MUP identifikovao mejlove sa kojih su stizale lažne dojave

- Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, identifikovali su lokacije ukupno 19 mejl adresa - 18 adresa Gmail servisa i jednu mejl adresu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

Srbija 18.05.2022 | 22:01
MUP identifikovao mejlove sa kojih su stizale lažne dojave

Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije, saopšteno je večeras iz MUP-a.

Pripadnici srpske policije identifikovali su i lice koje je, u toku jučerašnjeg dana, telefonom uputilo pretnje iste sadržine.

U cilju identifikacije pošiljalaca ovih pretnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična dela, a s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmena podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom Gugl.

Od 11. marta ove godine do danas, putem mejla ili telefonskih poziva, u 48 navrata, na adrese različitih institucija u Srbiji, iz inostranstva je stiglo na stotine pretećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mestima ili u institucijama. Preteće poruke su slate sa servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, kao i putem anonimnih telefonskih poziva.

Preteće poruke su prethodnih dana slali i pojedini građani Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su, za četiri dana, procesuirali osam lica, državljana Srbije - uhapšena su dva lica, a protiv još šest maloletnih lica podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

''''Apelujemo na pojedince da se, naročito u trenutku kad je Srbija izložena masovnim i organizovanim sajber napadima i lažnim dojavama o postavljenim bombama koje dolaze iz inostranstva, ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i dodatno ne otežavaju rad srpskoj policiji, čiji su KD timovi svakodnevno na terenu. Lažna prijava o postavljenoj bombi nije šala već ozbiljno krivično delo, koje može izazvati uznemirenost i strah građana Srbije i zahteva dodatno angažovanje pripadnika MUP-a'''', navodi se u saopštenju.

Samo u poslednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica, tržnih centara.

Izvršenim pregledima utvrđeno je da su sve prijave bile lažne, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug Foto: Ilustracija) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tatar

18.05.2022 21:33

Vi doista znate majstorski raditi svoj posao .A kako biste tek briljantni bili da vas predvodi nas Lukač?

ODGOVORITE
Name

Aleks

18.05.2022 21:50

Hahahaha to se desava kad nista nije zasticeno i kad otvarate sve mailove i poruke. U EU je to vec godinama poznato i uvijek se upozorava da se sumnivi mailovi ne otvaraju. Kod nas to sve TEK SAD TEMA :))))))

ODGOVORITE
Name

Miroslav

18.05.2022 22:07

Ima tu budaletina i monstrouma, koje se mogu savladati i ustaviti, ali lično mislim da pretnje dolaze sa jedne adrese, povezane sa visokom svetskom prljavom politikmom. Pitam se, kad će već jednom sjašiti sve te svetske budaletine sa nas?

ODGOVORITE
Name

118d

19.05.2022 03:16

Uh, dobro da nije političko Sarajevo.

Name

E Miroslave

19.05.2022 03:49

Imamo mi i previse domacih budaletina i monstruma, da bi se svjetskima bavili. Svaki klosar, olos i kriminalac, nas jasi vec 30 godina a mi samo sutimo i saginjemo glavu. Nemamo mi vece neprijatelje, od nas samih.

Name

mislim

19.05.2022 04:39

Ovo sto su slali maloljetnici iz Srbije vjerujem strance izmisljaju da sakriju svoju bruku i zadovolje takve tpove kao ti.

Name

Sigi

19.05.2022 06:27

Bravo za MUP Srbije samo hapsi i procesuiran bagru ,samo tako ćete ostale dovesti u red ,drugačije nikako nema opraštanja nikom II privilegija.

ODGOVORITE