Ističe rok, vlast tjera Šmita da donese odluku o finansiranju izbora u BiH?

Rok za obezbjeđivanje finansijskih sredstava za održavanje Opštih izbora u oktobru ističe 19. maja, a vlast u ovom trenutku spava zimskim snom.

Bosna i Hercegovina 16.05.2022 | 07:44
Ističe rok, vlast tjera Šmita da donese odluku o finansiranju izbora u BiH?

Iako je Globalni fiskalni okvir za period 2022-2024 usvojen 30. marta, Ministarstvo finansija i trezora mjesec i po nije bilo u stanju pripremiti i u proceduru uputiti Dokument okvirnog budžeta i Nacrta budžeta institucija BiH za 2022. godinu.

Uprkos upozorenjima koja su u više navrata iz međunarodne zajednice upućena na adresu Savjeta ministara BiH, pomaka još uvijek nema.

Iz CIK-a su se oglasili u nedjelju podsjećajući na zakonsku obavezu obezbjeđivanja finansijskih sredstava.

U krajnjem slučaju Opšti izbori mogu se pomjeriti za mjesec dana, ali za sada još nema zvanične odluke o eventulnom pomjeranju dok ne istekne rok 19. maja.  

Visoki predstavnik Kristijan Šmit te ambasadori u BiH Caroline Charette (Canada), Johann Sattler (EU), Christine Toudic (Francuska), Margret Uebber (Njemačka), Marco Di Ruzza (Italija), Ito Makoto (Japan), Jan Waltmans (Nizozemska), Maria Teresa Lizaranzu Perinat (Španija), Sadik Babur Girgin (Turska), Matt Field (V. Britanija), Michael J. Murphy (SAD), Kathleen Kavalec (OSCE), 5. aprila su pismenim putem skrenuli pažnju i pozvali predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju, ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevandu i ministricu spoljnih poslova Biseru Turković da se što prije odobre sredstva koja su potrebna CIK-u za organizaciju opštih izbora 2022. godine.

"U skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, te poštujući prava građana da demokratski biraju svoje predstavnike u skladu sa Ustavom, to je obaveza koja se mora ispoštovati.

Organizacija opštih izbora je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH (CIK), dok je pomoć CIK-u u provođenju ovog zadatka u nadležnosti nadležnih organa BiH.

Osiguranje finansiranja izbora, konkretno, u nadležnosti je Savjeta ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH", napominje se u pismu. 

Dva zahtjeva koje je CIK uputio Ministarstvu finansija i trezora za obezbjeđivanje sredstava su odbijena.

"Svaki pokušaj da se dodjela traženih sredstava i dalje odbija ili odlaže smatraće se ne samo činom koji ugrožava vladavinu prava i demokratiju, već i kršenjem obaveze iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

U slučaju da ova obaveza ne bude ispunjena, u trenutku kada je jasno da BiH ima tražena sredstva na raspolaganju, podsjećamo vas da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente da obezbijedi poštovanje  Opšteg okvirnog sporazuma za mir i zaštiti održavanje opštih izbora", naveli su tada u pismu. 

(Patria)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Sale

16.05.2022 05:56

Treba ove naše BH političare sve na goli otok. Od njih narod nema ništa.

ODGOVORITE
Name

Jole

16.05.2022 06:48

Ako nema narod ništa od političara zato imaju političari od naroda ! Pokradoše burle dodik i družina sve što se može pokrasti od naroda , pa čak i crno ispod nokta !!

Name

Kosta

16.05.2022 09:50

Kome trebaju izbori kad se već zna kakav je rezultat.Isti će vladati sve dok narod ne izađe na ulicu i istraje u promjenama!Po svemu sudeći još nije vrijeme

Name

Uh

16.05.2022 10:53

Neće Šmit smjeti donijeti nikakvu odluku, sada će ove naše legitimne plemenske vođe da podviknu

Name

pitam se

16.05.2022 06:29

Je li im je to sad Šmit dobar i priznaju ga?

