Kada su u pitanju Željeznice vrijeme kao da je stalo

Sindikati koji funkcionišu u sklopu Željeznica Republike Srpske traže povećanje cijene rada u sektoru saobraćaja i veza. To su danas saopštili i resornom ministru Nedeljku Ćoriću. Pored toga, sindikalci i dalje nisu zadovoljni kako teče proces restrukturisanja preduzeća, a nezadovoljni su i po drugim pitanjima.

Republika Srpska 17.05.2022 | 21:49
Kada su u pitanju Željeznice vrijeme kao da je stalo

Kada je u pitanju stanje u Željeznicama Republike Srpske, vrijeme kao da je stalo. Problemi koji godinama muče ovo preduzeće samo se gomilaju, a oni stari, dobro poznati, se ne rješavaju.

"To je jedan Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, pravilnik o radu, restruktirisanje Željeznica i konačno plate, što je bio akcenat sindikata kojeg ja predstavljam", kaže predsjednik Samostalnog sindikata za održavanje šinskih vozila Goran Čamdžić.

Sve navedeno, sindikalci su još jednom prezentovali ministru saobraćaja i veza Republike Srpske, te upravi Željeznica. Resorni ministar Nedeljko Ćorić ponovo je upoznat sa činjenicom da već godinama traje postupak restrukturisanja preduzeća, ali i da se sporo provode pravilnici o radu i sistematizaciji. S tim u vezi, sindikalci su zabrinuti za sudbinu pojedinih organizacionih jedinica u Željeznicama, prvenstveno radionica.

"Dobili smo uvjeravanja ministra da će se na neki prijedlog mene kao predstavnika sindikata, da će uz neku našu sugestiju krenuti u ozbiljnije investiranje u radioničke kapacitete, kako bi Vlada pokazala da ne misli radioničke kapacitete da stavi na ono na šta mi sumnjamo, a to je da ide u postupak likvidacije ili privatizacije", ističe Čamdžić.

On kaže da je od ministra Ćorića dobio obećanje da će prva na listi radionica u koje će Ministarstvo saobraćaja investirati biti radionica za opravku teretnih vagona u Prijedoru.

Pred resornog ministra, predstavnici radnika stigli su i sa zahtjevom za povećanjem cijene rada u sektoru saobraćaja i veza. Insistiraju da se koeficijenti definisani Zakonom o radu koriguju, kako bi se i radnicima zaposlenim u željezničkom saobraćaju povećala plata.

"Ja sam danas iznio prijedlog da mora biti najmanje 10% sada. Mi imamo već cijenu rada neku od 120 KM, koja je već preko 15 godina. Dobili smo neko mizerno sada povećanje, koje ni u najmanjoj mjeri nije amortizovalo ovaj skok cijena", naglašava predsjednik Samostalnog sindikata za održavanje šinskih vozila Goran Čamdžić.

Uvjerenja koja je ministar Nedeljko Ćorić dao sindikatima, za BN televiziju nisu potvrđena iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. Ostali smo bez odgovora šta će Ministarstvo preduzeti po pitanju povećanja plate, te bržeg sprovođenja pravilnika o radu i sistematizaciji.

Treba podsjetiti i da se restrukturisanje Željeznica Republike Srpske (ŽRS) sprovodi prema Zakonu o stečaju. Svjetska banka je u decembru 2017. godine odobrila kredit za ovaj projekt u iznosu od 51,3 miliona evra.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dejani

17.05.2022 20:51

Šta ćeš, te zeljeznice su ogledalo naše države. Dok sam išao u srednju davali smo kondukteru po 2 KM da nas pusti na crno od Šamca do Doboja. Nekada se dešavalo da dodje revizija. Kasnije je jedan kondukter postao revizor pa je rekao kondukter morate po 3km haha.. Sjećam se da smo jednom probali po 1KM onako iz sprdancine. Znalo je i to da prodje.. karta je koštala oko 9KM čini mi se. Bio je to napaćeni red vožnje. Jedva da su vozili, ne znam kako je danas. Nema šta da se prica, uvijek neki problemi i dugovi sto se tiče željeznica. Država je cirkus. Neće kod nas nikada funkcionisati država dom budemo imali 3+1 predsednika. A ni kriz istoriju se Bosna nije proslavila. Jedino je bilo u Bosni dobro za vrijeme Jugoslavije koliko može da se skonta.

ODGOVORITE
Name

Re

18.05.2022 03:39

Djelimicno si u pravu,,. Da, cirkus od drzave 3+1,i jos RS i FD ,.narod kuka a svidja mu se taj sistem.E pa izvolitte narode ceka vas tapkanje u mjestu jos sledecih 30 god.

Name

Re

18.05.2022 03:46

Bilo dobro dok su nas drugi izdrzavali u Jugoslaviji.. Pa eto odakle dugovi voznja na crno je tek kap u moru,takav narod..

Name

Kondor

18.05.2022 03:59

Eh kad bi usla nekad ozbiljna revizija 70 posto bi bilo u zatvoru sta siu oni zla naneli opljackali Dana's su sefovi direktora sve su unistili

Name

Borac

18.05.2022 06:48

Sada ce strucnjak i ministar za pusnice to resiti.

Name

Van Gog

18.05.2022 02:29

U RS je vreme stali vec 20 godina. Gore vlast i nikad nije bilo skoro sve je pokradeni sve se zasniva na lazi.

ODGOVORITE
Name

Fenix

18.05.2022 03:08

A sindikalca???.10 % ???. Prvo je išao na konsultacije u SNSDe.???. Koja farba bože dragi.A ulje poskupilo 300%.A ukupna prehrana nemal za 100%.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

18.05.2022 04:20

Sve uz pomoć stranaca i njihovog programa stabilizacije Željeznica RS. Oni pokrivaju lopovsku politiku vlasti.

ODGOVORITE
Name

Tatar

18.05.2022 09:16

Država koja nema razvijen željeznički saobraćaj i nema neku perspektivu.Nase željeznice su jedna velika mašina za pranje novca kroz sektor nameštanja tendera i javnih nabavki