Уставни суд БиХ се бави ловом на вјештице 

Коментаришући Одлуку Уставног суда БиХ да укине одредбе Декларације Народне скупштине о враћању пренесених надлежности и закључке у вези Информације о преносу надлежности, предсједник СДС-а Мирко Шаровић оцијенио је да Уставни суд двоструким аршинима ради сам против себе и доноси одлуке које нису у складу са Уставом БиХ.

Република Српска 27.05.2022 | 13:16
Уставни суд БиХ се бави ловом на вјештице 

'Власт је и рачунала да ће Уставни суд БиХ поништити закључке и да се само поиграла са бирачима.  Тачно је да наши посланици нису гласали за Декларацију и закључке јер смо знали да намјера није искрена, да се власт поиграва бирачима и да управо рачунају на Уставни суд БиХ. Међутим, увијек ћемо бранити право Народне скупштине и њене већине, ма ко у њој био, да имају право на декларативан политички став и креирање политичких циљева'', истакао је Шаровић.

Предсједник СДС-а мишљења је да Уставни суд БиХ уопште није могао разматрати оспорене акте и да је апелацију 15 посланика Представничког дома морао одбацити без улажења у меритум и објашњава:

''Уставни суд БиХ по слову Устава БиХ надлежан је да разматра усклађеност општих аката са Уставом БиХ, а то су устави ентитета и закони. Подсјетићу вас, када је Младен Босић 2016. године поднио апелацију за оцјену уставности Одлуке о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године и Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године, Уставни суд БиХ се прогласио ненадлежним јер не одлучује о појединачним правним актима. Својим двоструким аршинима у истој ситуацији, Уставни суд БиХ је потврдио да је политички а не правни суд, и да се бави ловом на вјештице.''

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић сматра и да Република Српска мора инсистирати на доношењу Закона о Уставном суду БиХ којим би стране судије биле замијењене домаћим јер је то за Српску најважнији приоритет.

''Оно што је битно, то од БиХ тражи и Европска комисија која нам је јасно рекла – са страним судијама нема европског пута. То је капитал који режим у Републици Српској нажалост не зна да искористи'', закључио је Шаровић.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Крушко

27.05.2022 13:20

Нећеш се леба најести од политике, и теби и баји сат откуцава. Пустите да млади људи дођу до изражаја. Доста нам је старих прдоња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислилац

27.05.2022 13:37

Браво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професор

27.05.2022 14:07

У праву је човек 100% зашто су нама потребне стране судије јесмо ли ми нормална земља питање је зашто плачати стране судије кад имамо своје а вјерујем да су добро плаћени сигурно вишеструко више од наших

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.05.2022 16:26

Нисмо нормална земља и требају нам стране судије, јер се ови наси јефтино продају.Сто се тице плацања, њих плаца ЕУ, тако да се не секирас око троскова.

Name

ОО7

27.05.2022 15:28

Да ли ти то "дижеш"ручну??

ОДГОВОРИТЕ