БиХ преузела вођење Јадранско-јонском иницијативе

- Босна и Херцеговина преузела је данас од Албаније једногодишње председавање Јадранско-јонском иницијативом и Стратегијом ЕУ за Јадранско-јонски регион.

Босна и Херцеговина 16.05.2022 | 19:05
БиХ преузела вођење Јадранско-јонском иницијативе

Председавање у име БиХ преузео је заменик министра иностраних послова у Савету министара Јосип Бркић на церемонији одржаној током министарског састанка земаља чланица иницијативе и стратегије у Тирани, саопштено је из ресорног министарства.

Бркић је најавио да ће БиХ током председавања наставити да промовише европске вредности с посебним фокусом на потребу придруживања Балкана ЕУ, преноси Срна.

"Ради спровођења приоритета председавања, БиХ ће организовати низ активности у области јачања улоге младих, заштите животне средине, туризма, културе, те дигиталне и инфраструктурне повезивости у региону", додао је Бркић.

На министарском састанку је усвојена "Тиранска декларација" у којој се посебно наглашава да проширење ЕУ на Балкан и у геостратешком смислу представља даље улагање у стабилну, снажну и уједињену Европу.

Министри су затражили од чланица ЕУ да се БиХ додели кандидатски статус за чланство што је пре могуће и да се одреди датум почетка приступних преговора са Албанијом и Северном Македонијом током председавања Француске ЕУ.

Поред БиХ, у Јадранско-јонској иницијативи су и Србија, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Италија, Сан Марино, Северна Македонија и Словенија.

(Тањуг Фото: АА) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Савјет

16.05.2022 17:11

Сад јој је заиста крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2022 19:30

А шта ће тај јадо урадити и кога ће представљати кад има државу која не зна ни како ће ни шта ће сутра.

Name

РЕ

16.05.2022 21:29

Кака Босна и Еуропска Унија, Па они се немогу да договоре са србима и Хрватима у Босни а камоли да угу у европску Унију. Коме ТРЕБАЈУ Нерадници кад они цекају испод сљиве даим даим круска паднè, они су Само способни да својатају какоје њихова Босна и онисе Сами борили за њу. А незнам Само кад су Хрвати и Срби стари Народ од Босњака Па стоим они бирају њиховој преставника као дасмо ми глупи.