Ustavni sud BiH se bavi lovom na vještice 

Кomentarišući Odluku Ustavnog suda BiH da ukine odredbe Deklaracije Narodne skupštine o vraćanju prenesenih nadležnosti i zaključke u vezi Informacije o prenosu nadležnosti, predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je da Ustavni sud dvostrukim aršinima radi sam protiv sebe i donosi odluke koje nisu u skladu sa Ustavom BiH.

Republika Srpska 27.05.2022 | 13:16
Ustavni sud BiH se bavi lovom na vještice 

'Vlast je i računala da će Ustavni sud BiH poništiti zaključke i da se samo poigrala sa biračima.  Tačno je da naši poslanici nisu glasali za Deklaraciju i zaključke jer smo znali da namjera nije iskrena, da se vlast poigrava biračima i da upravo računaju na Ustavni sud BiH. Međutim, uvijek ćemo braniti pravo Narodne skupštine i njene većine, ma ko u njoj bio, da imaju pravo na deklarativan politički stav i kreiranje političkih ciljeva'', istakao je Šarović.

Predsjednik SDS-a mišljenja je da Ustavni sud BiH uopšte nije mogao razmatrati osporene akte i da je apelaciju 15 poslanika Predstavničkog doma morao odbaciti bez ulaženja u meritum i objašnjava:

''Ustavni sud BiH po slovu Ustava BiH nadležan je da razmatra usklađenost opštih akata sa Ustavom BiH, a to su ustavi entiteta i zakoni. Podsjetiću vas, kada je Mladen Bosić 2016. godine podnio apelaciju za ocjenu ustavnosti Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Ustavni sud BiH se proglasio nenadležnim jer ne odlučuje o pojedinačnim pravnim aktima. Svojim dvostrukim aršinima u istoj situaciji, Ustavni sud BiH je potvrdio da je politički a ne pravni sud, i da se bavi lovom na vještice.''

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra i da Republika Srpska mora insistirati na donošenju Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije bile zamijenjene domaćim jer je to za Srpsku najvažniji prioritet.

''Ono što je bitno, to od BiH traži i Evropska komisija koja nam je jasno rekla – sa stranim sudijama nema evropskog puta. To je kapital koji režim u Republici Srpskoj nažalost ne zna da iskoristi'', zaključio je Šarović.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kruško

27.05.2022 13:20

Nećeš se leba najesti od politike, i tebi i baji sat otkucava. Pustite da mladi ljudi dođu do izražaja. Dosta nam je starih prdonja!

ODGOVORITE
Name

Mislilac

27.05.2022 13:37

Bravo!

ODGOVORITE
Name

Profesor

27.05.2022 14:07

U pravu je čovek 100% zašto su nama potrebne strane sudije jesmo li mi normalna zemlja pitanje je zašto plačati strane sudije kad imamo svoje a vjerujem da su dobro plaćeni sigurno višestruko više od naših

ODGOVORITE
Name

re

27.05.2022 16:26

Nismo normalna zemlja i trebaju nam strane sudije, jer se ovi nasi jeftino prodaju.Sto se tice placanja, njih placa EU, tako da se ne sekiras oko troskova.

Name

OO7

27.05.2022 15:28

Da li ti to "dižeš"ručnu??

ODGOVORITE