казе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

27.05.2022 15:27

Тако су говорили и у Србији,као и у Хрватској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоца

27.05.2022 15:58

Највеци број пензионера не уцествује у куповини гласова.Али ни не гласају за странку дотицног господина,мозе он у име странке да трпа ријец пензионери.То код пензионера не пали.

ОДГОВОРИТЕ