Потписан протокол о електронској размјери података између БиХ и Србије

У Сарајеву је данас потписан Оперативни протокол о електронској размијени података између Агенције за рад и запошљавање Босне и Херцеговине и Националне службе за запошљавање Републике Србије.

Република Српска 26.05.2022 | 15:23
Потписан протокол о електронској размјери података између БиХ и Србије

Протокол су потписали директор Агенције за рад и запошљавање Босне и Херцеговине, мр. Муамер Бандић и директор Националне службе за запошљавање Републике Србије, Зоран Мартиновић, а Оперативни протокол се односи на провођење Споразума између Босне и Херцеговине и СР Југославије, односно Републике Србије као насљеднице СР Југославије, о социјалном осигурању у дијелу који се односи на област незапослености.

 „Циљ Оперативног протокола јесте олакшати електронску размјену података и докумената неопходну за остваривање права на новчану накнаду у случају незапослености за држављане обје земље, а протокол ће се примјењивати од 1.6.2022. године. Ово је један имплементирајући акт који ће нам омогућити ефикасно спровођење наведеног Споразума, те олакшати грађанима право да добију новчану накнаду у случају незапослености за сав онај радни стаж који су провели у иностранству, у овом конкретном случају у Републици Србији“, саопштио је мр. Муамер Бандић, директор Агенције за рад и запошљавање БиХ, након потписивања протокола.

„Обзиром да је првобитни Протокол потписан 2011. године и да је у Босни и Херцеговини и Републици Србији, као земљама уговорницама, у међувремену, дошло до измјене дијела законских прописа у области запошљавања, све је то временом довело до неуједначене праксе код примјене појединих одредби Протокола. Због тога смо се одлучили да ревидирамо постојећи документ како би грађани обје државе могли да наставе остваривати права на новчану накнаду  у случају незапослености“, појаснио је директор Бандић.

„Конкретно, садашњим Протоколом јасно смо дефинирали неопходну документацију којом се доказује стаж осигурања навршен у државама уговорницама, те смо прецизирали који ће се документи користити приликом достављања захтјева за остваривање права на новчану накнаду“, рекао је Муамер Бандић.


(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Душан

26.05.2022 20:05

Зар ово није пренос надлежности..онако питам за комшију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фед

27.05.2022 07:51

Ма није то је редован састанак измеду дрзаве Босне и Херцеговине и Србије

ОДГОВОРИТЕ