Liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služe danas u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju, čime će se uspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dvije sestrinske crkve u skladu s odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, saopštila je SPC.

Srbija 19.05.2022 | 09:40
Liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC

Liturgiji, koja jepočela u devet časova, prisustvuju i svi arhijereji dviju crkava.

Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i tri mitropolita Makedonske pravoslavne crkve i poželio im dobrodošlicu.

"Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli, draga braćo! Dobrodošao, brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav Vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća", napisao je tim povodom patrijarh Porfirije na Instagramu uz video susreta.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala kanonsku prirodu Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA), što je, poslije 55 godina, dalo mogućnost makedonskom sveštenstvu da ima zajednička bogosluženja sa drugim pravoslavnim crkvama.

Srpska pravoslavna crkva je u ponedjeljak saopštila da obnavlja kanonsko jedinstvo s Makedonskom crkveno-ohridskom arhiepiskopijom i priznaje njen status najšire autonomije.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bogdan

19.05.2022 10:49

Ako narod se ne promijeni u sebi me vrijedi.Ako pekara hrani sirotinju ,dadne besplatno hljeb odmah je mrska drugim pekarama koje misle da je bolje da sirotinja kupi od njih.Pa lete i bombe

ODGOVORITE
Name

Sasa

19.05.2022 15:14

Ne bi se vi meni Tako seckali da je moj tito ziv kao djavoli na ulicama prepadaju narod a decu pogotovo

ODGOVORITE
Name

Goran

20.05.2022 07:18

Da li se ovi Makedonci sjecaju Vladike Jovana kojega su vise puta slali u zatvor.Dali su okajali grijehe o zatrazili oprost.

ODGOVORITE