"Путеви Републике Српске" неовлаштено раде послове!

Пројектантске куће из Републике Српске огласиле су се саопштењем у коме се каже да се од стране "Путева Српске" у задњем периоду неовлаштено раде пројектантско-консултанстки послови, а које су до сада обављали пројектантска предузећа регистрована на територији Републке Српске. 

Република Српска 18.05.2022 | 10:40
"Путеви Републике Српске" неовлаштено раде послове!

"ЈП „Путеви Републике Српске“ би требали да са јавним средствима буду генератор квалитетног извора послова за грађевинску струку и по питању консултантских услуга, а никако да буду они који уништавају пројектантска предузећа и деградирају струку снижајавајући цијене пројектовања, а истовремено повећавајући цијене извођења у несразмјерном односу", каже се у допису.

Поред свега тога, како кажу, имају сазнања да је управа ЈП „Путеви РС“  дала налог да пројектну документацију за рехабилитације путних праваца, а који су били предмет јавних набавки у јануару, раде упослени инжињери јавног предузећа, а што је супротно Закону о грађењу и Закону о државним службеницима.

"Предузећа која су потписници овог саопштења и која су задњих година радила на овим пословима упошљавају директно око 500 инжењера и консултаната, који директно и егзистенцијално зависе од послова овог типа", тврде из пројектанстских кућа.

"Огромна је штета која се на овај начин наноси струци по питању опстанака предузећа и одлазака инжењерских кадрова у иностранство, јер послодавци због оваквог односа горе поменутог предузећа и свих осталих јавних предузећа у РС нису у могућности да плате адекватно стручни кадар", истиче се у саопштењу.

Наглашавају да је овакво поступање у потпуности супротно свим законским нормама.

"Јавно предузећа „Путеви Републике Српске“ троше у задњих 10 година око 40-45 мил. КМ на годишњем нивоу на редовно одржавање, на цјелокупну мрежу од око 4.000км, а ове године, до октобра мјесеца, намјерава да потроши око 500 мил. КМ на рехабилитације и санације путева у укупној дужини од 640км, а све то под кринком редовног одржавања. На основу напријед поменутих чињеница,  јасно је да ЈП „Путеви РС“ планирају потрошити својих 15. годишњих буџета на „редовно одржавање“ и то на дужини путне мреже регионалних и магистралних путева од 640км", наводе они.

У саопштењу се каже да су се пројектантско-консултатнтске куће обратиле ЈП „Путеви РС“, Влади РС, ресорним министарствима, Народној скупштини РС, те кабинету Предсједника Владе РС, те да нису добили никакав одговор, а ни могућност за презентацију проблема.

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Табаско Пит

18.05.2022 09:18

Гледају рудоње да што више млатну до избора. Ко' јамио, јамио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отимају сектаси

18.05.2022 09:38

Знају да им је стигао крај. Поздрав за главног сектаског разбојника, уз поруку- не мозе ти нико ниста... А и нове санкције су за мацков реп хехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лесли Елдриџ

18.05.2022 11:19

Кад су се пројектанти почели бунити, знате колико је сати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

18.05.2022 13:19

Земљу ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

За властодршце

18.05.2022 13:49

Умрла правда,нестали закони,царују неправда,безакоње,пљачка и сила...Е,мој народе,мислиш ли се борити за правду,или чекати кад ћемо сви нестати без опирања?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амфи Тамин

18.05.2022 21:40

Тзв рс са тзв предузећима... Дабигда нестали!

ОДГОВОРИТЕ