BiH preuzela vođenje Jadransko-jonskom inicijative

- Bosna i Hercegovina preuzela je danas od Albanije jednogodišnje predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i Strategijom EU za Jadransko-jonski region.

Bosna i Hercegovina 16.05.2022 | 19:05
BiH preuzela vođenje Jadransko-jonskom inicijative

Predsedavanje u ime BiH preuzeo je zamenik ministra inostranih poslova u Savetu ministara Josip Brkić na ceremoniji održanoj tokom ministarskog sastanka zemalja članica inicijative i strategije u Tirani, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Brkić je najavio da će BiH tokom predsedavanja nastaviti da promoviše evropske vrednosti s posebnim fokusom na potrebu pridruživanja Balkana EU, prenosi Srna.

"Radi sprovođenja prioriteta predsedavanja, BiH će organizovati niz aktivnosti u oblasti jačanja uloge mladih, zaštite životne sredine, turizma, kulture, te digitalne i infrastrukturne povezivosti u regionu", dodao je Brkić.

Na ministarskom sastanku je usvojena "Tiranska deklaracija" u kojoj se posebno naglašava da proširenje EU na Balkan i u geostrateškom smislu predstavlja dalje ulaganje u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu.

Ministri su zatražili od članica EU da se BiH dodeli kandidatski status za članstvo što je pre moguće i da se odredi datum početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom tokom predsedavanja Francuske EU.

Pored BiH, u Jadransko-jonskoj inicijativi su i Srbija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Severna Makedonija i Slovenija.

(Tanjug Foto: AA) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Savjet

16.05.2022 17:11

Sad joj je zaista kraj

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2022 19:30

A šta će taj jado uraditi i koga će predstavljati kad ima državu koja ne zna ni kako će ni šta će sutra.

Name

RE

16.05.2022 21:29

Kaka Bosna i Europska Unija, Pa oni se nemogu da dogovore sa srbima i Hrvatima u Bosni a kamoli da ugu u evropsku Uniju. Kome TREBAJU Neradnici kad oni cekaju ispod sljive daim daim kruska padnè, oni su Samo sposobni da svojataju kakoje njihova Bosna i onise Sami borili za nju. A neznam Samo kad su Hrvati i Srbi stari Narod od Bosnjaka Pa stoim oni biraju njihovoj prestavnika kao dasmo mi glupi.