Вучић са Мишелом о свим кључним политичким питањима

Када је реч о идеји геополитичке заједнице на ниову европског континента, Вучић је рекао да је за њега, иако зна да су многи спремни да ту идеју која је потекла од Мишела и Макрона, важна и значајна и много може да допринесе убрзању пута ка пуноправном чланству у ЕУ и поправљају позиције земаља Западног Балкана у приближавању Унији.

Србија 19.05.2022 | 20:04
Вучић са Мишелом о свим кључним политичким питањима

- Председник Србије Александар Вучић поручио је и данас да је Београд спреман за дијалог са Приштином и да се нада да ће се, уз помоћ ЕУ, приближавати компромисном решењу, додајући да идеју Шарла Мишела и Емануела Макрона о геополитичкој заједници на ниову Европе сматра великом и важном ствари.

Такође, Вучић је након састанка са Мишелом, рекао и да су разговарали о глобалној ситуацији и проблемима Србије у оквиру снабдевања енергентима, те да је добио одређене гаранције и важне речи од председника ЕК да ће Србија моћи да рачуна на подршку ЕУ

“Дискутовали смо сва кључна политичка питања. Мишел је указао да морамо да наставимо реформе у области владавине права, као и да поправљамо и побољшавамо ситуацију у медијској сфери”, рекао је Вучић новинарима.

Додао је да су разговарали о ситуацији у региону, а да је Мишелу обећао да ће Србија дати све од себе да сачува мир и стабилност и да ЕУ може у потпуности да рачуна на Србију у том погледу.

“Говорили смо о дијалогу Београда и Пришине, разумео сам све речи и бриге и све са чиме се суочава и Мишел и људи у ЕУ. Говорио сам о позицији Београда, ми смо увек опредљени за дијалог, спремни за дијалог и надамо се да ћемо се, уз помоћ ЕУ приближавати компромисном решењу у будућности”, рекао је Вучић.

Када је реч о идеји геополитичке заједнице на ниову европског континента, Вучић је рекао да је за њега, иако зна да су многи спремни да ту идеју која је потекла од Мишела и Макрона, важна и значајна и много може да допринесе убрзању пута ка пуноправном чланству у ЕУ и поправљају позиције земаља Западног Балкана у приближавању Унији.

“Тек треба о детаљима да се говори, ја сам указао на наше потребе, пре свега на остварење четири слободе протока људи, робе, услуга, капитала. За нас су важне ''зелене линије'' за камионе, и верујем да можемо да постигнемо важне и велике ствари под окриљем те иницијативе”, рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали о слобалној ситуацији и проблемима Србије у снабдевању енергентима, те да је добио одређене гаранције и важне речи Мишела да ће Србија моћи да рачуна на подршку ЕУ.

“Разговарали смо и о нападу Русије на Украјину, а Мишел је на веома снажан начин изразио жељу и очекивање да се Србија придружи санкцијама против Русије. Ја сам га упознао са нашом ситуацијом и политичким ставовима. Желим да се захвалим на свакој врсти подршке, лично њему и ЕУ, Србији која није само у изгранђи путева и пруга”, рекао је Вучић.

Он је додао да се ретко говори о добрим стварима, попут брзе пруге Ниш - Београд, коју Србија гради уз значајну помоћ ЕУ, од око 1,72 милијарди, што ће много значити, а то је оно што је посебно важно.

Посебно је захвалио Мишелу на поштовању исказаном према Србији.

“Ми, грађани Србије, умемо да поштујемо све људе који долазе, посебно пријатеље, али посебно ценимо када неко покаже поштовање према земљи. То што остајете на радној вечери, па и до сутра, то је за нас велика част. Увек сте добродошли”, рекао је Вучић.

Недвосмислено идемо ка ЕУ, Унија најзначајнији партнер

- Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија у потпуности опредељена да буде на европском путу и да је циљ пуноправбно чланство у ЕУ, те навео да је ЕУ далеко највећи инвеститор, и трговински партнер Србије.

Вучић је, након разговора са председником Европског савета Шарл Мишелом, рекао да грађани Србије треба да знају да то није само емоционално питање, већ питање разума и вредности.

Подсетио је да је робна размена у прошлој години са ЕУ износила 31 милијарду евра, а роба услуга 37 милијарди евра.

ЕУ, према његовим речима, учествује у укупној трговини са више од 60 одсто.

Вучић је пренео да је у првих четири месеци ове године повећана трговинска размена за 33 одсто и да је достигла 9,1 милијарди евра, те је процена да ће у наредне три године бити изнад 50 милијарди евра.

