Obilježeno 30 godina od stradanja 12 banjalučkih beba

Danas je obilježeno 30 godina od stradanja 12 banjalučkih beba. Na spomenik „12 zvjezdica“ vijence su položile porodice stradalih, kao i predstavnici najvišeg političkog rukovodstva Republike Srpske. 

Republika Srpska 24.05.2022 | 16:38
Obilježeno 30 godina od stradanja 12 banjalučkih beba

U toku maja i juna 1992. godine, u odjeljenju za intenzivnu njegu banjalučkog porodilišta, zbog nedostatka kiseonika, umrlo je 12 beba. Ovaj događaj, kasnije će postati poznat kao smrt dvanaest zvjezdica. 

„Kao majka, nikada ovo ne mogu, niko od nas ne može ovo da zaboravi. Nažalost, ni da preboli. Ne postoji način da se dijete iz srca izbriše, da se bol i tuga izbrišu“, poručila je Željka Tubić, majka jedne od 12 banjalučkih beba.

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, rekao je da je smrt 12 banjalučkih beba jedan od najtežih zločina na ovim prostorima. 
„30 godina poslije jednog od najtežih zločina koji se desio na ovom prostoru. Tek rođene bebe uskraćene su za ono elementarno u životu, a to je kiseonik. Postavlja se objektivno pitanje, evo svih ovih 30 godina – zbog čega?“, rekao je Višković.

Trinaesta beba, Slađana Kobas, nakon teške bolesti prouzrokovane nedostatkom kiseonika, 14 godina kasnije izgubila je bitku za život. 

„Naravno da je moja poruka i majkama, porodicama, očevima, braći i sestrama ovih porodica da oni ne mogu biti ostavljeni sami, zato što je ovo bila prevelika žrtva koja je data za Republiku Srpsku. Ovdje nije ni bitno i sami smo imali priliku to da vidimo, da imamo porodica različite vjere, različite nacionalnosti, da su bili veliki i teški stradalnici upravo zbog toga i da umjesto one sreće i radosti koju su trebali ponijeti rođenjem svog djeteta oni su strijepili konačno doživjeli ono što jeste najtragičnije“, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Nakon smrti 12 banjalučkih beba, u ljeto 1992. godine, pokrenuta je vojna operacija „Koridor“, kojom je Vojska Republike Srpske oslobodila Posavinu i omogućila dopremanje kiseonika iz Srbije. 

(BN/A.Gluvić)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dave

24.05.2022 14:54

Sto niste prosvercovali kiseonik kao naftu ili cigarete?

ODGOVORITE
Name

Vladimir

24.05.2022 17:13

Ajde ne piši gluposti. Kuda je nafta dolazila kada je koridor bio zatvoren? Pitanje je zašto tada nisu davali industriski kiseonik tim bebaba ako tvrde da je ispravan i čist, tj kada im je bila frka oko uvoza industriskog, a istovaran u UKC i drugim bolnicama.

Name

Brdar

24.05.2022 18:47

Prvi kamion kada je probijen koridor nije vizio kisik vec svercovanu robu.

Name

Rep Vladimir

25.05.2022 04:18

Koridor je bio zatvoren za normalan svijet. Za svercere i lopove sve je radilo normalno. Ove bebe su zrtvovane radi jakog interesa, to sam znao i tad kad sam imao 21 godinu. Kao nemoze proci kisik, al mogu tenkovi i granate. I sami smo se pitali odkud stizu neke stvari, a mi zatvoreni sa svih strana. U jednu stvar sam se i te kako uvjerio u ratu. Biznis cvjeta tamo gdje topovi naj jace gruvaju. Nisam jedini koji se u to uvjerio. Nadam se da ce neko ko je to dozivio procitat moj komentar, i potvrdit ovo sto sam napisao.

Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

24.05.2022 20:08

Neka je vječna slava žrtvama!

ODGOVORITE