"Dodik je svjesnim nečinjenjem omogućio da se BiH pridruži sankcijama protiv Rusije"

"Sa velikom pažnjom posmatramo pokušaje člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da odbrani neodbranjivo i dokaže da šija i vrat nisu isto. Pokušaji negiranja činjenice da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji sada su prešli u fazu da se priznaje da su sankcije tu, ali da Republika Srpska sa tim nema ništa. Priznanju su, vjerovatno, doprinijeli dokumenti i izjave mnogih zvaničnika da je BiH nesumnjivo jedna od zemalja koja se pridružila sankcijama protiv Rusije", rekao je potpredsjednik PDP-a, narodni poslanik i nekadašnji ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. 

Republika Srpska 22.05.2022 | 13:14
"Dodik je svjesnim nečinjenjem omogućio da se BiH pridruži sankcijama protiv Rusije"

Crnadak ističe da je ključno pitanje kako je moguće da Dodik nije ništa preduzeo po ovom pitanju i sve vrijeme ubjeđivao narod da nije i neće dopustiti uvođenje sankcija. 

"Naime, činjenica je da Ministarstvo inostranih poslova BiH i diplomatske misije BiH širom svijeta imaju mogućnost da se priključuju određenim multilateralnim stavovima, inicijativama i mjerama ukoliko postoje prethodno utvrđene politike koje to omogućavaju i ukoliko Predsjedništvo BiH, kao vrhovni autoritet za spoljnu politiku, nije zauzelo drugačiji stav ili utvrdilo da nema stava. Кada Predsjedništvo utvrdi stav ili konstatuje da nema stava, onda su i Ministarstvo inostranih poslova i diplomatski predstavnici dužni da postupaju u skladu sa tim", navodi Crnadak. 

On kaže da je pravo pitanje zašto član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske nije sazvao sjednicu sa tim dnevnim redom, nakon koje bi ili bio u stanju da konstatuje da nema stava ukoliko bi druga dva člana spriječila raspravu po toj tački ili da, ukoliko ga preglasaju, upotrijebi mehanizam zaštite vitalnog interesa.

"Milorad Dodik nije učinio ništa od toga. On jednostavno nije ni pokušao  da sazove sjednicu sa takvim dnevnim redom. Кoristio je vitalni interes za pitanja tehničkog karaktera, za Pelješki most, ali za uvođenje sankcija Rusiji nije, iako se svaki dan hvali kako neće dopustiti uvođenje tih sankcija. Prava je istina da je Dodik svjesnim nečinjenjem omogućio da se BiH pridruži restriktivnim mjerama Savjeta EU protiv Ruske Federacije. Zbog toga je obična manipulacija njegovo ponavljanje kako „institucije BiH nisu donijele takvu odluku“. Isključiva odluka i odgovornost je na Miloradu Dodiku što instutucije BiH nisu stavile ovo pitanje na dnevni red i na taj način onemogućile Misiju BiH u Briselu da postupi kako je postupila", ističe Crnadak. 

Dodaje da, obzirom da je veoma izvjesno da će biti dodatnih restriktivnih mjera koje će Savjet EU da uvodi Ruskoj Federaciji, javnost treba da zna da Dodik i dalje ima mogućnost da sazove sjednicu Predsjedništva BiH i spriječi da se BiH pridruži tim mjerama.

"Naravno, ako smije, ako hoće i ako zna. Podsjećam ga da na raspolaganju ima jasan mehanizam, identičan onom koji je Mladen Ivanić upotrijebio kada je spriječio pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Javnost treba da zanemari Dodikovu galamu i obrati pažnju na činjenice. Čak i ukoliko se sve do sada dešavalo bez njegovog znanja, a zaista je nevjerovatno da član Predsjedništva ne zna da li se njegova zemlja pridružila sankcijama ili ne, Dodik i sada ima priliku da pokaže da njegova priča nije samo još jedna laž političke kukavice i izdajnika", poručuje Crnadak.

(BN)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Kalabuhov

22.05.2022 11:43

Ma da li je moguće?

ODGOVORITE
Name

Momenat, Sekunda..

22.05.2022 12:42

Dodik stvarno nije znao za sankcije. Dok je izasao, da izvinete do wc-a na kratko, oni zakljucili sankcije vec!

Name

Nesvjesni Dodo

22.05.2022 12:45

Još je gore ako je nesvjesno to uradio

Name

Razmisli

22.05.2022 13:07

Nije li Rusija napala članicu ujedinjenih nacija i to koju je i sama priznala i okupira i prisvaja dijelove njene teritorije.Ako će to postati praksa u svijetu će nastati opšti haos

Name

YU

22.05.2022 15:04

Ja I šta sad ?????!!!!!!!

Name

Nostradamus

22.05.2022 15:26

@Razmisli. Amerika i Nato su unistili SFRJugoslaviju clanicu Ujedinjenih nacija. Kasnije su bombardovali Srbiju clanicu Ujedinjenin nacija.

Name

Da se Vlasi ne dosjete

22.05.2022 11:46

Pa naravno,okrenuo leđa i pravio se da ne vidi šta se dešava,a onda kaže-"nemam ja s'tim ništa",ni luk jeo,ni luk mirisao. Da se Vlasi ne dosjete.

