Након поништавања гласова, земље пријете тужбама

Европска радиодифузна унија (ЕБУ) поништила је гласање жирија Азербејџана, Грузије, Пољске, Румуније, Сан Марина и Црне Горе у другом полуфиналу евровизијског такмичења у Торину, јер је утврдила да су гласали мимо правила такмичења за Пјесму Еуровизије (Еуросонг). Црна Гора се огласила након овога рекавши како одлука није праведна, док је Румунија запријетила тужбом.

Свијет 21.05.2022 | 13:06
Након поништавања гласова, земље пријете тужбама

У објашњењу ЕБУ, на званичном сајту Еуровизије, наводи се да су чланови жирија шест земаља стављали управо тих земаља у врх листе, изузимајући сопствену земљу, јер за њу не могу да гласају, док су чланови жирија других држава пјесме ових шест учесника Еуровизије рангирали испод осмог мјеста.

Такав начин гласања, по мишљењу ЕБУ, није у складу с обрасцем гласања који је утврдио партнер који прати гласање, а потврдило независно тијело за праћење гласања.

“Ради се искључиво о претпоставкама које нису тачне, а никако о провјереним информацијама”, наводи се у саопштењу Евровизијског тима РТЦГ.

Они истичу да је статистички немогуће избјећи одређена понављања и да томе свједочи и чињеница о гласању групе земаља учесница друге полуфиналне вечери у којој су Шведска, Аустралија, Белгија, Естонија, које су такође понављале гласове.

Са тако малим бројем земаља у такмичењу немогуће је избјећи одређена понављања, истичу Црногорци.

“Зашто ове земље нису изазвале сумњу, а јесте шест земаља код којих нема тако директних понављања, није на нама да судимо. С друге стране, у неким од земаља које се налазе на списку ЕБУ, организатор је готово у цијелости промијенио распоред бодова у финалној вечери и, како нам је речено, није говорио истину у директном ТВ преносу, кад је Мартин Остердал, извршни продуцент Еуросонга, лично саопштио гласове због наводних техничких проблема током укључења особа које саопштавају гласове локалног жирија”, наводи се у саопштењу организатора Еуровизије из Црне Горе.

Румунски Јавни сервис разматра да покрене тужбу против Европске радиодифузне уније (ЕРУ), а такође су се придружили и тврдњама РТЦГ Црне Горе да су Шведска, Аустралија и Белгија такође гласале једна за другу, али да они нису добили никакве санкције.

„ТВР не одобрава начин на који је Европска радиодифузна унија (ЕРУ) ријешила ситуацију насталу гласовима националних жирија током полуфинала и финала Евровизије 2022. Гласови су подијељени на начин који изазива сумњу. Док су неке земље кажњене, оцјене поротника су замијењене оцјенама ЕРУ – кроз такозвани нетранспарентни „алгоритам“, који заузврат изазива сумње – за друге нису примијењене никакве санкције“, наводи се у саопштењу.

“Што је још горе, добили су додатне поене, које је упутио ЕРУ у име кажњених земаља. Утицај ових сумњи на конкуренцију и репутацију санкционисаних телевизија могао је бити потпуно елиминисан да је ЕРУ своју забринутост пренио заинтересованим странама чим су примијећене, односно у сриједу, 11. маја, после првог полуфинала – финале за жири. Да је ЕРУ пренио делегацијама биљешке поротника шест земаља дан након гласања и убједљиво објаснио постојање „неправилног обрасца гласања“, ТВР би имао времена да реагује да одмах испита наводе и исправи ситуација, ако постоји”, наводи се у саопштењу.

(Нова.рс)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Херцеговац

21.05.2022 13:02

Ко није гласао за Украјину поништено гласање! Европска демокрација!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац

21.05.2022 14:03

Па ко гледа то срање од избора.

Name

Еуровисион

22.05.2022 05:48

Јад и сиромаство!

Name

Србољуб Влаховић Цигановић

21.05.2022 13:15

Балканске земље , по правилу, поштене? Како да не! Тако треба! Ни ја не вјерујем ни једној балканској земљи иако сам "балканац" и сам! Гласају једни за друге па макар пјесме биле најгоре на свијету! Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бот

21.05.2022 23:09

Бот

Name

И тако

22.05.2022 08:32

Побиједила она сеоска банда која нема везе са забавном -поп музиком……политицка намјестања ?‍♀️

ОДГОВОРИТЕ