Када су у питању Жељезнице вријеме као да је стало

Синдикати који функционишу у склопу Жељезница Републике Српске траже повећање цијене рада у сектору саобраћаја и веза. То су данас саопштили и ресорном министру Недељку Ћорићу. Поред тога, синдикалци и даље нису задовољни како тече процес реструктурисања предузећа, а незадовољни су и по другим питањима.

Република Српска 17.05.2022 | 21:49
Када су у питању Жељезнице вријеме као да је стало

Када је у питању стање у Жељезницама Републике Српске, вријеме као да је стало. Проблеми који годинама муче ово предузеће само се гомилају, а они стари, добро познати, се не рјешавају.

"То је један Правилник о организацији и систематизацији радних мјеста, правилник о раду, реструктирисање Жељезница и коначно плате, што је био акценат синдиката којег ја представљам", каже предсједник Самосталног синдиката за одржавање шинских возила Горан Чамџић.

Све наведено, синдикалци су још једном презентовали министру саобраћаја и веза Републике Српске, те управи Жељезница. Ресорни министар Недељко Ћорић поново је упознат са чињеницом да већ годинама траје поступак реструктурисања предузећа, али и да се споро проводе правилници о раду и систематизацији. С тим у вези, синдикалци су забринути за судбину појединих организационих јединица у Жељезницама, првенствено радионица.

"Добили смо увјеравања министра да ће се на неки приједлог мене као представника синдиката, да ће уз неку нашу сугестију кренути у озбиљније инвестирање у радионичке капацитете, како би Влада показала да не мисли радионичке капацитете да стави на оно на шта ми сумњамо, а то је да иде у поступак ликвидације или приватизације", истиче Чамџић.

Он каже да је од министра Ћорића добио обећање да ће прва на листи радионица у које ће Министарство саобраћаја инвестирати бити радионица за оправку теретних вагона у Приједору.

Пред ресорног министра, представници радника стигли су и са захтјевом за повећањем цијене рада у сектору саобраћаја и веза. Инсистирају да се коефицијенти дефинисани Законом о раду коригују, како би се и радницима запосленим у жељезничком саобраћају повећала плата.

"Ја сам данас изнио приједлог да мора бити најмање 10% сада. Ми имамо већ цијену рада неку од 120 КМ, која је већ преко 15 година. Добили смо неко мизерно сада повећање, које ни у најмањој мјери није амортизовало овај скок цијена", наглашава предсједник Самосталног синдиката за одржавање шинских возила Горан Чамџић.

Увјерења која је министар Недељко Ћорић дао синдикатима, за БН телевизију нису потврђена из Министарства саобраћаја и веза Републике Српске. Остали смо без одговора шта ће Министарство предузети по питању повећања плате, те бржег спровођења правилника о раду и систематизацији.

Треба подсјетити и да се реструктурисање Жељезница Републике Српске (ЖРС) спроводи према Закону о стечају. Свјетска банка је у децембру 2017. године одобрила кредит за овај пројект у износу од 51,3 милиона евра.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дејани

17.05.2022 20:51

Шта ћеш, те зељезнице су огледало наше државе. Док сам ишао у средњу давали смо кондуктеру по 2 КМ да нас пусти на црно од Шамца до Добоја. Некада се дешавало да додје ревизија. Касније је један кондуктер постао ревизор па је рекао кондуктер морате по 3км хаха.. Сјећам се да смо једном пробали по 1КМ онако из спрданцине. Знало је и то да продје.. карта је коштала око 9КМ чини ми се. Био је то напаћени ред вожње. Једва да су возили, не знам како је данас. Нема шта да се прица, увијек неки проблеми и дугови сто се тиче жељезница. Држава је циркус. Неће код нас никада функционисати држава дом будемо имали 3+1 председника. А ни криз историју се Босна није прославила. Једино је било у Босни добро за вријеме Југославије колико може да се сконта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.05.2022 03:39

Дјелимицно си у праву,,. Да, циркус од дрзаве 3+1,и јос РС и ФД ,.народ кука а свидја му се тај систем.Е па изволитте народе цека вас тапкање у мјесту јос следецих 30 год.

Name

Ре

18.05.2022 03:46

Било добро док су нас други издрзавали у Југославији.. Па ето одакле дугови возња на црно је тек кап у мору,такав народ..

Name

Кондор

18.05.2022 03:59

Ех кад би усла некад озбиљна ревизија 70 посто би било у затвору ста сиу они зла нанели опљацкали Дана'с су сефови директора све су унистили

Name

Борац

18.05.2022 06:48

Сада це струцњак и министар за пуснице то ресити.

Name

Ван Гог

18.05.2022 02:29

У РС је време стали вец 20 година. Горе власт и никад није било скоро све је покрадени све се заснива на лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

18.05.2022 03:08

А синдикалца???.10 % ???. Прво је ишао на консултације у СНСДе.???. Која фарба боже драги.А уље поскупило 300%.А укупна прехрана немал за 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.05.2022 04:20

Све уз помоћ странаца и њиховог програма стабилизације Жељезница РС. Они покривају лоповску политику власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

18.05.2022 09:16

Држава која нема развијен жељезнички саобраћај и нема неку перспективу.Насе жељезнице су једна велика машина за прање новца кроз сектор намештања тендера и јавних набавки