У прошлој години само четири пресуде за корупцију

Недостатак посвећености владавини права, реформа правосуђа и корупције у правосуђу су главне теме на које годинама упозоравају европски званичници у бројним извјештајима о БиХ. Међутим, то за наше правосуђе не вриједи јер из године у годину имамо све више случајева корупције али и нерјешавања случајева.

Република Српска 22.05.2022 | 18:29
У прошлој години само четири пресуде за корупцију

У Босни и Херцеговини је у 2021.години донесено 147 правоснажних пресуда за кривична дјела корупције, од чега се четири односе на високу корпцију, подаци су невладине организације Транспаренсy Интернатионал БиХ.

Покретање истрага и формирање предмета у тужилаштвима све чешће се користе као средство за медијску дискредитацију политичких противника. Чак и кад се деси да се оптужница подигне, углавном страдају нижерангирани службеници док се за високорангиране у кратком року случај ријеши тако што се донесе одлука о неспровођењу истраге.

"Процесуирају се само у тренутку када је то политички погодно односно да ли је неко пао у немилост своје странке или коалиције или није више у власти или нека странка која има већи утицај на тужилаштво може издејствоати да се неко из противничког табора процеусира, док они који су тренутно на власти и имају контролу над радом правосуђа остају непроцесуирани“, каже Ивана Корајлић, Транспаренсy Интернатионал БиХ.

Невладин сектор годинама упозорава на неефикасност правосуђа у БиХ, посебно када је у питању процесуирање корупције. Да је лоше стање у правосуђу и да је корупција одавно под окриљем политике, сматрају и грађани са којима смо разговарали. 

Изгледа да су исти они који спроводе корупцију ти који владају зато не предузимају ништа против оних са којима сарађују. 

Једни друге чувају једино тако систем може да остане у корупцији а да је корпуција и подмићивање то је ужас један.

Према подацима Транспаренсија, сва тужилаштва у БиХ подигла су укупно 235 оптужница од чега се само 6, или 2,5% односе на високу корупцију. Бројни предмети остају у ладицама 3 или 4 године након што се тужба поднесе да уопште судија поступи и да га узме у рад, а неријетко прође и 10 и више година од момента кад је кривично дјело почињено у односу на завршетак судског поступка. 

"Тужилаштво БиХ је подигло само једну оптужницу за високу корупцију против Селме Цикотића и то за случај који се десио прије више од 10 година имате ситуацију да се чека по 10 година да се подижу оптужнице а онда имате ситуацију да годинама трају судски процеси“, каже Ивана Корајлић, Транспаренсy Интернатионал БиХ.

Како заправо раде Тужилаштва у БиХ јасно се види у случају Милана Тегелтије, бившег предјседника ВСТС-а БиХ који је, након оставке због низа скандала и лошег стања у правосуђу, именован за правног савјетника члана Предсједништва БиХ Милорада Додика,чиме су огољене везе које постоје између правосуђа и политике. То је  показало и сав апсурд тога како су код нас конципирани закони, како се они тумаче и на крају какав је систем одговорности.

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

КПЗ Фоча

22.05.2022 16:47

Умјесто да је у затвору, и даље прима плату од мрске му БиХ. Лош хармоникаш, никакав човјек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.05.2022 19:54

Зељковиц и васиц наградјени директорским мјестима а пресудјени криминалци.

Name

Мисо

23.05.2022 04:28

А Бурле краде лопатом? Докле?

Name

Крис

23.05.2022 07:43

Бурле зна изгладит свој криминал и нема вецег криминалца који зна лопату згрцања капитала да претвори неком мадијом у невидљиву али чујну лопату.

Name

јеремија

22.05.2022 16:54

Тужиоци су највећа багра у држави поготово у Брчко Дистрикту, све сами љигавци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоча

22.05.2022 16:58

Синиша Гољанин,мој директор!!!Крените ид њега!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

22.05.2022 17:05

Ма пусти корупцију и то је много,то је систем зивота у бих! Има јос зивих Стба за процесуирсње,тако да је корупција дангубљење,платис и заврсено! Највеци апсурд људског ума је суд БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

22.05.2022 17:53

Само се покреће према оним што престану да буду послушни.Људи и!!! Ова власт нас води право у понор!!! Закон важи за неке а неке неважи задњи пут је видјено у 15 вјеку и сад за вријеме Милорада!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еих

22.05.2022 18:00

Мало је и да 4 дневно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папакланд

22.05.2022 18:47

Папакланду не треба ни суд ни тузиластво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шлањо

22.05.2022 18:58

Цариник на Вардишту Видаковић носи у смјену 3 телефона и уговара послове као да је пријелаз његова авлија. Он је задузен за крупне послове ништа сића. Све фрајер одрађује. Виљушкар недавно за Рогатицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотона

22.05.2022 19:46

Тако је то кад на Балкану зиви постен и цестит народ..Немас га за ста окривит.Не зна нас народ ста је то криминал..То је за нас народ свакодневна рутина па не разликује висе ни добро од зла...Ја сам зао и зло па ето потрефим ста није добро..Мени је зло кад је народ добар и побозан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корумпирано правосудје

22.05.2022 21:59

До када це то бити ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тужилац

23.05.2022 04:54

Свјесни иду на застарупоступка узимају огроман новац ,преко посредника,и нико не одговара за пропусте који су очигледно намјерно и свјесни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

23.05.2022 10:54

Чему се чудити? Па нема више шта украсти, нешто су покрали наши, нешто странци, ако се још шта наситно украде неки фотељаш, то није за прогон и казну. Посебно правда мора бити опрезна и казнити, своког оног сиромака, што украде у самопослузи крух, јогурт, паштету, кило брашна или чак сапун.

ОДГОВОРИТЕ