Обиљежено 30 година од страдања 12 бањалучких беба

Данас је обиљежено 30 година од страдања 12 бањалучких беба. На споменик „12 звјездица“ вијенце су положиле породице страдалих, као и представници највишег политичког руководства Републике Српске. 

Република Српска 24.05.2022 | 16:38
Обиљежено 30 година од страдања 12 бањалучких беба

У току маја и јуна 1992. године, у одјељењу за интензивну његу бањалучког породилишта, због недостатка кисеоника, умрло је 12 беба. Овај догађај, касније ће постати познат као смрт дванаест звјездица. 

„Као мајка, никада ово не могу, нико од нас не може ово да заборави. Нажалост, ни да преболи. Не постоји начин да се дијете из срца избрише, да се бол и туга избришу“, поручила је Жељка Тубић, мајка једне од 12 бањалучких беба.

Премијер Републике Српске, Радован Вишковић, рекао је да је смрт 12 бањалучких беба један од најтежих злочина на овим просторима. 
„30 година послије једног од најтежих злочина који се десио на овом простору. Тек рођене бебе ускраћене су за оно елементарно у животу, а то је кисеоник. Поставља се објективно питање, ево свих ових 30 година – због чега?“, рекао је Вишковић.

Тринаеста беба, Слађана Кобас, након тешке болести проузроковане недостатком кисеоника, 14 година касније изгубила је битку за живот. 

„Наравно да је моја порука и мајкама, породицама, очевима, браћи и сестрама ових породица да они не могу бити остављени сами, зато што је ово била превелика жртва која је дата за Републику Српску. Овдје није ни битно и сами смо имали прилику то да видимо, да имамо породица различите вјере, различите националности, да су били велики и тешки страдалници управо због тога и да умјесто оне среће и радости коју су требали понијети рођењем свог дјетета они су стријепили коначно доживјели оно што јесте најтрагичније“, рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

Након смрти 12 бањалучких беба, у љето 1992. године, покренута је војна операција „Коридор“, којом је Војска Републике Српске ослободила Посавину и омогућила допремање кисеоника из Србије. 

(БН/А.Глувић)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Даве

24.05.2022 14:54

Сто нисте просверцовали кисеоник као нафту или цигарете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владимир

24.05.2022 17:13

Ајде не пиши глупости. Куда је нафта долазила када је коридор био затворен? Питање је зашто тада нису давали индустриски кисеоник тим бебаба ако тврде да је исправан и чист, тј када им је била фрка око увоза индустриског, а истоваран у УКЦ и другим болницама.

Name

Брдар

24.05.2022 18:47

Први камион када је пробијен коридор није визио кисик вец сверцовану робу.

Name

Реп Владимир

25.05.2022 04:18

Коридор је био затворен за нормалан свијет. За сверцере и лопове све је радило нормално. Ове бебе су зртвоване ради јаког интереса, то сам знао и тад кад сам имао 21 годину. Као немозе проци кисик, ал могу тенкови и гранате. И сами смо се питали одкуд стизу неке ствари, а ми затворени са свих страна. У једну ствар сам се и те како увјерио у рату. Бизнис цвјета тамо гдје топови нај јаце грувају. Нисам једини који се у то увјерио. Надам се да це неко ко је то дозивио процитат мој коментар, и потврдит ово сто сам написао.

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

24.05.2022 20:08

Нека је вјечна слава жртвама!

ОДГОВОРИТЕ