"Додик је свјесним нечињењем омогућио да се БиХ придружи санкцијама против Русије"

"Са великом пажњом посматрамо покушаје члана Предсједништва БиХ из Републике Српске да одбрани неодбрањиво и докаже да шија и врат нису исто. Покушаји негирања чињенице да је БиХ увела санкције Руској Федерацији сада су прешли у фазу да се признаје да су санкције ту, али да Република Српска са тим нема ништа. Признању су, вјероватно, допринијели документи и изјаве многих званичника да је БиХ несумњиво једна од земаља која се придружила санкцијама против Русије", рекао је потпредсједник ПДП-а, народни посланик и некадашњи министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак. 

Република Српска 22.05.2022 | 13:14
"Додик је свјесним нечињењем омогућио да се БиХ придружи санкцијама против Русије"

Црнадак истиче да је кључно питање како је могуће да Додик није ништа предузео по овом питању и све вријеме убјеђивао народ да није и неће допустити увођење санкција. 

"Наиме, чињеница је да Министарство иностраних послова БиХ и дипломатске мисије БиХ широм свијета имају могућност да се прикључују одређеним мултилатералним ставовима, иницијативама и мјерама уколико постоје претходно утврђене политике које то омогућавају и уколико Предсједништво БиХ, као врховни ауторитет за спољну политику, није заузело другачији став или утврдило да нема става. Када Предсједништво утврди став или констатује да нема става, онда су и Министарство иностраних послова и дипломатски представници дужни да поступају у складу са тим", наводи Црнадак. 

Он каже да је право питање зашто члан Предсједништва БиХ из Републике Српске није сазвао сједницу са тим дневним редом, након које би или био у стању да констатује да нема става уколико би друга два члана спријечила расправу по тој тачки или да, уколико га прегласају, употријеби механизам заштите виталног интереса.

"Милорад Додик није учинио ништа од тога. Он једноставно није ни покушао  да сазове сједницу са таквим дневним редом. Користио је витални интерес за питања техничког карактера, за Пељешки мост, али за увођење санкција Русији није, иако се сваки дан хвали како неће допустити увођење тих санкција. Права је истина да је Додик свјесним нечињењем омогућио да се БиХ придружи рестриктивним мјерама Савјета ЕУ против Руске Федерације. Због тога је обична манипулација његово понављање како „институције БиХ нису донијеле такву одлуку“. Искључива одлука и одговорност је на Милораду Додику што инстутуције БиХ нису ставиле ово питање на дневни ред и на тај начин онемогућиле Мисију БиХ у Бриселу да поступи како је поступила", истиче Црнадак. 

Додаје да, обзиром да је веома извјесно да ће бити додатних рестриктивних мјера које ће Савјет ЕУ да уводи Руској Федерацији, јавност треба да зна да Додик и даље има могућност да сазове сједницу Предсједништва БиХ и спријечи да се БиХ придружи тим мјерама.

"Наравно, ако смије, ако хоће и ако зна. Подсјећам га да на располагању има јасан механизам, идентичан оном који је Младен Иванић употријебио када је спријечио покретање ревизије тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу. Јавност треба да занемари Додикову галаму и обрати пажњу на чињенице. Чак и уколико се све до сада дешавало без његовог знања, а заиста је невјероватно да члан Предсједништва не зна да ли се његова земља придружила санкцијама или не, Додик и сада има прилику да покаже да његова прича није само још једна лаж политичке кукавице и издајника", поручује Црнадак.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Калабухов

22.05.2022 11:43

Ма да ли је могуће?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моменат, Секунда..

22.05.2022 12:42

Додик стварно није знао за санкције. Док је изасао, да извинете до wц-а на кратко, они закљуцили санкције вец!

Name

Несвјесни Додо

22.05.2022 12:45

Још је горе ако је несвјесно то урадио

Name

Размисли

22.05.2022 13:07

Није ли Русија напала чланицу уједињених нација и то коју је и сама признала и окупира и присваја дијелове њене територије.Ако ће то постати пракса у свијету ће настати општи хаос

Name

22.05.2022 15:04

Ја И шта сад ?????!!!!!!!

Name

Нострадамус

22.05.2022 15:26

@Размисли. Америка и Нато су унистили СФРЈугославију цланицу Уједињених нација. Касније су бомбардовали Србију цланицу Уједињенин нација.

