ЕУ разматра градњу морског гасовода Шпанија-Италија

- Европска комисија (ЕК) анализира могућност изградње морског гасовода који би повезао Иберијско полуострво са Италијом, објавио је лист Ел Паис.

Свијет 27.05.2022 | 10:10
ЕУ разматра градњу морског гасовода Шпанија-Италија

Повезивање Италије са Шпанијом било би значајно, с обзиром на то да Шпанија има највећи капацитет за регасификацију течног природног гаса (ТПГ) у Европској унији. У Шпанији ради шест фабрика за регасификацију, наводи се у извештају шпанског листа, преноси Раша тудеј.

Повезивање Шпаније гасоводима са већином преосталог дела ЕУ је ограничена због високог планинског венца Пиринеја, који чини границу између Шпаније и Француске.

Како наводи Ел Паис, 700 километара дугачак гасовод између Барселоне и Ливорна у Италији приказан је на једној од мапа пута у програму енергетске транзиције "РЕПоwерЕУ".

Очекује се да ће изградња трајати једну до две године и да ће захтевати улагање између 2,5 и 3,0 милијарде евра (3,2 милијарде долара).

Гасовод би могао да снабдева гасом и Италију и земље централне и северне Европе, додаје се у тексту.

Шпански премијер Педро Санчез је изјавио почетком ове недеље у интервјуу за ЦНБЦ, да би Шпанија и јужна Европа заједно могле да помогну да ЕУ смањи енергетску зависност од Русије. Он је напоменуо да Шпанија учествује са 37 одсто у укупним капацитетима ЕУ за регасификацију.

Русија је највећи снабдевач европских држава гасом. Подаци ЕК показују да Европска унија, од укупних увезених количина енергената, добија 40 посто гаса, 27 посто нафте и 46 процената угља из Русије.

Чланице ЕУ су се сагласиле да прекину куповине руског угља, али нису успеле да постигну консензус о предлогу за забрану увоза руске нафте. Такође су подељене по питању снабдевања руским гасом, који је тешко заменити.

(Тањуг) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

075

27.05.2022 08:32

Што више времена пролази мишљења сам да БиХ не треба у ЕУ, безвизни режим и запошљавање ОК, али у ЕУ никада! Да Србија уђе којим случајем у НАТО, не бих волио да БиХ уђе ни у НАТО јер све државе око БиХ би биле у НАТО и то је то гарант сигурности у БиХ, али нажалост морамо у НАТО јер Србија ће увијек жељети "велику" Србију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

27.05.2022 15:27

Ај сад лијепо одспавај мало,па покусај поново.Али договори се прво сам са собом ста хоцес да казес...

Name

Еу-Фан

27.05.2022 08:34

Одлицна вијест, знаци има наде и за ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само еколошке дозволе

27.05.2022 08:38

Бар једно 25 година... Хахахаха, идиоти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.05.2022 08:57

Никад Њемацка неце престати куповати руски гас и никад Руси неце престати куповати Мерцедес , БМW , Ауди и Порсхе . Све це ово највисе платити и вец плаца сиротиња из Украјине а и остали Европљани вец плацају све дупло скупље него сто су плацали . Не знам какав је проблем са сецером ја просле године купио килограм у куцу , нисам га ни нацео . Литру уља од сунцокрета потросим за 3,4 мјесеца , брасна тросим за палацинке једном мјесецно 200 300 грама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси су интелигентан народ

27.05.2022 14:56

Без расипања ресурса планете на бизарне ствари бахатих недораслих овоме цивилизацијском времену.... Тросе висе него 90% цовјецанства.

Name

Путин визионар

27.05.2022 14:51

У свијету се произоди много висе хране него сто је потребно за цијелу планету. На Западу су схватили да имају привилегију на то захваљујуци стањцаном па се расипницки и бахато односе према храни огромне колицине се бацају а пола планете глад, све то изискује и огромне ресурсе планете које има и своју границу.... Када би се тако разбацивао понасао сваки становник планете требало би нам јос 7 планета и не би задовољило бахатост.... Руски народ је еманципованији од западног по рационалном размисљању.... Русији и скромности огромне вецине градјана и не само Русије се исмијава бахато западно потросацко друство а црпају све ресурсе за безвриједне стањцане папире, вецином су нерадници а тросе огромне ресурсе самим тиме и највеци загадјиваци планете. Њихов мото није бити рационалан према ресурсима које зивот знаце и користити их за то, напротив тросе се на ствари без којих се мозе, орузје као прво,нпр. конфекцијска индустрија и остале снобовске бизарне навике....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

27.05.2022 16:49

Сретан поцетак радова!

ОДГОВОРИТЕ