Није познато како ће реаговати РУС након ширења НАТО

Од 24. фебруара када су почели украјинско-руски сукоби, улазак Финске и Шведске у НАТО савез постао је готово очекиван од стране њених чланица. На који начин ће Русија одговорити на тај потез, само је једно од питања на који су одговор покушали дати гости емисије Глобално БН ТВ.

Република Српска 18.05.2022 | 22:56
Није познато како ће реаговати РУС након ширења НАТО

Након три мјесеца сукоба између Украјине и Русије, улазак Финске и Шведске у НАТО савез, све је извјеснији. Оно што остаје непознаница јесте, како ће и на који начин, по том питању, реаговати Русија.

“То је већ извјесно да ће Финска и Шведска одустати од своје неутралности и прикључити се НАТО, али не вјерујем да би их Русија нападала без икаквог разлога. Иако се учлањењем Финске у НАТО граница Русије са тим агресивним савезом знатно повећава, то није простор који представља опасност за руску Федерацију  због географских карактеристика те границе, рекао је Филип Родић, уредник у листу “Печат””

"Ја очекујем да ће се ићи на редукције или тотално искључење гаса, електричне енергије….Мислим да нико у Русији није толико занесењака да отвори још један фронт са далеко озбиљнијом војском каква је Финска у односу на украјинску војску,каже Дарко Обрадовић из Центра за стратешке анализе.

Биолошке лабораторије су најобичнији неконзистентни циљ за оправдање руског агресивног рата, рекао је Обрадовић и додао:

”Како је расло уништење Маријупоља са земљом, тако је расла и прича о некаквим лабораторијама. Сада када долази до прекомпоновања руског агресивног рата, сада се опет убацује прича о Харкову као о некаквом стецишту за експерименте, врло просто и једноставно,без научне терминологије. “

Родић каже да је на тако нешто већ раније упозоравао руски предсједник Владмир Путин.

“Погрешна је перцепција да Руска Федерација приче о лабораторијама користи за оправдавање овог рата,то уопште није случај. Приче о лабораторијама су покренуте много раније и предсједник Путин је још 2017. године упозоравао на то да америчка војска прикупља генетски материјал бијелих Руса, не из Украјине.

Пораз, побједа и напредовање мора се посматрати кроз три категорије. Први је циљ Москве да се обори политичка власт у Кијеву, други циљ је био да се ставе под котролу самопроглашене Републике које је Путин признао и треће да се Украјина економски уништи одсјецањем од Црног мора, каже Обрадовић .

Европа и европске земље нису успјеле да се отргну од америчких интереса,те у овом случају раде само против себе гурајући се у озбиљну кризу и  пропаст. Алтернативе за руске енергенте, прије свега гас, у овом тренутку нема, нити јој то могу Американци доставити, каже Родић.

Дарко Обрадовић је другачијег мишљења:

”Нема државе на свијету без које се не може. Свака држава је замјењива, па и Америка, Русија, Кина...итд...”

Обрадовић додаје да ако завистите само од једне државе која је склона да користи енергентику као оружје, онда нема те повољне цијене која ће купити мир и енергетску безбједност.

На крају, гости емисије Глобално БН ТВ у једном су сложни, а то је да ће и Русија и Европа, свака на својој страни, имати велике губитке.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

???

19.05.2022 05:56

Прикључиће се Алијанси НАТО-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

19.05.2022 06:33

Кога је брига како ће реаговати Русија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

19.05.2022 08:59

Која Русија, која руска "војска", 80 дана не могу да заузму село Авдивка које је цестом удаљено од центра Доњецка 14 километара а зрачном линијом још и мање! За сада им иде што Запад није осигурао опскрбу храном и енергентима али и то је највише до прољећа идуће године а након тога ће Русија давати "попуст" и до 50% Кинезима или дај што даш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

20.05.2022 02:36

Руссија је хтела отет залихе нафте и плина у азовском мору..какав НАТО,"НЕОНАЦИСТИ",ЛАБАРАТОРИЈЕ(нису показали ни 1)а финској и шведској немогу ни под прозор да пљуну..немају чим

ОДГОВОРИТЕ