„То говори о значају ЕУ, државама чланице, фабрикама које граде у нашој земљи, извозу који остварујемо, увозу робе. Највећи извоз и увоз имамо са у ЕУ. ЕУ је убедљиво највећи инвеститор у нашој земљи са 67 одсто удела“, рекао је он.

Нагласио је да то грађани треба да знају, и да мора да буде фер и покаже поштовање према новцу и према свему што је ЕУ овде учинила.

„Хвала на структурним и суштинским променама у земљи“, казао је он.

Вучић је посебно пожелео добродошлицу Мишелу Србију и нагласио да то не говори из куртуазних разлога, већ што искрено мисли и осећа да је његова посета у овом тренутку веома значајна за будућност наше земље.

„Посебно сам захвалан Мишелу што је увек био спреман да чује аргументе српске стране макар се с њима не слагао, што је увек имао не само довољно времена, и што је показивао довољно пажње и жељу да идемо брже у ЕУ, што је све чинио личном снагом и угледом да ми проводимо реформе брже, али и да неке земље разумеју зашто је важно да Западни Балкан буде део европског континента, не само у географском, већ у сваком смислу“, истакао је он.

Вучић је указао да су данас заједно посетили Научно технолоички парк који, каже, не би постојао да није би било занчајне помоћи ЕУ.

„Направићемо заједнички парк у Сарајеву, и верујем да ћемо за то добити додатну подршку ЕУ“, додао је он.

Мишел: Желимо да продубимо сарадњу,убрзати европске интеграције

БЕОГРАД, 19. маја (Тањуг) - Председник Европског савета Шарл Мишел поручио је данас, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да ЕУ жели да продуби сарадњу са Србијом и другим партнерима у региону, као и да се убрзају европске интеграције.

Захвалио је председнику Вучићу на срдачној добродошлици и још једном честитао на избору за председника Србије.

Желимо да потврдимо нашу пуну посвећеност приступним преговорима Србије ЕУ, истакао је Мишел и навео да ће у јуну бити одржан 27 лидера ЕУ са лидерима са Западног Балкана.

"Желимо да проширимо нас дијалог и продубимо нашу сарадњу и промовишемо мир, стабилност и безбедност. Овај рат против Украјине је заиста уздрмао цео континент", навео је Мишел.

Каже да је тај рат окончао период од 20 година мира за који су се, како је рекао, сви борили.

"После ковида морамо да опорављамо своје привреде и да штитимо једни друге. Нови изазови захтевају нове начине рамишљања и рада. Морамо да убрзамо европске интеграције и да створимо подстицај за реформе. Желимо да дамо конкретне бенефите свим грађанима Србије и свим парнерима у региону и да већ сада почнемо са интеграцијом током приступних преговора, а не да чекамо да се заврше. Имаћемо о томе разговоре у јуну у Бриселу", казао је Мишел.

Нагласио је да његова посета Србији шаље снажан сигнал блиске сарадње између Србије и ЕУ.

Он је додао да је данас посетио Научно-технолошки парк Београд и да је то пример како ЕУ помаже и доприноси европској будућности Србије и заједничким приортиетима.

Када улажемо у српску научну заједницу улажемо у српски народ, јер ваша будућност је и наша заједничка будућност.

Мишел је нагласио да су велике инвестиције ЕУ у целом региону у секторима као што су саобраћај, енергетика и други.

"Овај рат има драмтичан утицај на снабдевање енергентима широм Европе", казао је он и додао да ЕУ помаже и изградњу гасног интерконектора између Србје и Бугарске, чиме помаже гасну диверзификацију Србије.

ЕУ је позвала ЗБ да се придружи заједничког платформи за течни природни гас, навео је он.

"Радујем се да развијамо нашу блиску сарадњу и да видимо и вечерас какве додатне кораке можемо да предузмемо у блиској будућности, како би ЕУ дала опипљиве резултате Србији", закључио је Мишел.

(Тањуг фото: Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

19.05.2022 18:08

Па уведи више те санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

не заборавимо

19.05.2022 18:51

Не заборавимо да је Мисел на да тако казем 'промотивној турнеји' по земљама будуцим кандидатима за ЕУ. И на тој турнеји Мисел 'промовисе' Макронову и своју идеју од некакој ЕУ са два нивоа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

19.05.2022 21:29

Ми са Балкана у "шпајз" Европе,па за једно 100 година моћемо из шпајза да привиримо и у дневну собу (ЕУ).

Name

трагац

19.05.2022 19:28

Вучко, макни шапе даље ид Сарајева и БиХ. Ништа ти нећеш правити, није то твоје.

ОДГОВОРИТЕ