Bijeljina: Bivši privredni gigant više ne postoji

Nezvanično saznajemo da će na lokaciji Šećerane biti izgrađen pogon za reciklažu sekundarnih sirovina.

Republika Srpska 20.05.2022 | 17:13
Bijeljina: Bivši privredni gigant više ne postoji

Diobom 700.000 KM povjeriocima danas je i definitno okončan sedmogodišnji stečaj u bijeljinskoj fabrici šećera. Preostali dug od
900.000 KM Fondu PIO isplatiće Vlada Republike Srpske, potvrdio je za BN TV stečajni upravnik Šećerane Nebojša Matić.

Nekadašnji privredni gigant, bijeljinska Šećerana, više ne postoji.

Stečajni postupak je završen.Radnici i ostali povjerioci su naplatili potraživanja u iznosu od 95 posto. Jedino je ostalo sporno uvezivanje radnog staža, navodi stečajni upravnik Šećerane Nebojša Matić.

- Fondu penzionog osiguranja ostao je dug od 900.000 maraka. Vlada Republike Srpske ima poseban fond za regulisanje tih zaostalih plata i doprinosa za radnike kada je završen stečajni postupak u preduzeću u kojem su radili. Iz iskustva govorim da se čeka šest mjeseci do godinu dana da im bude uvezan radni staž, rekao je Matić.

Podsjećamo, preduzeće „NSG Rent“ iz Zvornika kupilo je bijeljinsku Šećeranu početkom prošle godine za tri miliona maraka. Tome je prethodio niz neuspješnih licitacija i pada prodajne cijene sa 23,7 miliona KM na osam puta manji iznos.

- Mi smo imali 14 licitacija i niko se nije pojavljivao. Bilo je tu priča, turske kompanije, kineske, njemačke kompanije, niko nije bio ozbiljan kupac, niko nije uplatio depozit. Dostavljali su nam iz Turske potencijalni kupci lažne prijave, kao uplatili su 50.000 za učešće na licitaciji, a nikada te pare nisu legle na račun niti su se pojavili.

`NSG Rent` je prva ozbiljna firma koja se pojavila, koja je uplatila depozit i koja je isplatila sredstva u roku od tri dana, rekao je Matić.

Kupovinom fabrike, „NSG Rent“ je postao vlasnik 50 hektara zemlje i 15.000 kvadrata poslovnog kompleksa, a prema nezvaničnim informacijama „Šećerana“ je u međuvremenu dobila novog vlasnika.

„Pavgord“ je otkupio 63 odsto potraživanja „Šećerane“, što ga je koštalo oko deset miliona maraka sa čime je dobio prevlast u Skupštini
povjerilaca, koja je nakon prodaje potraživanja sa 132 spala na 21 člana. Na lokaciji Šećerane već je uloženo nekoliko miliona maraka.

- Imam samo informaciju da je to sasvim druga lokacija, da je tu dosta para uloženo, da je to sve sređeno i da je dovedeno u red. Sigurno neće ostati tako, neko da uloži par miliona a da stoji, sigurno će se pokrenuti neki oblik proizvodnje, rekao je Matić.

Nezvanično saznajemo da će na lokaciji Šećerane biti izgrađen pogon za reciklažu sekundarnih sirovina.

(BN)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Rade kriminalci

20.05.2022 15:49

Pavgord kupuje, Dodik trlja proklete rucice. Alumina je sljedeca, i Zvornika vise nema. Joj sektasi, sjeme vam se zatrlo

ODGOVORITE
Name

Re

21.05.2022 01:52

Zar ljudska pohlepa ne može da stane? Psihijatrija.

