Već je jasno da izbori u oktobru neće biti regularni

U saopštenju navode da je već sada jasno da će ovi izbori, uprkos nastojanjima CIK-a da obezbijedi kakvu takvu regularnost, biti apsolutno neregularni.

Republika Srpska 27.05.2022 | 13:25
Već je jasno da izbori u oktobru neće biti regularni

- Aktelna tema u javnosti skoro godinu dana  jesu ovogodišnji izbori. Od najava izmjena Izbornog zakona, preko nagađanja da li će doći do dugo očekivanih promjena, jalovih pokušaja oko ujedinjavanja opozicije do najnovije hoće li konačno Savjet ministara usvojiti budžet  ili na drugi način obezbijediti  sredstva za provođenje već raspisanih izbora - kaže se u saopštenju Saveza penzionera i potomaka.

U saopštenju navode da je već sada jasno da će ovi izbori, uprkos nastojanjima CIK-a da obezbijedi kakvu takvu regularnost, biti apsolutno neregularni.

"Iako je svim subjektima koji su dio izbornog procesa od institucija vlasti, preko takozvane Međunarodne zajednice,  koju smatramo najodgovornijom za ovakav nakaradni izborni sistem, nevladinih organizacija  i samih učesnika jasno da se ni ovi izbori neće razlikovati od svih prethodnih, nije bilo spremnosti da se učine promjene i obezbijedi da se ispoštuje volja birača", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da prema broju novoprijavljenih političkih subjekata, za koje javnost prvi put čuje da postoje, jasno je da su ih formirale i prijavile stranke na vlasti, ali i neke iz opozicije samo radi biračkih odbora.

"To se moglo vidjeti i kod prikupljanja potpisa za podršku prijave za izbore, kada je nuđen novac za potpis, ili su ometani aktivisti konkurentskih stranaka, kao što se desilo aktivisti SPiPa u Derventi, kada mu je otet i pocojepan formular na kom je prikupljao potpis", kaže se u saopštenju.

Naglašavaju da stranke na vlasti  preko svojih instalisanih kadrova u institucijama, javnim ustanovama i preduzećima već godinu dana pripremaju tajne budžete, uglavnom preko neregularnih javnih nabavki, reketiranja ili obezbjeđivanja povlaštenog položaja privatnim preduzećima i radnjama kako to rade “ Šume Srpske”, iz kojih će kupovati birače.

"Penzioneri kao najbrojnija i ekonomski-socijalno najugroženija grupacija su kao i do sada prvi na spisku za kupovinu. Uz to vlast će koristiti i oprobani metod pritiska i ucjena zaposlenih u institucijama vlasti kao i zloupotrebe glasova iz inostranstva i podataka iz ličnih dokumenata ostalih građana", navodi se u saopštenju.

Smatraju da ovakvom stanju uveliko doprinosi razjedinjena opozicija, čija rukovodstava se  vode isključivo ličnim interesima i gdje je sujeta jača od razuma.

"Savez penzionera i potomaka je od svog osnivanja  26.10.2019., kada je usvojio “Deklaraciju o potrebi izmjene izbornog zakona” , permanentno ukazivao na sve nepravilnosti , trošio silnu energiju da ubijedi opoziciju da samo ujedinjena i složna može promijeniti postojeće loše stanje, pa to čini i ovaj put, šaljući poruku svima koji su dio izbornog procesa, a posebno CIK i kao najodgovornijoj za regularnost Izbora, da preduzmu sve da uvjere građane da mogu slobodno i bez posledica iskazati svoju volju", kaže se u saopštenju.

(BN) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Regularni izbori

27.05.2022 11:55

Dje to ima i kad je bilo?

ODGOVORITE
Name

Borac

27.05.2022 19:05

Tako se Mastilo svake godine prijavi i proda samo da bi bili posmatraci.

Name

borac

27.05.2022 12:27

Moj Ilicu mafija je duboko pustila korijenje i ostaje na vlasti do raspada RS.

ODGOVORITE
Name

Milan

27.05.2022 13:22

Papci spremite se!@

ODGOVORITE
Name

Kruško

27.05.2022 13:24

Hvala, oči si nam otvorio. Nikada izbori kod nas nisu bili, niti će biti regularni. Tako nam grah pao, a nije da nismo zaslužili!

ODGOVORITE
Name

Kakvo glasanje?

27.05.2022 13:28

Ako već opozicija ne želi pokazati mudrost,najbolji izlaz je opšti bojkot glasača,ne izaći na glasanje,a ne dozvoliti sadašnjim da ostanu na svojim pozicijama.Bolje je biti bez ikakvih predstavnika vlasti,nego imati skaradnu vlast.

ODGOVORITE
Name

Re

27.05.2022 14:22

Dobro covjek i kaze

ODGOVORITE
Name

OO7

27.05.2022 15:27

Tako su govorili i u Srbiji,kao i u Hrvatskoj.

ODGOVORITE
Name

Joca

27.05.2022 15:58

Najveci broj penzionera ne ucestvuje u kupovini glasova.Ali ni ne glasaju za stranku doticnog gospodina,moze on u ime stranke da trpa rijec penzioneri.To kod penzionera ne pali.

ODGOVORITE