Истиче рок, власт тјера Шмита да донесе одлуку о финансирању избора у БиХ?

Рок за обезбјеђивање финансијских средстава за одржавање Општих избора у октобру истиче 19. маја, а власт у овом тренутку спава зимским сном.

Босна и Херцеговина 16.05.2022 | 07:44
Истиче рок, власт тјера Шмита да донесе одлуку о финансирању избора у БиХ?

Иако је Глобални фискални оквир за период 2022-2024 усвојен 30. марта, Министарство финансија и трезора мјесец и по није било у стању припремити и у процедуру упутити Документ оквирног буџета и Нацрта буџета институција БиХ за 2022. годину.

Упркос упозорењима која су у више наврата из међународне заједнице упућена на адресу Савјета министара БиХ, помака још увијек нема.

Из ЦИК-а су се огласили у недјељу подсјећајући на законску обавезу обезбјеђивања финансијских средстава.

У крајњем случају Општи избори могу се помјерити за мјесец дана, али за сада још нема званичне одлуке о евентулном помјерању док не истекне рок 19. маја.  

Високи представник Кристијан Шмит те амбасадори у БиХ Царолине Цхаретте (Цанада), Јоханн Саттлер (ЕУ), Цхристине Тоудиц (Француска), Маргрет Уеббер (Њемачка), Марцо Ди Рузза (Италија), Ито Макото (Јапан), Јан Wалтманс (Низоземска), Мариа Тереса Лизаранзу Перинат (Шпанија), Садик Бабур Гиргин (Турска), Матт Фиелд (В. Британија), Мицхаел Ј. Мурпхy (САД), Катхлеен Кавалец (ОСЦЕ), 5. априла су писменим путем скренули пажњу и позвали предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтију, министра финансија и трезора Вјекослава Беванду и министрицу спољних послова Бисеру Турковић да се што прије одобре средства која су потребна ЦИК-у за организацију општих избора 2022. године.

"У складу са Општим оквирним споразумом за мир, те поштујући права грађана да демократски бирају своје представнике у складу са Уставом, то је обавеза која се мора испоштовати.

Организација општих избора је у надлежности Централне изборне комисије БиХ (ЦИК), док је помоћ ЦИК-у у провођењу овог задатка у надлежности надлежних органа БиХ.

Осигурање финансирања избора, конкретно, у надлежности је Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ", напомиње се у писму. 

Два захтјева које је ЦИК упутио Министарству финансија и трезора за обезбјеђивање средстава су одбијена.

"Сваки покушај да се додјела тражених средстава и даље одбија или одлаже сматраће се не само чином који угрожава владавину права и демократију, већ и кршењем обавезе из Општег оквирног споразума за мир.

У случају да ова обавеза не буде испуњена, у тренутку када је јасно да БиХ има тражена средства на располагању, подсјећамо вас да међународна заједница задржава неопходне инструменте да обезбиједи поштовање  Општег оквирног споразума за мир и заштити одржавање општих избора", навели су тада у писму. 

(Патриа)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Сале

16.05.2022 05:56

Треба ове наше БХ политичаре све на голи оток. Од њих народ нема ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

16.05.2022 06:48

Ако нема народ ништа од политичара зато имају политичари од народа ! Покрадоше бурле додик и дружина све што се може покрасти од народа , па чак и црно испод нокта !!

Name

Коста

16.05.2022 09:50

Коме требају избори кад се већ зна какав је резултат.Исти ће владати све док народ не изађе на улицу и истраје у промјенама!По свему судећи још није вријеме

Name

Ух

16.05.2022 10:53

Неће Шмит смјети донијети никакву одлуку, сада ће ове наше легитимне племенске вође да подвикну

Name

питам се

16.05.2022 06:29

Је ли им је то сад Шмит добар и признају га?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.05.2022 07:17

Вријеме је да се овај глупи Даyтонски неспоразум укине и да сви људи поцну зивјети нормално у БиХ а не само корумпирани политицари и тајкуни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.05.2022 07:54

И да се укину ентитети и кантони. Оставити само државу и општине.

Name

ре

16.05.2022 09:11

Набољеје свако себи и нема проблема . Онда нек се свако припаја дје хоце .После тога Смит неце имати ста радити а запад нам неце слати некакве експерте који само нас свадјају.

Name

Не

16.05.2022 09:13

Не у бих у РС.

Name

Бањалучанин

16.05.2022 07:23

Замислите ви тог безобразлука, власт тјера Шмита? Еее моји Срби, па ако нама треба један протонамјесник и стране амбасаде да организују било шта, боље да нас нема! Доље страни окупатори и њихове слуге и послушници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осјетила БАГРА,

16.05.2022 07:32

Несигурни у побједу,па би најрадије да избора и не буде.Бојкотовали су нови изборни закон,сад би и изборе да онемогуће.Ако ово није доказ да су у спрези Бакир,Додик и Човић,онда не знам шта јесте.Народе,дижимо се да отјерамо ове скотове,крајње је вријеме!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

траило

16.05.2022 09:50

све одговорне за опструкцију избора казнити и забранити им уцесце на изборима,наука за убудуце

Name

Брко

16.05.2022 08:08

Финансирање ИЗБОРА не би смјело зависти од одлуке власти !! Ово ми је увијек била енигма, какав је то НАКАРАДАН закон да ВЛАСТ одлучује хоће ли бити избора?? Такодјер, финансирање ЈАВНИХ ЕМИТЕРА (Федерацијс, Р. Српска, Дистрикт, ниво БиХ) све то мора бити НЕЗАВИСНО а не да Бурле и Баке накану коју маркицу и уцјењују јавне емитере које финансира НАРОД !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

16.05.2022 08:44

Па ста Смит има доносити одлуку.Ово је изборна година,у будзету за ову годину требало је урацунати и то,и крај прице.Ако нисте тако урадили,ајмо,смјена,воз...ста се ту има расправљати.Ајде да ја несто тако не урадим на свом послу,па одмах би добио отказ.Није то хоцу ли данас попити цасу воде или нецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

16.05.2022 10:19

Нетреба Смидта тјерати да наметне Будзет за изборе он то зна то је његова обавеза и он це то уцинити,на залост криминалациа и хулигана који незеле изборе и који би хтјели владати на црно без избора.Јос несто треба Смидт урадити,а то је да банди забрани кандидирање на позиције.То би за народ био велики напредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

16.05.2022 10:37

Истиче рок за измјену изборног закона док лажни високи представник Шмит чека истек мандата сфора , а русију желе да избаце са планете ... Јес јес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.05.2022 10:54

Смит не мозе ниста урадити у БиХ осим продузити туристицку визу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

17.05.2022 00:28

Илегалац це бити галантан, па це извадити из дзепа ту сицу, 11 милијона. Ако му је јефтиније, нека илегалац изабере сам, устолици све оне сто га слусају, све оне сто му климају. Јер и тако све сто ми изаберемо њему је гадљиво, па им прети, прозива и хоце да их унисти.

ОДГОВОРИТЕ