NASA rover uslikao "vrata na Marsu"!? (FOTO)

NASA rover Kjuriositi (Curiosity) snimio (uslikao) je čudnu sliku stene na Marsu koja izgleda kao savršeno izrezana vrata na Crvenoj planeti – Marsu, što je izazvalo mnogo brojne teorije zavere o vanzemaljacima…

Zanimljivosti 17.05.2022 | 16:37
NASA rover uslikao "vrata na Marsu"!? (FOTO)

Iako NASA još nije komentarisala sliku koju je napravila kamera za rovera (Mast kamera), čudna formacija stena mogla bi biti rezultat prirodnog loma stena, verovatno usled seizmičkih aktivnosti. 

Formacija stena nalik vratima, koju je Curiosity primetio na geološkoj osobini poznatoj kao Greenheugh Pediment, takođe je možda nastala od takvih podrhtavanja.

Formacija stena odnosno “marsovska vrata” su primećena dok se rover penjao na planinu Šarp – koja se uzdiže oko 5,5 km iznad dna kratera Gejl, gde je Kjuriositi sleteo u avgusta 2012. godine.

Vrata na Marsu
“Vrata na Marsu delo vanzemaljaca ili marsovske prirode?

“Prirodni fenomen je u pitanju. Prostor između dve pukotine u steni. ‘Kjuriositi’ već neko vreme prolazi kroz područje koje se formiralo od drevnih peščanih dina“, kaže naučnik iz “Mars Science Laboratory” Ašvin Vasavada za Gizmodo.

Objasnio je da su frakture tek oko metar visoke i da su nastale kada su se peščane dine slegale tokom vremena, dok se pesak na površini Marsa pomerao. One su sačinjene od peščara koji je bio izložen različitim pritiscima, zbog čega je negde napukao, pa su se formirale i ovakve pukotine pravilnog oblika.

„Frakture koje vidimo su većinom vertikalne. Ova pukotina je nastala ili kao rezultat dve vertikalne frakture između kojih je materijal vremenom odnesen ili je u pitanju jedna fraktura, a onda su se stene vremenom razmakle“, ističe Vasavada.

Snimci koje je napravio Nasin lender Insight pokazali su da Crvena planeta zaista doživljava podrhtavanje, a nedavno otkriveni Marsovski zemljotres je najveći ikada primećen na planeti. Međutim, istraživači i dalje rade na utvrđivanju kako tačno nastaju potresi i kako se šire na Marsu, prenosi independent.

(Zanimljivostidana.com /Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Komentari / 0

Ostavite komentar