Литургија за обнову канонског јединства СПЦ и МПЦ

Патријарх српски Порфирије и архиепископ охридски и македонски Стефан служе данас у Храму Светог Саве у Београду свету арихејерејску литургију, чиме ће се успоставити литургијско и канонско општење двије сестринске цркве у складу с одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве, саопштила је СПЦ.

Србија 19.05.2022 | 09:40
Литургија за обнову канонског јединства СПЦ и МПЦ

Литургији, која јепочела у девет часова, присуствују и сви архијереји двију цркава.

Патријарх Порфирије дочекао је синоћ у Београду архиепископа Стефана и три митрополита Македонске православне цркве и пожелио им добродошлицу.

"Како звоне звона Светосавског храма, тако и наша срца бију од радости због овог благословеног дана. Добродошли, драга браћо! Добродошао, брате архиепископе Стефане и владике. Добродошли у заједницу љубави, ви и сав Ваш богољубиви народ. Браћа смо и само браћа", написао је тим поводом патријарх Порфирије на Инстаграму уз видео сусрета.

Васељенска патријаршија је 9. маја признала канонску природу Македонске православне цркве - Охридске архиепископије (МПЦ-ОА), што је, послије 55 година, дало могућност македонском свештенству да има заједничка богослужења са другим православним црквама.

Српска православна црква је у понедјељак саопштила да обнавља канонско јединство с Македонском црквено-охридском архиепископијом и признаје њен статус најшире аутономије.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Богдан

19.05.2022 08:49

Ако народ се не промијени у себи ме вриједи.Ако пекара храни сиротињу ,дадне бесплатно хљеб одмах је мрска другим пекарама које мисле да је боље да сиротиња купи од њих.Па лете и бомбе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

19.05.2022 13:14

Не би се ви мени Тако сецкали да је мој тито зив као дјаволи на улицама препадају народ а децу поготово

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.05.2022 05:18

Да ли се ови Македонци сјецају Владике Јована којега су висе пута слали у затвор.Дали су окајали гријехе о затразили опрост.

ОДГОВОРИТЕ