Шведској потребне безбједносне гаранције НАТО

- Безбедносне потребе Шведске најбоље испуњава чланство у НАТО, изјавила је данас премијерка те земље Магдалена Андерсон, након што је њена, владајућа Шведска социјалдемократска странка, подржала придруживање Алијанси.

Свијет 15.05.2022 | 18:43
Шведској потребне безбједносне гаранције НАТО

"Најбоља ствар за безбедност Шведске и шведског народа је да се придружимо НАТО. Верујемо да су Шведској потребне формалне безбедносне гаранције, које долазе са чланством у НАТО", рекла је Андерсон на конференцији за новинаре, а преноси Ројтерс.

Она је додала да ће Шведска, као чланица НАТО, остварити већу безбедност и допринети већој безбедности, додаје Би-Би-Си.

"Шведска ће осигуравати безбедност", навела је Андерсон.

Она је оценила и да би Шведска била "јако рањива", ако би била једина земља у Балтичком региону која се није придружила НАТО.

Претходно је владајућа Шведска социјалдемократска странка подржала улазак земље у НАТО, чиме је омогућено формирање парламентарне већине у корист подношења захтева за чланство у Алијанси.

Давањем подршке чланству у НАТО, шведске социјалдемократе су одустале од вишегодишње политике противљења чланству у Алијанси.

(Тањуг Фото: Профимедиа/Пиxабаy/Илустрација) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

За то це

15.05.2022 16:51

Попусити земље које су биле цланице НАТОа односно Балтицке земље, назад у СССР ... Енглеска има Селафилд 1 и 2, Украјина/СССР има Цернобиљ, Јапан Хиросиму и Нагасаки да се изједнаци нови Цернобиљ це бити земље Балтика уз консолидацију Азијских землаја и земаља гдје је Америка правила проблем ... Украјина неце бити нуклеарно напдана од стране Русије ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наси политицар

15.05.2022 16:54

На Балкану по хитном поступку морају у Атину да се Балкан ријеси ... Односно да земље имају свој савез, Албанија це бити искљуцена или укљуцена по потреби Атине, јер је и сама проблем, БХ и ЦГ це такодје под притиском Србије Хрватске и цијелог Балкана у тај савез, наравно могуце су и греске, да Хрватска не воли своју домовину у слузби Русофобије, онда би и ту радила Турска и Русија, као и Иран, кроз времена ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска је

15.05.2022 16:56

Могла утицати на Финску, али и Норвеску да изадју из тог савеза ... Данска ста би могла би остати и не би морала ... Слицно као и у свјестким ратовима после Пољске нападнута мислим управо Сведска или је Норвеска и Данска ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Признање Олује

15.05.2022 16:58

И Бљеска и Хаских злодијела ... Цисто сумљам ... Олуја и Бљесак су биле ослободилацке акције, НАТО агресија је била "милосрдни ањдео", Хиросима и Нагасаки су били антифасистицке операције Америке ... Рат против Индијанаца и истребљење је било хумано дијело ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светозар

15.05.2022 18:14

Не разумем са којим правом Русија захтева од Сведске и Финске да не могу да удју у НАТО савез ..То је ваљда суверено право сваке дрзаве .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право

15.05.2022 18:31

С којим правом ти писес овај коментар ...

Name

Са којим правом

15.05.2022 19:06

Запад захтјева од срба да удју а бобардовали нас сто нисмо хтјели?!

Name

Ре Стеване

15.05.2022 19:15

Шта би ти радио да ти први комшија хоће отвара бизнис.. Па се двоуми између да узгаја цвеће или прасиће Логично он има право да рафи шта хоће у свом дворишту. Дали теби смрди ил мирише шта се то тебе тиче

Name

Без

15.05.2022 18:22

Безбедносне гаранције су само слово на папиру. Јасно је да би директна конфронтација русије и нато у случају пораза једне стране довело до нестајања свијета. Дошло би до краткотрајног рата конвенционалним оружјем у коме би русија вјероватно извукла дебљи крај и реаговала би тактичким нук оружјем и то је то. Зна и нато за то и све наде полажу да русија неће напасти било коју чланицу нато. Ко мисли да постоји неки ћошак на планети земљи гдје се може сакрити, вара се. Заиста се уздам да ће разум превладати и да ће се свијет уразумити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуропска пцела

15.05.2022 18:36

Па да Скандинавија, Норвеска, Светска, Финска. Опет погани Енглези. Боје се својој гузици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето, јел сад јасно

15.05.2022 19:20

Засто су све земље бивсег ссср усли у Нато и то добровољно? И ссср и путинова Русија, ту несто не стима, мора да су диктатуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побркао си лонцице

16.05.2022 08:21

Једно је СССР а сасвим друго бивси Варсавски пакт.