Name

neznam

20.05.2022 16:08

Sta imaju jos da ugase EP i gotovo cilj ostvaren.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

20.05.2022 18:17

Gradjani Prijedora su prezadovoljni posasnim gradjaninom Miloradom Dodikom njegovim zalaganje za unistavanjem sto vise preduzeca i firmi i otvaranjem sto vise Mozarta i loto kioska jer na tom pociva stabilnpst RS. Secerana je jubilarna 100 firma koja je nestala. Republika Srpska izgleda gore od Ukrajine. Zivela Vlada, ziveli Dodik i Viskovic, zivio SNSD-eeeeee.

Name

Deba

20.05.2022 18:27

Cim se Pavgord pojavi znajte da je neka prevara u pitanju! Pogledajte sta se sa Zitoprometa uradilo, prodaje Pavgord sve sto se prodati moze a kao Vinarija je kupila samo nepokretnu imovinu, moze da se kupuje kao na buvljaku, vage, vozila, zeljezo, alat, ..... sta pozelis, bez otpremnica i racuna, samo nosi

Name

PLAVI JORGOVNI

20.05.2022 19:50

OVA IZDAJNICKA VLAST U REPUBLICI SRPSKOJ SVE UNISTI.SRAMOTO LJUDSKA,DA U SRCU SEMBERIJE GASITE SECERANU A ORAVITE RECIKLAZU OTPADA.NI HITLER NIJE UNISTIO EVROPU KOLIKO SU OVI UNISTILI EKONOMIJU REPUBLIKE SRPSKE.GLODARI.

Name

borac

20.05.2022 16:09

Sta ima jos u ovij bijednoj zemlji drzavni sluzbenici i sumski radnici.

ODGOVORITE
Name

blago nama

20.05.2022 16:16

Ne postoji "Čajavec" , "Incel", "Jelšingrad"... zašto bi šećerana postojala? Bitno je da je Dodo vječan.

ODGOVORITE
Name

Jeste , Blago nama

20.05.2022 20:11

Uništavamo BiH i to je cilj! Jasno, izdajniče, glupi?

Name

Zeki Press

20.05.2022 19:19

Dragi moi (zarez) ocistili smo RS od nelikvidnih preduzeca (tacka)

ODGOVORITE
Name

Tatar

20.05.2022 20:19

Znači biće otpad umesto fabrike.Profitabilno nema sta

Name

Nezgodan

21.05.2022 01:24

Mada to mozda nekim nece odgovarati, ali ta secerana nikad nije trebala ni biti izgradjena. U vrijeme njene gradnje (zahvaljujuci R. Colakovicu), ona je bila dvadeset-i-neka secerana u tadasnjoj SFRJ, i ekonomski zaista nije imala osnova. Uvoz sirovine iz Madjarske je trebao snabdijevati proizvodnju, ali se to vrlo brzo pokazalo neprakticnim. Tek nakon toga su vlasti pocele sa davanjem raznih subvencija da bi proizvodjaci u Bijeljini i Posavini presli na uzgoj secerne repice. Sta je, tu je. Fabrika je prestala sa proizvodnjom vec odavno, a nisam siguran da je ikad radila ni blizu kapaciteta za koji je bila izgradjena. Prerada otpada i skupljanje sirovina postaje sve unosniji posao u svijetu, a ujedno ce moci ponuditi nova radna mjesta, trenutno nesto sto je najpotrebnije u RS i BiH.

ODGOVORITE
Name

Tvrd

21.05.2022 06:49

A odakle cemo uvoziti otpad "za reciklazu" da bi ubirali "poticaje"? Jel sistem rada planiran kao s onim bezopasnim "tekstilom" iz Drvara

Name

(ne)uspeh

21.05.2022 09:47

Demokrate su fabriku makar okrecili.Sta hocete i to je uspeh.Nisu oni tamo neki jugoslovenski komunisti da je jos puste u pogon a tek da je prodaju.Pa nece oni valda sve da urade.Za to su potrebni kadrovi a njih nema.Dobrovoljno su oterani na rad u inostranstvo. Mozda kad (ako) se vrate,ponovo fabrika proradi al' mrka je kapa.

ODGOVORITE