Јокић ће играти за Србију, ако ће тако постати бољи

- Никола Јокић играће за репрезентацију само под једним условом, а то је да кроз репрезентацију Србије постане бољи играч, рекао је данас селектор Светсилав Пешић.

Кошарка 16.05.2022 | 17:43
Јокић ће играти за Србију, ако ће тако постати бољи

"Није у питању да ли он воли своју земљу. То је несумњиво. Он је поносни Србин, који мени поруке пише ћирилицом. Међутим, ми морамо да нађемо начин да га мотивишемо да се одмери са најбољим играчима у Европи. Ако није мотивисан, ако нема интерес, онда нема ни сврхе да игра", истакао је Пешић током предавања студентима Факултета за спорт Универзитета "Унион - Никола Тесла".

Српски центар је поново добио звање МВП-ија, односно најкориснијег играча регуларног дела НБА лиге.

"Нема никакве сумње да су Јокић и Лука Дончић, најбољи европски играчи који су икада играли у НБА лиги. Они мењају начин на који се игра у најјачој лиги на свету. И константно напредују. Сваке године уносе нешто ново и то је оно што их чини врхунским. А да је Никола апсолутно заслужио признање, види се и по томе што му је честитао Џоел Ембид, његов највећ ривал за то признање".

Осврнуо се селектор Србије и на сусрет који је са Јокићем имао у Америци.

"Када смо се нашли и када сам га видео, више ми је личио на крило него на центра. Физички је у беспрекорном стању. Раније је био симпатични "буцко", а сада је то леп момак. И то је део онога што приччм о сталном напретку", истакао је Пешић.

Пешић иза себе има бриљатну каријеру - са репрезентацијом Србије био је светски и европски првак, са Немачком је стигао до континенталног трона (1993.године), са Барселоном је освојио Евролигу, био је шампион Југославије са Босном, пет пута првак Немачке са Албом, два пута шампион Шпаније са Барселоном.

Такође, освојио је Куп Радивоја Кораћа (1995) и ФИБА Еврокуп.

"Трудио сам се да стално учим. Када сте млађи, онда реагујете инстиктивно, не желите да слушате савете. Међутим, како године пролазе, постајете рационалнији, учите како да из сваке критике нешто научите, да сваки пораз претворите у победу. И оно што је кључно никада не смете да се ставите изнад екипе. И ја сам у једном тренутку помислио да сам геније, да су све заслуге за успехе само моје. На срећу брзо ме то прошло, јер то једноставно нема везе са истином.

Студентима Факултета за спорт Универзитета „Унион - Никола Тесла“, који тек треба да закораче у тренерске воде, Пешић је имао неколико савета.

"Најважније је да имате снове. Снови су ти који покрећу страст за овај и било који други посао. Потребно је да градите свој пут, јер сигурно је да постоји абецеда како да постанете врхунски стручњак, али то не значи нужно да ћете успети у тој намери. Морате да будете скромни, са великим самопоуздањем, али никада не смете да, као што сам већ рекао, ставите себе изнад екипе", закључио је Пешић.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

НР

16.05.2022 16:26

Смијешно. Да Никола постане бољи играч играјући са европским играчима.

ОДГОВОРИТЕ