Vučić sa Mišelom o svim ključnim političkim pitanjima

Kada je reč o ideji geopolitičke zajednice na niovu evropskog kontinenta, Vučić je rekao da je za njega, iako zna da su mnogi spremni da tu ideju koja je potekla od Mišela i Makrona, važna i značajna i mnogo može da doprinese ubrzanju puta ka punopravnom članstvu u EU i popravljaju pozicije zemalja Zapadnog Balkana u približavanju Uniji.

Srbija 19.05.2022 | 20:04
Vučić sa Mišelom o svim ključnim političkim pitanjima

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je i danas da je Beograd spreman za dijalog sa Prištinom i da se nada da će se, uz pomoć EU, približavati kompromisnom rešenju, dodajući da ideju Šarla Mišela i Emanuela Makrona o geopolitičkoj zajednici na niovu Evrope smatra velikom i važnom stvari.

Takođe, Vučić je nakon sastanka sa Mišelom, rekao i da su razgovarali o globalnoj situaciji i problemima Srbije u okviru snabdevanja energentima, te da je dobio određene garancije i važne reči od predsednika EK da će Srbija moći da računa na podršku EU

“Diskutovali smo sva ključna politička pitanja. Mišel je ukazao da moramo da nastavimo reforme u oblasti vladavine prava, kao i da popravljamo i poboljšavamo situaciju u medijskoj sferi”, rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da su razgovarali o situaciji u regionu, a da je Mišelu obećao da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost i da EU može u potpunosti da računa na Srbiju u tom pogledu.

“Govorili smo o dijalogu Beograda i Prišine, razumeo sam sve reči i brige i sve sa čime se suočava i Mišel i ljudi u EU. Govorio sam o poziciji Beograda, mi smo uvek opredljeni za dijalog, spremni za dijalog i nadamo se da ćemo se, uz pomoć EU približavati kompromisnom rešenju u budućnosti”, rekao je Vučić.

Kada je reč o ideji geopolitičke zajednice na niovu evropskog kontinenta, Vučić je rekao da je za njega, iako zna da su mnogi spremni da tu ideju koja je potekla od Mišela i Makrona, važna i značajna i mnogo može da doprinese ubrzanju puta ka punopravnom članstvu u EU i popravljaju pozicije zemalja Zapadnog Balkana u približavanju Uniji.

“Tek treba o detaljima da se govori, ja sam ukazao na naše potrebe, pre svega na ostvarenje četiri slobode protoka ljudi, robe, usluga, kapitala. Za nas su važne ''zelene linije'' za kamione, i verujem da možemo da postignemo važne i velike stvari pod okriljem te inicijative”, rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o slobalnoj situaciji i problemima Srbije u snabdevanju energentima, te da je dobio određene garancije i važne reči Mišela da će Srbija moći da računa na podršku EU.

“Razgovarali smo i o napadu Rusije na Ukrajinu, a Mišel je na veoma snažan način izrazio želju i očekivanje da se Srbija pridruži sankcijama protiv Rusije. Ja sam ga upoznao sa našom situacijom i političkim stavovima. Želim da se zahvalim na svakoj vrsti podrške, lično njemu i EU, Srbiji koja nije samo u izgranđi puteva i pruga”, rekao je Vučić.

On je dodao da se retko govori o dobrim stvarima, poput brze pruge Niš - Beograd, koju Srbija gradi uz značajnu pomoć EU, od oko 1,72 milijardi, što će mnogo značiti, a to je ono što je posebno važno.

Posebno je zahvalio Mišelu na poštovanju iskazanom prema Srbiji.

“Mi, građani Srbije, umemo da poštujemo sve ljude koji dolaze, posebno prijatelje, ali posebno cenimo kada neko pokaže poštovanje prema zemlji. To što ostajete na radnoj večeri, pa i do sutra, to je za nas velika čast. Uvek ste dobrodošli”, rekao je Vučić.

Nedvosmisleno idemo ka EU, Unija najznačajniji partner

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbija u potpunosti opredeljena da bude na evropskom putu i da je cilj punopravbno članstvo u EU, te naveo da je EU daleko najveći investitor, i trgovinski partner Srbije.

Vučić je, nakon razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom, rekao da građani Srbije treba da znaju da to nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma i vrednosti.

Podsetio je da je robna razmena u prošloj godini sa EU iznosila 31 milijardu evra, a roba usluga 37 milijardi evra.

EU, prema njegovim rečima, učestvuje u ukupnoj trgovini sa više od 60 odsto.

