НАСА ровер усликао "врата на Марсу"!? (ФОТО)

НАСА ровер Кјуриосити (Цуриоситy) снимио (усликао) је чудну слику стене на Марсу која изгледа као савршено изрезана врата на Црвеној планети – Марсу, што је изазвало много бројне теорије завере о ванземаљацима…

Занимљивости 17.05.2022 | 16:37
НАСА ровер усликао "врата на Марсу"!? (ФОТО)

Иако НАСА још није коментарисала слику коју је направила камера за ровера (Маст камера), чудна формација стена могла би бити резултат природног лома стена, вероватно услед сеизмичких активности. 

Формација стена налик вратима, коју је Цуриоситy приметио на геолошкој особини познатој као Греенхеугх Педимент, такође је можда настала од таквих подрхтавања.

Формација стена односно “марсовска врата” су примец́ена док се ровер пењао на планину Шарп – која се уздиже око 5,5 км изнад дна кратера Гејл, где је Кјуриосити слетео у августа 2012. године.

Vrata na Marsu <фигцаптион ид="цаптион-аттацхмент-18578" цласс="wп-цаптион-теxт">“Врата на Марсу дело ванземаљаца или марсовске природе?

“Природни феномен је у питању. Простор између две пукотине у стени. ‘Кјуриосити’ већ неко време пролази кроз подручје које се формирало од древних пешчаних дина“, каже научник из “Марс Сциенце Лабораторy” Ашвин Васавада за Гизмодо.

Објаснио је да су фрактуре тек око метар високе и да су настале када су се пешчане дине слегале током времена, док се песак на површини Марса померао. Оне су сачињене од пешчара који је био изложен различитим притисцима, због чега је негде напукао, па су се формирале и овакве пукотине правилног облика.

„Фрактуре које видимо су већином вертикалне. Ова пукотина је настала или као резултат две вертикалне фрактуре између којих је материјал временом однесен или је у питању једна фрактура, а онда су се стене временом размакле“, истиче Васавада.

Снимци које је направио Насин лендер Инсигхт показали су да Црвена планета заиста доживљава подрхтавање, а недавно откривени Марсовски земљотрес је највец́и икада примец́ен на планети. Међутим, истраживачи и даље раде на утврђивању како тачно настају потреси и како се шире на Марсу, преноси <а хреф="хттпс://www.индепендент.цо.ук/спаце/наса-марс-цуриоситy-ровер-алиенс-б2078094.хтмл">индепендент.

(Занимљивостидана.цом /Фото: НАСА/ЈПЛ-Цалтецх/МССС)

Коментари / 0

Оставите коментар