ODGOVORITE
Name

Goran

16.05.2022 07:17

Vrijeme je da se ovaj glupi Daytonski nesporazum ukine i da svi ljudi pocnu zivjeti normalno u BiH a ne samo korumpirani politicari i tajkuni

ODGOVORITE
Name

Re

16.05.2022 07:54

I da se ukinu entiteti i kantoni. Ostaviti samo državu i opštine.

Name

re

16.05.2022 09:11

Naboljeje svako sebi i nema problema . Onda nek se svako pripaja dje hoce .Posle toga Smit nece imati sta raditi a zapad nam nece slati nekakve eksperte koji samo nas svadjaju.

Name

Ne

16.05.2022 09:13

Ne u bih u RS.

Name

Бањалучанин

16.05.2022 07:23

Замислите ви тог безобразлука, власт тјера Шмита? Еее моји Срби, па ако нама треба један протонамјесник и стране амбасаде да организују било шта, боље да нас нема! Доље страни окупатори и њихове слуге и послушници!

ODGOVORITE
Name

Osjetila BAGRA,

16.05.2022 07:32

Nesigurni u pobjedu,pa bi najradije da izbora i ne bude.Bojkotovali su novi izborni zakon,sad bi i izbore da onemoguće.Ako ovo nije dokaz da su u sprezi Bakir,Dodik i Čović,onda ne znam šta jeste.Narode,dižimo se da otjeramo ove skotove,krajnje je vrijeme!!!

ODGOVORITE
Name

trailo

16.05.2022 09:50

sve odgovorne za opstrukciju izbora kazniti i zabraniti im ucesce na izborima,nauka za ubuduce

Name

Brko

16.05.2022 08:08

Finansiranje IZBORA ne bi smjelo zavisti od odluke vlasti !! Ovo mi je uvijek bila enigma, kakav je to NAKARADAN zakon da VLAST odlučuje hoće li biti izbora?? Takodjer, finansiranje JAVNIH EMITERA (Federacijs, R. Srpska, Distrikt, nivo BiH) sve to mora biti NEZAVISNO a ne da Burle i Bake nakanu koju markicu i ucjenjuju javne emitere koje finansira NAROD !!

ODGOVORITE
Name

Nole

16.05.2022 08:44

Pa sta Smit ima donositi odluku.Ovo je izborna godina,u budzetu za ovu godinu trebalo je uracunati i to,i kraj price.Ako niste tako uradili,ajmo,smjena,voz...sta se tu ima raspravljati.Ajde da ja nesto tako ne uradim na svom poslu,pa odmah bi dobio otkaz.Nije to hocu li danas popiti casu vode ili necu.

ODGOVORITE
Name

analiticar

16.05.2022 10:19

Netreba Smidta tjerati da nametne Budzet za izbore on to zna to je njegova obaveza i on ce to uciniti,na zalost kriminalacia i huligana koji nezele izbore i koji bi htjeli vladati na crno bez izbora.Jos nesto treba Smidt uraditi,a to je da bandi zabrani kandidiranje na pozicije.To bi za narod bio veliki napredak.

ODGOVORITE
Name

Izraelac

16.05.2022 10:37

Ističe rok za izmjenu izbornog zakona dok lažni visoki predstavnik Šmit čeka istek mandata sfora , a rusiju žele da izbace sa planete ... Jes jes

ODGOVORITE
Name

Goran

16.05.2022 10:54

Smit ne moze nista uraditi u BiH osim produziti turisticku vizu.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

17.05.2022 00:28

Ilegalac ce biti galantan, pa ce izvaditi iz dzepa tu sicu, 11 milijona. Ako mu je jeftinije, neka ilegalac izabere sam, ustolici sve one sto ga slusaju, sve one sto mu klimaju. Jer i tako sve sto mi izaberemo njemu je gadljivo, pa im preti, proziva i hoce da ih unisti.

ODGOVORITE