Nakon poništavanja glasova, zemlje prijete tužbama

Evropska radiodifuzna unija (EBU) poništila je glasanje žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore u drugom polufinalu evrovizijskog takmičenja u Torinu, jer je utvrdila da su glasali mimo pravila takmičenja za Pjesmu Eurovizije (Eurosong). Crna Gora se oglasila nakon ovoga rekavši kako odluka nije pravedna, dok je Rumunija zaprijetila tužbom.

Svijet 21.05.2022 | 13:06
Nakon poništavanja glasova, zemlje prijete tužbama

U objašnjenju EBU, na zvaničnom sajtu Eurovizije, navodi se da su članovi žirija šest zemalja stavljali upravo tih zemalja u vrh liste, izuzimajući sopstvenu zemlju, jer za nju ne mogu da glasaju, dok su članovi žirija drugih država pjesme ovih šest učesnika Eurovizije rangirali ispod osmog mjesta.

Takav način glasanja, po mišljenju EBU, nije u skladu s obrascem glasanja koji je utvrdio partner koji prati glasanje, a potvrdilo nezavisno tijelo za praćenje glasanja.

“Radi se isključivo o pretpostavkama koje nisu tačne, a nikako o provjerenim informacijama”, navodi se u saopštenju Evrovizijskog tima RTCG.

Oni ističu da je statistički nemoguće izbjeći određena ponavljanja i da tome svjedoči i činjenica o glasanju grupe zemalja učesnica druge polufinalne večeri u kojoj su Švedska, Australija, Belgija, Estonija, koje su takođe ponavljale glasove.

Sa tako malim brojem zemalja u takmičenju nemoguće je izbjeći određena ponavljanja, ističu Crnogorci.

“Zašto ove zemlje nisu izazvale sumnju, a jeste šest zemalja kod kojih nema tako direktnih ponavljanja, nije na nama da sudimo. S druge strane, u nekim od zemalja koje se nalaze na spisku EBU, organizator je gotovo u cijelosti promijenio raspored bodova u finalnoj večeri i, kako nam je rečeno, nije govorio istinu u direktnom TV prenosu, kad je Martin Osterdal, izvršni producent Eurosonga, lično saopštio glasove zbog navodnih tehničkih problema tokom uključenja osoba koje saopštavaju glasove lokalnog žirija”, navodi se u saopštenju organizatora Eurovizije iz Crne Gore.

Rumunski Javni servis razmatra da pokrene tužbu protiv Evropske radiodifuzne unije (ERU), a takođe su se pridružili i tvrdnjama RTCG Crne Gore da su Švedska, Australija i Belgija takođe glasale jedna za drugu, ali da oni nisu dobili nikakve sankcije.

„TVR ne odobrava način na koji je Evropska radiodifuzna unija (ERU) riješila situaciju nastalu glasovima nacionalnih žirija tokom polufinala i finala Evrovizije 2022. Glasovi su podijeljeni na način koji izaziva sumnju. Dok su neke zemlje kažnjene, ocjene porotnika su zamijenjene ocjenama ERU – kroz takozvani netransparentni „algoritam“, koji zauzvrat izaziva sumnje – za druge nisu primijenjene nikakve sankcije“, navodi se u saopštenju.

“Što je još gore, dobili su dodatne poene, koje je uputio ERU u ime kažnjenih zemalja. Uticaj ovih sumnji na konkurenciju i reputaciju sankcionisanih televizija mogao je biti potpuno eliminisan da je ERU svoju zabrinutost prenio zainteresovanim stranama čim su primijećene, odnosno u srijedu, 11. maja, posle prvog polufinala – finale za žiri. Da je ERU prenio delegacijama bilješke porotnika šest zemalja dan nakon glasanja i ubjedljivo objasnio postojanje „nepravilnog obrasca glasanja“, TVR bi imao vremena da reaguje da odmah ispita navode i ispravi situacija, ako postoji”, navodi se u saopštenju.

(Nova.rs)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Херцеговац

21.05.2022 15:02

Ко није гласао за Украјину поништено гласање! Европска демокрација!

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac

21.05.2022 16:03

Pa ko gleda to sranje od izbora.

Name

Eurovision

22.05.2022 07:48

Jad i siromastvo!

Name

Srboljub Vlahović Ciganović

21.05.2022 15:15

Balkanske zemlje , po pravilu, poštene? Kako da ne! Tako treba! Ni ja ne vjerujem ni jednoj balkanskoj zemlji iako sam "balkanac" i sam! Glasaju jedni za druge pa makar pjesme bile najgore na svijetu! Sramota!

ODGOVORITE
Name

Bot

22.05.2022 01:09

Bot

Name

I tako

22.05.2022 10:32

Pobijedila ona seoska banda koja nema veze sa zabavnom -pop muzikom……politicka namjestanja 🤷‍♀️

ODGOVORITE