"Putevi Republike Srpske" neovlašteno rade poslove!

Projektantske kuće iz Republike Srpske oglasile su se saopštenjem u kome se kaže da se od strane "Puteva Srpske" u zadnjem periodu neovlašteno rade projektantsko-konsultanstki poslovi, a koje su do sada obavljali projektantska preduzeća registrovana na teritoriji Republke Srpske. 

Republika Srpska 18.05.2022 | 10:40
"Putevi Republike Srpske" neovlašteno rade poslove!

"JP „Putevi Republike Srpske“ bi trebali da sa javnim sredstvima budu generator kvalitetnog izvora poslova za građevinsku struku i po pitanju konsultantskih usluga, a nikako da budu oni koji uništavaju projektantska preduzeća i degradiraju struku snižajavajući cijene projektovanja, a istovremeno povećavajući cijene izvođenja u nesrazmjernom odnosu", kaže se u dopisu.

Pored svega toga, kako kažu, imaju saznanja da je uprava JP „Putevi RS“  dala nalog da projektnu dokumentaciju za rehabilitacije putnih pravaca, a koji su bili predmet javnih nabavki u januaru, rade uposleni inžinjeri javnog preduzeća, a što je suprotno Zakonu o građenju i Zakonu o državnim službenicima.

"Preduzeća koja su potpisnici ovog saopštenja i koja su zadnjih godina radila na ovim poslovima upošljavaju direktno oko 500 inženjera i konsultanata, koji direktno i egzistencijalno zavise od poslova ovog tipa", tvrde iz projektanstskih kuća.

"Ogromna je šteta koja se na ovaj način nanosi struci po pitanju opstanaka preduzeća i odlazaka inženjerskih kadrova u inostranstvo, jer poslodavci zbog ovakvog odnosa gore pomenutog preduzeća i svih ostalih javnih preduzeća u RS nisu u mogućnosti da plate adekvatno stručni kadar", ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da je ovakvo postupanje u potpunosti suprotno svim zakonskim normama.

"Javno preduzeća „Putevi Republike Srpske“ troše u zadnjih 10 godina oko 40-45 mil. KM na godišnjem nivou na redovno održavanje, na cjelokupnu mrežu od oko 4.000km, a ove godine, do oktobra mjeseca, namjerava da potroši oko 500 mil. KM na rehabilitacije i sanacije puteva u ukupnoj dužini od 640km, a sve to pod krinkom redovnog održavanja. Na osnovu naprijed pomenutih činjenica,  jasno je da JP „Putevi RS“ planiraju potrošiti svojih 15. godišnjih budžeta na „redovno održavanje“ i to na dužini putne mreže regionalnih i magistralnih puteva od 640km", navode oni.

U saopštenju se kaže da su se projektantsko-konsultatntske kuće obratile JP „Putevi RS“, Vladi RS, resornim ministarstvima, Narodnoj skupštini RS, te kabinetu Predsjednika Vlade RS, te da nisu dobili nikakav odgovor, a ni mogućnost za prezentaciju problema.

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tabasko Pit

18.05.2022 09:18

Gledaju rudonje da što više mlatnu do izbora. Ko' jamio, jamio...

ODGOVORITE
Name

Otimaju sektasi

18.05.2022 09:38

Znaju da im je stigao kraj. Pozdrav za glavnog sektaskog razbojnika, uz poruku- ne moze ti niko nista... A i nove sankcije su za mackov rep hehehe

ODGOVORITE
Name

Lesli Eldridž

18.05.2022 11:19

Kad su se projektanti počeli buniti, znate koliko je sati.

ODGOVORITE
Name

U

18.05.2022 13:19

Zemlju ....

ODGOVORITE
Name

Za vlastodršce

18.05.2022 13:49

Umrla pravda,nestali zakoni,caruju nepravda,bezakonje,pljačka i sila...E,moj narode,misliš li se boriti za pravdu,ili čekati kad ćemo svi nestati bez opiranja?!

ODGOVORITE
Name

Amfi Tamin

18.05.2022 21:40

Tzv rs sa tzv preduzećima... Dabigda nestali!

ODGOVORITE