Vučić je preneo da je u prvih četiri meseci ove godine povećana trgovinska razmena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

„To govori o značaju EU, državama članice, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udela“, rekao je on.

Naglasio je da to građani treba da znaju, i da mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila.

„Hvala na strukturnim i suštinskim promenama u zemlji“, kazao je on.

Vučić je posebno poželeo dobrodošlicu Mišelu Srbiju i naglasio da to ne govori iz kurtuaznih razloga, već što iskreno misli i oseća da je njegova poseta u ovom trenutku veoma značajna za budućnost naše zemlje.

„Posebno sam zahvalan Mišelu što je uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane makar se s njima ne slagao, što je uvek imao ne samo dovoljno vremena, i što je pokazivao dovoljno pažnje i želju da idemo brže u EU, što je sve činio ličnom snagom i ugledom da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne samo u geografskom, već u svakom smislu“, istakao je on.

Vučić je ukazao da su danas zajedno posetili Naučno tehnoloički park koji, kaže, ne bi postojao da nije bi bilo zančajne pomoći EU.

„Napravićemo zajednički park u Sarajevu, i verujem da ćemo za to dobiti dodatnu podršku EU“, dodao je on.

Mišel: Želimo da produbimo saradnju,ubrzati evropske integracije

BEOGRAD, 19. maja (Tanjug) - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da EU želi da produbi saradnju sa Srbijom i drugim partnerima u regionu, kao i da se ubrzaju evropske integracije.

Zahvalio je predsedniku Vučiću na srdačnoj dobrodošlici i još jednom čestitao na izboru za predsednika Srbije.

Želimo da potvrdimo našu punu posvećenost pristupnim pregovorima Srbije EU, istakao je Mišel i naveo da će u junu biti održan 27 lidera EU sa liderima sa Zapadnog Balkana.

"Želimo da proširimo nas dijalog i produbimo našu saradnju i promovišemo mir, stabilnost i bezbednost. Ovaj rat protiv Ukrajine je zaista uzdrmao ceo kontinent", naveo je Mišel.

Kaže da je taj rat okončao period od 20 godina mira za koji su se, kako je rekao, svi borili.

"Posle kovida moramo da oporavljamo svoje privrede i da štitimo jedni druge. Novi izazovi zahtevaju nove načine ramišljanja i rada. Moramo da ubrzamo evropske integracije i da stvorimo podsticaj za reforme. Želimo da damo konkretne benefite svim građanima Srbije i svim parnerima u regionu i da već sada počnemo sa integracijom tokom pristupnih pregovora, a ne da čekamo da se završe. Imaćemo o tome razgovore u junu u Briselu", kazao je Mišel.

Naglasio je da njegova poseta Srbiji šalje snažan signal bliske saradnje između Srbije i EU.

On je dodao da je danas posetio Naučno-tehnološki park Beograd i da je to primer kako EU pomaže i doprinosi evropskoj budućnosti Srbije i zajedničkim priortietima.

Kada ulažemo u srpsku naučnu zajednicu ulažemo u srpski narod, jer vaša budućnost je i naša zajednička budućnost.

Mišel je naglasio da su velike investicije EU u celom regionu u sektorima kao što su saobraćaj, energetika i drugi.

"Ovaj rat ima dramtičan uticaj na snabdevanje energentima širom Evrope", kazao je on i dodao da EU pomaže i izgradnju gasnog interkonektora između Srbje i Bugarske, čime pomaže gasnu diverzifikaciju Srbije.

EU je pozvala ZB da se pridruži zajedničkog platformi za tečni prirodni gas, naveo je on.

"Radujem se da razvijamo našu blisku saradnju i da vidimo i večeras kakve dodatne korake možemo da preduzmemo u bliskoj budućnosti, kako bi EU dala opipljive rezultate Srbiji", zaključio je Mišel.

(Tanjug foto: Tanjug) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

19.05.2022 18:08

Pa uvedi više te sankcije.

ODGOVORITE
Name

ne zaboravimo

19.05.2022 18:51

Ne zaboravimo da je Misel na da tako kazem 'promotivnoj turneji' po zemljama buducim kandidatima za EU. I na toj turneji Misel 'promovise' Makronovu i svoju ideju od nekakoj EU sa dva nivoa

ODGOVORITE
Name

Ipe

19.05.2022 21:29

Mi sa Balkana u "špajz" Evrope,pa za jedno 100 godina moćemo iz špajza da privirimo i u dnevnu sobu (EU).

Name

tragac

19.05.2022 19:28

Vučko, makni šape dalje id Sarajeva i BiH. Ništa ti nećeš praviti, nije to tvoje.

ODGOVORITE