EU razmatra gradnju morskog gasovoda Španija-Italija

- Evropska komisija (EK) analizira mogućnost izgradnje morskog gasovoda koji bi povezao Iberijsko poluostrvo sa Italijom, objavio je list El Pais.

Svijet 27.05.2022 | 10:10
EU razmatra gradnju morskog gasovoda Španija-Italija

Povezivanje Italije sa Španijom bilo bi značajno, s obzirom na to da Španija ima najveći kapacitet za regasifikaciju tečnog prirodnog gasa (TPG) u Evropskoj uniji. U Španiji radi šest fabrika za regasifikaciju, navodi se u izveštaju španskog lista, prenosi Raša tudej.

Povezivanje Španije gasovodima sa većinom preostalog dela EU je ograničena zbog visokog planinskog venca Pirineja, koji čini granicu između Španije i Francuske.

Kako navodi El Pais, 700 kilometara dugačak gasovod između Barselone i Livorna u Italiji prikazan je na jednoj od mapa puta u programu energetske tranzicije "REPowerEU".

Očekuje se da će izgradnja trajati jednu do dve godine i da će zahtevati ulaganje između 2,5 i 3,0 milijarde evra (3,2 milijarde dolara).

Gasovod bi mogao da snabdeva gasom i Italiju i zemlje centralne i severne Evrope, dodaje se u tekstu.

Španski premijer Pedro Sančez je izjavio početkom ove nedelje u intervjuu za CNBC, da bi Španija i južna Evropa zajedno mogle da pomognu da EU smanji energetsku zavisnost od Rusije. On je napomenuo da Španija učestvuje sa 37 odsto u ukupnim kapacitetima EU za regasifikaciju.

Rusija je najveći snabdevač evropskih država gasom. Podaci EK pokazuju da Evropska unija, od ukupnih uvezenih količina energenata, dobija 40 posto gasa, 27 posto nafte i 46 procenata uglja iz Rusije.

Članice EU su se saglasile da prekinu kupovine ruskog uglja, ali nisu uspele da postignu konsenzus o predlogu za zabranu uvoza ruske nafte. Takođe su podeljene po pitanju snabdevanja ruskim gasom, koji je teško zameniti.

(Tanjug) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

075

27.05.2022 08:32

Što više vremena prolazi mišljenja sam da BiH ne treba u EU, bezvizni režim i zapošljavanje OK, ali u EU nikada! Da Srbija uđe kojim slučajem u NATO, ne bih volio da BiH uđe ni u NATO jer sve države oko BiH bi bile u NATO i to je to garant sigurnosti u BiH, ali nažalost moramo u NATO jer Srbija će uvijek željeti "veliku" Srbiju!

ODGOVORITE
Name

Nole

27.05.2022 15:27

Aj sad lijepo odspavaj malo,pa pokusaj ponovo.Ali dogovori se prvo sam sa sobom sta hoces da kazes...

Name

Eu-Fan

27.05.2022 08:34

Odlicna vijest, znaci ima nade i za EU!

ODGOVORITE
Name

Samo ekološke dozvole

27.05.2022 08:38

Bar jedno 25 godina... Hahahaha, idioti

ODGOVORITE
Name

Igor

27.05.2022 08:57

Nikad Njemacka nece prestati kupovati ruski gas i nikad Rusi nece prestati kupovati Mercedes , BMW , Audi i Porshe . Sve ce ovo najvise platiti i vec placa sirotinja iz Ukrajine a i ostali Evropljani vec placaju sve duplo skuplje nego sto su placali . Ne znam kakav je problem sa secerom ja prosle godine kupio kilogram u kucu , nisam ga ni naceo . Litru ulja od suncokreta potrosim za 3,4 mjeseca , brasna trosim za palacinke jednom mjesecno 200 300 grama .

ODGOVORITE
Name

Rusi su inteligentan narod

27.05.2022 14:56

Bez rasipanja resursa planete na bizarne stvari bahatih nedoraslih ovome civilizacijskom vremenu.... Trose vise nego 90% covjecanstva.

Name

Putin vizionar

27.05.2022 14:51

U svijetu se proizodi mnogo vise hrane nego sto je potrebno za cijelu planetu. Na Zapadu su shvatili da imaju privilegiju na to zahvaljujuci stanjcanom pa se rasipnicki i bahato odnose prema hrani ogromne kolicine se bacaju a pola planete glad, sve to iziskuje i ogromne resurse planete koje ima i svoju granicu.... Kada bi se tako razbacivao ponasao svaki stanovnik planete trebalo bi nam jos 7 planeta i ne bi zadovoljilo bahatost.... Ruski narod je emancipovaniji od zapadnog po racionalnom razmisljanju.... Rusiji i skromnosti ogromne vecine gradjana i ne samo Rusije se ismijava bahato zapadno potrosacko drustvo a crpaju sve resurse za bezvrijedne stanjcane papire, vecinom su neradnici a trose ogromne resurse samim time i najveci zagadjivaci planete. Njihov moto nije biti racionalan prema resursima koje zivot znace i koristiti ih za to, naprotiv trose se na stvari bez kojih se moze, oruzje kao prvo,npr. konfekcijska industrija i ostale snobovske bizarne navike....

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

27.05.2022 16:49

Sretan pocetak radova!

ODGOVORITE