U prošloj godini samo četiri presude za korupciju

Nedostatak posvećenosti vladavini prava, reforma pravosuđa i korupcije u pravosuđu su glavne teme na koje godinama upozoravaju evropski zvaničnici u brojnim izvještajima o BiH. Međutim, to za naše pravosuđe ne vrijedi jer iz godine u godinu imamo sve više slučajeva korupcije ali i nerješavanja slučajeva.

Republika Srpska 22.05.2022 | 18:29
U prošloj godini samo četiri presude za korupciju

U Bosni i Hercegovini je u 2021.godini doneseno 147 pravosnažnih presuda za krivična djela korupcije, od čega se četiri odnose na visoku korpciju, podaci su nevladine organizacije Transparensy International BiH.

Pokretanje istraga i formiranje predmeta u tužilaštvima sve češće se koriste kao sredstvo za medijsku diskreditaciju političkih protivnika. Čak i kad se desi da se optužnica podigne, uglavnom stradaju nižerangirani službenici dok se za visokorangirane u kratkom roku slučaj riješi tako što se donese odluka o nesprovođenju istrage.

"Procesuiraju se samo u trenutku kada je to politički pogodno odnosno da li je neko pao u nemilost svoje stranke ili koalicije ili nije više u vlasti ili neka stranka koja ima veći uticaj na tužilaštvo može izdejstvoati da se neko iz protivničkog tabora proceusira, dok oni koji su trenutno na vlasti i imaju kontrolu nad radom pravosuđa ostaju neprocesuirani“, kaže Ivana Korajlić, Transparensy International BiH.

Nevladin sektor godinama upozorava na neefikasnost pravosuđa u BiH, posebno kada je u pitanju procesuiranje korupcije. Da je loše stanje u pravosuđu i da je korupcija odavno pod okriljem politike, smatraju i građani sa kojima smo razgovarali. 

Izgleda da su isti oni koji sprovode korupciju ti koji vladaju zato ne preduzimaju ništa protiv onih sa kojima sarađuju. 

Jedni druge čuvaju jedino tako sistem može da ostane u korupciji a da je korpucija i podmićivanje to je užas jedan.

Prema podacima Transparensija, sva tužilaštva u BiH podigla su ukupno 235 optužnica od čega se samo 6, ili 2,5% odnose na visoku korupciju. Brojni predmeti ostaju u ladicama 3 ili 4 godine nakon što se tužba podnese da uopšte sudija postupi i da ga uzme u rad, a nerijetko prođe i 10 i više godina od momenta kad je krivično djelo počinjeno u odnosu na završetak sudskog postupka. 

"Tužilaštvo BiH je podiglo samo jednu optužnicu za visoku korupciju protiv Selme Cikotića i to za slučaj koji se desio prije više od 10 godina imate situaciju da se čeka po 10 godina da se podižu optužnice a onda imate situaciju da godinama traju sudski procesi“, kaže Ivana Korajlić, Transparensy International BiH.

Kako zapravo rade Tužilaštva u BiH jasno se vidi u slučaju Milana Tegeltije, bivšeg predjsednika VSTS-a BiH koji je, nakon ostavke zbog niza skandala i lošeg stanja u pravosuđu, imenovan za pravnog savjetnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika,čime su ogoljene veze koje postoje između pravosuđa i politike. To je  pokazalo i sav apsurd toga kako su kod nas koncipirani zakoni, kako se oni tumače i na kraju kakav je sistem odgovornosti.

(BN) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

KPZ Foča

22.05.2022 16:47

Umjesto da je u zatvoru, i dalje prima platu od mrske mu BiH. Loš harmonikaš, nikakav čovjek...

ODGOVORITE
Name

Borac

22.05.2022 19:54

Zeljkovic i vasic nagradjeni direktorskim mjestima a presudjeni kriminalci.

Name

Miso

23.05.2022 04:28

A Burle krade lopatom? Dokle?

Name

Kris

23.05.2022 07:43

Burle zna izgladit svoj kriminal i nema veceg kriminalca koji zna lopatu zgrcanja kapitala da pretvori nekom madijom u nevidljivu ali čujnu lopatu.

Name

jeremija

22.05.2022 16:54

Tužioci su najveća bagra u državi pogotovo u Brčko Distriktu, sve sami ljigavci

ODGOVORITE
Name

Kpd Foča

22.05.2022 16:58

Siniša Goljanin,moj direktor!!!Krenite id njega!

ODGOVORITE
Name

055

22.05.2022 17:05

Ma pusti korupciju i to je mnogo,to je sistem zivota u bih! Ima jos zivih Stba za procesuirsnje,tako da je korupcija dangubljenje,platis i zavrseno! Najveci apsurd ljudskog uma je sud BiH!

ODGOVORITE
Name

Fenix

22.05.2022 17:53

Samo se pokreće prema onim što prestanu da budu poslušni.Ljudi i!!! Ova vlast nas vodi pravo u ponor!!! Zakon važi za neke a neke nevaži zadnji put je vidjeno u 15 vjeku i sad za vrijeme Milorada!!!

ODGOVORITE
Name

Eih

22.05.2022 18:00

Malo je i da 4 dnevno...

ODGOVORITE
Name

Papakland

22.05.2022 18:47

Papaklandu ne treba ni sud ni tuzilastvo!

ODGOVORITE
Name

Šlanjo

22.05.2022 18:58

Carinik na Vardištu Vidaković nosi u smjenu 3 telefona i ugovara poslove kao da je prijelaz njegova avlija. On je zaduzen za krupne poslove ništa sića. Sve frajer odrađuje. Viljuškar nedavno za Rogaticu.

ODGOVORITE
Name

Sotona

22.05.2022 19:46

Tako je to kad na Balkanu zivi posten i cestit narod..Nemas ga za sta okrivit.Ne zna nas narod sta je to kriminal..To je za nas narod svakodnevna rutina pa ne razlikuje vise ni dobro od zla...Ja sam zao i zlo pa eto potrefim sta nije dobro..Meni je zlo kad je narod dobar i pobozan

ODGOVORITE
Name

Korumpirano pravosudje

22.05.2022 21:59

Do kada ce to biti ?

ODGOVORITE
Name

Tužilac

23.05.2022 04:54

Svjesni idu na zastarupostupka uzimaju ogroman novac ,preko posrednika,i niko ne odgovara za propuste koji su očigledno namjerno i svjesni .

ODGOVORITE
Name

Miroslav

23.05.2022 10:54

Čemu se čuditi? Pa nema više šta ukrasti, nešto su pokrali naši, nešto stranci, ako se još šta nasitno ukrade neki foteljaš, to nije za progon i kaznu. Posebno pravda mora biti oprezna i kazniti, svokog onog siromaka, što ukrade u samoposluzi kruh, jogurt, paštetu, kilo brašna ili čak sapun.

ODGOVORITE