ODGOVORITE
Name

Mislim

22.05.2022 11:57

Da se Dodik ovog puta kandidovao za muslimanskog člana predsjednistvA.

Name

Prijedorcanin M.

22.05.2022 13:41

Crnadak.mislim da je tebi poznato sto dodik nije reagovao.misljenja sam da je reagovao doveo bi svoju kandidaturu za izbore a sto nije upitno i sada...

Name

Zeljko

22.05.2022 12:16

Kako vam nije jasno,Dodik mora da igra kako Amer i EU kaze.

ODGOVORITE
Name

Obican gradjanin

23.05.2022 04:54

Pa Naravno. Uklapa se u civilizaciju. Dosta mu je vise divljanja i retorike koja zavadja narode i svemu normalnom se suprostavlja.Nemoze se izolovan zivljeti Kako u drzavi u cujem je presjednistvu Tako i u svijetu. Vrijeme je poslje 30 da se smire tenzije.

Name

tragac

22.05.2022 12:28

Rusija je zaradila da im se uvedu sankcije.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

22.05.2022 12:34

Sta je poenta ovakvih izjava Crnadka, Borenovica i ostalih iz opozicije? Da li da pokažu ( ne ) dosljednost Dodikovih stavova ili otvoreno podržavanje Putina i njegovih ( ne ) djela? Da li oni sami znaju šta je u stvari problem? Ili samo žele pokopati Dodika u očima naroda. Ali ne iznose svoje mišljenje i svoj stav što je ravno i Dodikovim prevrtljivim stavovima i izjavama. Uglavnom je to tema koja daje prostor opoziciji da kao " nešto" radi i skreće pažnju na sebe

ODGOVORITE
Name

Tortiljo

22.05.2022 12:47

Opoziciji je Rusija vitalni nacionalni interes.

ODGOVORITE
Name

Dejton

22.05.2022 15:05

Hahahaha ? ?

Name

Hercegovac

22.05.2022 13:23

Kalkulator samo gleda svoj interes, srbin je samo kad treba narodu pričati o srpstvu .

ODGOVORITE
Name

Marko

22.05.2022 14:08

Pa sta? Rusiji i treba uvesti sankcije.

ODGOVORITE
Name

Ostavi

22.05.2022 14:14

Se Dodika, ako jeste, zamjerice mu Rusija ... Izdajico opoziciona ... Do poslednjeg opozicionara ... Goli otok ...

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

22.05.2022 14:50

Dzaba sto ga Vucic brani. Istina je izasla na videlo.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

22.05.2022 15:12

Sta svi vi cinite? Sve sto cinite je za vas licni interes. Usput se svadjate, grizete, jedan drugom pomalo podmecete, kao da ste jedan drugom neprijatelji? A vi ste zapravo prijatelji po politickom zanatu, nama probavate zamazati oci, da bi mi odabrali bar malo postenijeg. Takvih u nasoj politici nema, sve sto ste stekli, stekli ste uz pomoc politike ili kraj nje. Razlika je medju vama, samo u nijansama, ko je vise stekao. Ko je sta i kad podpisao, kome i sta to znaci, to znate samo vi, mi smo za vas periferija, sad ce te nas napadati da vam damo glasove, samo za to smo vam potrebni. Vama je bas lepo dragi nasi u poziciji i opoziciji, zivite na nas racun, udobno vam je i ugodno. Malo cvikate od stranaca, ali oni su jos gori od vas, i oni tamo negde zive na racun svog naroda. Ma lepo vam je, sram vas bilo.

ODGOVORITE
Name

Zoki

22.05.2022 15:55

Osuđujem NATO radi agresije na Srbiju,a podržavamo Rusiju na agresiju na Ukrajinu,niđe veze,treba uvesti svima sankcije koji napadaju na tuđu teritoriju.

ODGOVORITE
Name

borac

22.05.2022 16:03

Ne gnjavite vise to mu je jedino sto je ucinio dobro.

ODGOVORITE
Name

Te,Razmisli

22.05.2022 16:23

Da li je Amerika,i koliko zemalja okupirala,čineći zvjerstva,rušeći te zemlje,uništavala djecu...???To neprestano radi i danas,samo perfidnije.Šta kažete na ove činjenice?!?!?!Razmisli,pa odgovori...

ODGOVORITE
Name

Dodik

22.05.2022 16:26

S nesmanjenim žarom MANIPULIŠE s građanima,opozicijom,i NSRS,pa mi nije jasno zašto niko ništa konkretno ne preduzima???U kome je ključni problem???

ODGOVORITE
Name

Boske

23.05.2022 04:06

A šta bi ti frljavi uradio.Misliš da se može živjeti od novca koji ti daju zapadne zemlje a navijati i čuvati leđa Rusiji.Ne ide jer zapad više neće da toleriše.Čim ti zapad uskrati kredite u kojima ima i bespovratni sretstava uzeo ti je poluge moći.Neki su to shvatili a neki i dalje budu frljavi.

ODGOVORITE
Name

Jami

23.05.2022 13:33

Ako je Dodik uveo sankcije Rusiji, a koliko znam on je za neutralnost i osuđuje svaki vid agresije, zašto bio ga onda Kalabuhov prije tri dana pozvao na samit u Sankt Petersburg. Ima li tu logike.