МУП идентификовао мејлове са којих су стизале лажне дојаве

- Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и Вишим јавним тужилаштвом, Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала, идентификовали су локације укупно 19 мејл адреса - 18 адреса Гмаил сервиса и једну мејл адресу сервиса ПротонМаил, са којих су стигле претеће поруке о постављеним бомбама на различитим локацијама у Србији.

Србија 18.05.2022 | 22:01
МУП идентификовао мејлове са којих су стизале лажне дојаве

Утврђено је да је осам таквих претњи стигло из Пољске, четири из Гамбије, по две из Ирана и Нигерије и по једна из Украјине, Словеније и Русије, саопштено је вечерас из МУП-а.

Припадници српске полиције идентификовали су и лице које је, у току јучерашњег дана, телефоном упутило претње исте садржине.

У циљу идентификације пошиљалаца ових претњи и њиховог процесуирања за почињена кривична дела, а с обзиром на то да су у питању страни држављани који не живе у Србији, у току је међународна размена података Министарства унутрашњих послова Републике Србије, преко Еуропола и Интерпола, са надлежним органима Шведске, Литваније, Швајцарске, Руске Федерације и Мађарске, као и са компанијом Гугл.

Од 11. марта ове године до данас, путем мејла или телефонских позива, у 48 наврата, на адресе различитих институција у Србији, из иностранства је стигло на стотине претећих порука о наводним експлозивним направама постављеним на јавним местима или у институцијама. Претеће поруке су слате са сервиса Гмаил, ПротонМаил, Еунет маил, Yандеx, као и путем анонимних телефонских позива.

Претеће поруке су претходних дана слали и поједини грађани Србије, наводи се у саопштењу МУП-а.

Због лажних пријава о постављеним бомбама у јавним објектима, припадници Министарства унутрашњих послова су, за четири дана, процесуирали осам лица, држављана Србије - ухапшена су два лица, а против још шест малолетних лица поднете су кривичне пријаве у редовном поступку.

''''Апелујемо на појединце да се, нарочито у тренутку кад је Србија изложена масовним и организованим сајбер нападима и лажним дојавама о постављеним бомбама које долазе из иностранства, понашају одговорно и у складу са законом и додатно не отежавају рад српској полицији, чији су КД тимови свакодневно на терену. Лажна пријава о постављеној бомби није шала већ озбиљно кривично дело, које може изазвати узнемиреност и страх грађана Србије и захтева додатно ангажовање припадника МУП-а'''', наводи се у саопштењу.

Само у последња три дана припадници Полицијске бригаде, односно специјалистички тимови за противдиверзиону заштиту, са посебно обученим полицијским службеницима и полицијским псима, извршили су контрадиверзионе прегледе неколико стотина јавних објеката, школа, болница, тржних центара.

Извршеним прегледима утврђено је да су све пријаве биле лажне, додаје се у саопштењу.

(Тањуг Фото: Илустрација) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Татар

18.05.2022 21:33

Ви доиста знате мајсторски радити свој посао .А како бисте тек бриљантни били да вас предводи нас Лукач?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекс

18.05.2022 21:50

Хахахаха то се десава кад ниста није застицено и кад отварате све маилове и поруке. У ЕУ је то вец годинама познато и увијек се упозорава да се сумниви маилови не отварају. Код нас то све ТЕК САД ТЕМА :))))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

18.05.2022 22:07

Има ту будалетина и монстроума, које се могу савладати и уставити, али лично мислим да претње долазе са једне адресе, повезане са високом светском прљавом политикмом. Питам се, кад ће већ једном сјашити све те светске будалетине са нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

118д

19.05.2022 03:16

Ух, добро да није политичко Сарајево.

Name

Е Мирославе

19.05.2022 03:49

Имамо ми и превисе домацих будалетина и монструма, да би се свјетскима бавили. Сваки клосар, олос и криминалац, нас јаси вец 30 година а ми само сутимо и сагињемо главу. Немамо ми веце непријатеље, од нас самих.

Name

мислим

19.05.2022 04:39

Ово сто су слали малољетници из Србије вјерујем странце измисљају да сакрију своју бруку и задовоље такве тпове као ти.

Name

Сиги

19.05.2022 06:27

Браво за МУП Србије само хапси и процесуиран багру ,само тако ћете остале довести у ред ,другачије никако нема опраштања ником ИИ привилегија.

ОДГОВОРИТЕ