Nije poznato kako će reagovati RUS nakon širenja NATO

Od 24. februara kada su počeli ukrajinsko-ruski sukobi, ulazak Finske i Švedske u NATO savez postao je gotovo očekivan od strane njenih članica. Na koji način će Rusija odgovoriti na taj potez, samo je jedno od pitanja na koji su odgovor pokušali dati gosti emisije Globalno BN TV.

Republika Srpska 18.05.2022 | 22:56
Nije poznato kako će reagovati RUS nakon širenja NATO

Nakon tri mjeseca sukoba između Ukrajine i Rusije, ulazak Finske i Švedske u NATO savez, sve je izvjesniji. Ono što ostaje nepoznanica jeste, kako će i na koji način, po tom pitanju, reagovati Rusija.

“To je već izvjesno da će Finska i Švedska odustati od svoje neutralnosti i priključiti se NATO, ali ne vjerujem da bi ih Rusija napadala bez ikakvog razloga. Iako se učlanjenjem Finske u NATO granica Rusije sa tim agresivnim savezom znatno povećava, to nije prostor koji predstavlja opasnost za rusku Federaciju  zbog geografskih karakteristika te granice, rekao je Filip Rodić, urednik u listu “Pečat””

"Ja očekujem da će se ići na redukcije ili totalno isključenje gasa, električne energije….Mislim da niko u Rusiji nije toliko zanesenjaka da otvori još jedan front sa daleko ozbiljnijom vojskom kakva je Finska u odnosu na ukrajinsku vojsku,kaže Darko Obradović iz Centra za strateške analize.

Biološke laboratorije su najobičniji nekonzistentni cilj za opravdanje ruskog agresivnog rata, rekao je Obradović i dodao:

”Kako je raslo uništenje Marijupolja sa zemljom, tako je rasla i priča o nekakvim laboratorijama. Sada kada dolazi do prekomponovanja ruskog agresivnog rata, sada se opet ubacuje priča o Harkovu kao o nekakvom stecištu za eksperimente, vrlo prosto i jednostavno,bez naučne terminologije. “

Rodić kaže da je na tako nešto već ranije upozoravao ruski predsjednik Vladmir Putin.

“Pogrešna je percepcija da Ruska Federacija priče o laboratorijama koristi za opravdavanje ovog rata,to uopšte nije slučaj. Priče o laboratorijama su pokrenute mnogo ranije i predsjednik Putin je još 2017. godine upozoravao na to da američka vojska prikuplja genetski materijal bijelih Rusa, ne iz Ukrajine.

Poraz, pobjeda i napredovanje mora se posmatrati kroz tri kategorije. Prvi je cilj Moskve da se obori politička vlast u Kijevu, drugi cilj je bio da se stave pod kotrolu samoproglašene Republike koje je Putin priznao i treće da se Ukrajina ekonomski uništi odsjecanjem od Crnog mora, kaže Obradović .

Evropa i evropske zemlje nisu uspjele da se otrgnu od američkih interesa,te u ovom slučaju rade samo protiv sebe gurajući se u ozbiljnu krizu i  propast. Alternative za ruske energente, prije svega gas, u ovom trenutku nema, niti joj to mogu Amerikanci dostaviti, kaže Rodić.

Darko Obradović je drugačijeg mišljenja:

”Nema države na svijetu bez koje se ne može. Svaka država je zamjenjiva, pa i Amerika, Rusija, Kina...itd...”

Obradović dodaje da ako zavistite samo od jedne države koja je sklona da koristi energentiku kao oružje, onda nema te povoljne cijene koja će kupiti mir i energetsku bezbjednost.

Na kraju, gosti emisije Globalno BN TV u jednom su složni, a to je da će i Rusija i Evropa, svaka na svojoj strani, imati velike gubitke.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

???

19.05.2022 05:56

Priključiće se Alijansi NATO-a.

ODGOVORITE
Name

Advokat

19.05.2022 06:33

Koga je briga kako će reagovati Rusija?

ODGOVORITE
Name

075

19.05.2022 08:59

Koja Rusija, koja ruska "vojska", 80 dana ne mogu da zauzmu selo Avdivka koje je cestom udaljeno od centra Donjecka 14 kilometara a zračnom linijom još i manje! Za sada im ide što Zapad nije osigurao opskrbu hranom i energentima ali i to je najviše do proljeća iduće godine a nakon toga će Rusija davati "popust" i do 50% Kinezima ili daj što daš!

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

20.05.2022 02:36

Russija je htela otet zalihe nafte i plina u azovskom moru..kakav NATO,"NEONACISTI",LABARATORIJE(nisu pokazali ni 1)a finskoj i švedskoj nemogu ni pod prozor da pljunu..nemaju čim

ODGOVORITE