Бијељина: Бивши привредни гигант више не постоји

Незванично сазнајемо да ће на локацији Шећеране бити изграђен погон за рециклажу секундарних сировина.

Република Српска 20.05.2022 | 17:13
Бијељина: Бивши привредни гигант више не постоји

Диобом 700.000 КМ повјериоцима данас је и дефинитно окончан седмогодишњи стечај у бијељинској фабрици шећера. Преостали дуг од
900.000 КМ Фонду ПИО исплатиће Влада Републике Српске, потврдио је за БН ТВ стечајни управник Шећеране Небојша Матић.

Некадашњи привредни гигант, бијељинска Шећерана, више не постоји.

Стечајни поступак је завршен.Радници и остали повјериоци су наплатили потраживања у износу од 95 посто. Једино је остало спорно увезивање радног стажа, наводи стечајни управник Шећеране Небојша Матић.

- Фонду пензионог осигурања остао је дуг од 900.000 марака. Влада Републике Српске има посебан фонд за регулисање тих заосталих плата и доприноса за раднике када је завршен стечајни поступак у предузећу у којем су радили. Из искуства говорим да се чека шест мјесеци до годину дана да им буде увезан радни стаж, рекао је Матић.

Подсјећамо, предузеће „НСГ Рент“ из Зворника купило је бијељинску Шећерану почетком прошле године за три милиона марака. Томе је претходио низ неуспјешних лицитација и пада продајне цијене са 23,7 милиона КМ на осам пута мањи износ.

- Ми смо имали 14 лицитација и нико се није појављивао. Било је ту прича, турске компаније, кинеске, њемачке компаније, нико није био озбиљан купац, нико није уплатио депозит. Достављали су нам из Турске потенцијални купци лажне пријаве, као уплатили су 50.000 за учешће на лицитацији, а никада те паре нису легле на рачун нити су се појавили.

`НСГ Рент` је прва озбиљна фирма која се појавила, која је уплатила депозит и која је исплатила средства у року од три дана, рекао је Матић.

Куповином фабрике, „НСГ Рент“ је постао власник 50 хектара земље и 15.000 квадрата пословног комплекса, а према незваничним информацијама „Шећерана“ је у међувремену добила новог власника.

„Павгорд“ је откупио 63 одсто потраживања „Шећеране“, што га је коштало око десет милиона марака са чиме је добио превласт у Скупштини
повјерилаца, која је након продаје потраживања са 132 спала на 21 члана. На локацији Шећеране већ је уложено неколико милиона марака.

- Имам само информацију да је то сасвим друга локација, да је ту доста пара уложено, да је то све сређено и да је доведено у ред. Сигурно неће остати тако, неко да уложи пар милиона а да стоји, сигурно ће се покренути неки облик производње, рекао је Матић.

Незванично сазнајемо да ће на локацији Шећеране бити изграђен погон за рециклажу секундарних сировина.

(БН)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Раде криминалци

20.05.2022 15:49

Павгорд купује, Додик трља проклете руцице. Алумина је сљедеца, и Зворника висе нема. Јој сектаси, сјеме вам се затрло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2022 01:52

Зар људска похлепа не може да стане? Психијатрија.

Name

незнам

20.05.2022 16:08

Ста имају јос да угасе ЕП и готово циљ остварен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

20.05.2022 18:17

Градјани Приједора су презадовољни посасним градјанином Милорадом Додиком његовим залагање за униставањем сто висе предузеца и фирми и отварањем сто висе Мозарта и лото киоска јер на том поцива стабилнпст РС. Сецерана је јубиларна 100 фирма која је нестала. Република Српска изгледа горе од Украјине. Зивела Влада, зивели Додик и Висковиц, зивио СНСД-ееееее.

Name

Деба

20.05.2022 18:27

Цим се Павгорд појави знајте да је нека превара у питању! Погледајте ста се са Зитопромета урадило, продаје Павгорд све сто се продати мозе а као Винарија је купила само непокретну имовину, мозе да се купује као на бувљаку, ваге, возила, зељезо, алат, ..... ста позелис, без отпремница и рацуна, само носи

Name

ПЛАВИ ЈОРГОВНИ

20.05.2022 19:50

ОВА ИЗДАЈНИЦКА ВЛАСТ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ СВЕ УНИСТИ.СРАМОТО ЉУДСКА,ДА У СРЦУ СЕМБЕРИЈЕ ГАСИТЕ СЕЦЕРАНУ А ОРАВИТЕ РЕЦИКЛАЗУ ОТПАДА.НИ ХИТЛЕР НИЈЕ УНИСТИО ЕВРОПУ КОЛИКО СУ ОВИ УНИСТИЛИ ЕКОНОМИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.ГЛОДАРИ.

Name

борац

20.05.2022 16:09

Ста има јос у овиј биједној земљи дрзавни слузбеници и сумски радници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

благо нама

20.05.2022 16:16

Не постоји "Чајавец" , "Инцел", "Јелшинград"... зашто би шећерана постојала? Битно је да је Додо вјечан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте , Благо нама

20.05.2022 20:11

Уништавамо БиХ и то је циљ! Јасно, издајниче, глупи?

Name

Зеки Пресс

20.05.2022 19:19

Драги мои (зарез) оцистили смо РС од неликвидних предузеца (тацка)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

20.05.2022 20:19

Значи биће отпад уместо фабрике.Профитабилно нема ста

Name

Незгодан

21.05.2022 01:24

Мада то мозда неким неце одговарати, али та сецерана никад није требала ни бити изградјена. У вријеме њене градње (захваљујуци Р. Цолаковицу), она је била двадесет-и-нека сецерана у тадасњој СФРЈ, и економски заиста није имала основа. Увоз сировине из Мадјарске је требао снабдијевати производњу, али се то врло брзо показало непрактицним. Тек након тога су власти поцеле са давањем разних субвенција да би производјаци у Бијељини и Посавини пресли на узгој сецерне репице. Ста је, ту је. Фабрика је престала са производњом вец одавно, а нисам сигуран да је икад радила ни близу капацитета за који је била изградјена. Прерада отпада и скупљање сировина постаје све уноснији посао у свијету, а уједно це моци понудити нова радна мјеста, тренутно несто сто је најпотребније у РС и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврд

21.05.2022 06:49

А одакле цемо увозити отпад "за рециклазу" да би убирали "потицаје"? Јел систем рада планиран као с оним безопасним "текстилом" из Дрвара

Name

(не)успех

21.05.2022 09:47

Демократе су фабрику макар окрецили.Ста хоцете и то је успех.Нису они тамо неки југословенски комунисти да је јос пусте у погон а тек да је продају.Па неце они валда све да ураде.За то су потребни кадрови а њих нема.Добровољно су отерани на рад у иностранство. Мозда кад (ако) се врате,поново фабрика проради ал' мрка је капа.

ОДГОВОРИТЕ