Name

Да се Власи не досјете

22.05.2022 11:46

Па наравно,окренуо леђа и правио се да не види шта се дешава,а онда каже-"немам ја с'тим ништа",ни лук јео,ни лук мирисао. Да се Власи не досјете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

22.05.2022 11:57

Да се Додик овог пута кандидовао за муслиманског члана предсједниствА.

Name

Приједорцанин М.

22.05.2022 13:41

Црнадак.мислим да је теби познато сто додик није реаговао.мисљења сам да је реаговао довео би своју кандидатуру за изборе а сто није упитно и сада...

Name

Зељко

22.05.2022 12:16

Како вам није јасно,Додик мора да игра како Амер и ЕУ казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан градјанин

23.05.2022 04:54

Па Наравно. Уклапа се у цивилизацију. Доста му је висе дивљања и реторике која завадја народе и свему нормалном се супроставља.Немозе се изолован зивљети Како у дрзави у цујем је пресједниству Тако и у свијету. Вријеме је посље 30 да се смире тензије.

Name

трагац

22.05.2022 12:28

Русија је зарадила да им се уведу санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

22.05.2022 12:34

Ста је поента оваквих изјава Црнадка, Бореновица и осталих из опозиције? Да ли да покажу ( не ) досљедност Додикових ставова или отворено подржавање Путина и његових ( не ) дјела? Да ли они сами знају шта је у ствари проблем? Или само желе покопати Додика у очима народа. Али не износе своје мишљење и свој став што је равно и Додиковим превртљивим ставовима и изјавама. Углавном је то тема која даје простор опозицији да као " нешто" ради и скреће пажњу на себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тортиљо

22.05.2022 12:47

Опозицији је Русија витални национални интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејтон

22.05.2022 15:05

Хахахаха ? ?

Name

Херцеговац

22.05.2022 13:23

Калкулатор само гледа свој интерес, србин је само кад треба народу причати о српству .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.05.2022 14:08

Па ста? Русији и треба увести санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остави

22.05.2022 14:14

Се Додика, ако јесте, замјерице му Русија ... Издајицо опозициона ... До последњег опозиционара ... Голи оток ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

22.05.2022 14:50

Дзаба сто га Вуциц брани. Истина је изасла на видело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.05.2022 15:12

Ста сви ви цините? Све сто цините је за вас лицни интерес. Успут се свадјате, гризете, један другом помало подмецете, као да сте један другом непријатељи? А ви сте заправо пријатељи по политицком занату, нама пробавате замазати оци, да би ми одабрали бар мало постенијег. Таквих у насој политици нема, све сто сте стекли, стекли сте уз помоц политике или крај ње. Разлика је медју вама, само у нијансама, ко је висе стекао. Ко је ста и кад подписао, коме и ста то знаци, то знате само ви, ми смо за вас периферија, сад це те нас нападати да вам дамо гласове, само за то смо вам потребни. Вама је бас лепо драги наси у позицији и опозицији, зивите на нас рацун, удобно вам је и угодно. Мало цвикате од странаца, али они су јос гори од вас, и они тамо негде зиве на рацун свог народа. Ма лепо вам је, срам вас било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

22.05.2022 15:55

Осуђујем НАТО ради агресије на Србију,а подржавамо Русију на агресију на Украјину,ниђе везе,треба увести свима санкције који нападају на туђу територију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

22.05.2022 16:03

Не гњавите висе то му је једино сто је уцинио добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те,Размисли

22.05.2022 16:23

Да ли је Америка,и колико земаља окупирала,чинећи звјерства,рушећи те земље,уништавала дјецу...???То непрестано ради и данас,само перфидније.Шта кажете на ове чињенице?!?!?!Размисли,па одговори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

22.05.2022 16:26

С несмањеним жаром МАНИПУЛИШЕ с грађанима,опозицијом,и НСРС,па ми није јасно зашто нико ништа конкретно не предузима???У коме је кључни проблем???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

23.05.2022 04:06

А шта би ти фрљави урадио.Мислиш да се може живјети од новца који ти дају западне земље а навијати и чувати леђа Русији.Не иде јер запад више неће да толерише.Чим ти запад ускрати кредите у којима има и бесповратни сретстава узео ти је полуге моћи.Неки су то схватили а неки и даље буду фрљави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

23.05.2022 13:33

Ако је Додик увео санкције Русији, а колико знам он је за неутралност и осуђује сваки вид агресије, зашто био га онда Калабухов прије три дана позвао на самит у Санкт Петерсбург. Има ли ту логике.