Švedskoj potrebne bezbjednosne garancije NATO

- Bezbednosne potrebe Švedske najbolje ispunjava članstvo u NATO, izjavila je danas premijerka te zemlje Magdalena Anderson, nakon što je njena, vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka, podržala pridruživanje Alijansi.

Svijet 15.05.2022 | 18:43
Švedskoj potrebne bezbjednosne garancije NATO

"Najbolja stvar za bezbednost Švedske i švedskog naroda je da se pridružimo NATO. Verujemo da su Švedskoj potrebne formalne bezbednosne garancije, koje dolaze sa članstvom u NATO", rekla je Anderson na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

Ona je dodala da će Švedska, kao članica NATO, ostvariti veću bezbednost i doprineti većoj bezbednosti, dodaje Bi-Bi-Si.

"Švedska će osiguravati bezbednost", navela je Anderson.

Ona je ocenila i da bi Švedska bila "jako ranjiva", ako bi bila jedina zemlja u Baltičkom regionu koja se nije pridružila NATO.

Prethodno je vladajuća Švedska socijaldemokratska stranka podržala ulazak zemlje u NATO, čime je omogućeno formiranje parlamentarne većine u korist podnošenja zahteva za članstvo u Alijansi.

Davanjem podrške članstvu u NATO, švedske socijaldemokrate su odustale od višegodišnje politike protivljenja članstvu u Alijansi.

(Tanjug Foto: Profimedia/Pixabay/Ilustracija) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Za to ce

15.05.2022 16:51

Popusiti zemlje koje su bile clanice NATOa odnosno Balticke zemlje, nazad u SSSR ... Engleska ima Selafild 1 i 2, Ukrajina/SSSR ima Cernobilj, Japan Hirosimu i Nagasaki da se izjednaci novi Cernobilj ce biti zemlje Baltika uz konsolidaciju Azijskih zemlaja i zemalja gdje je Amerika pravila problem ... Ukrajina nece biti nuklearno napdana od strane Rusije ...

ODGOVORITE
Name

Nasi politicar

15.05.2022 16:54

Na Balkanu po hitnom postupku moraju u Atinu da se Balkan rijesi ... Odnosno da zemlje imaju svoj savez, Albanija ce biti iskljucena ili ukljucena po potrebi Atine, jer je i sama problem, BH i CG ce takodje pod pritiskom Srbije Hrvatske i cijelog Balkana u taj savez, naravno moguce su i greske, da Hrvatska ne voli svoju domovinu u sluzbi Rusofobije, onda bi i tu radila Turska i Rusija, kao i Iran, kroz vremena ...

ODGOVORITE
Name

Svedska je

15.05.2022 16:56

Mogla uticati na Finsku, ali i Norvesku da izadju iz tog saveza ... Danska sta bi mogla bi ostati i ne bi morala ... Slicno kao i u svjestkim ratovima posle Poljske napadnuta mislim upravo Svedska ili je Norveska i Danska ...

ODGOVORITE
Name

Priznanje Oluje

15.05.2022 16:58

I Bljeska i Haskih zlodijela ... Cisto sumljam ... Oluja i Bljesak su bile oslobodilacke akcije, NATO agresija je bila "milosrdni anjdeo", Hirosima i Nagasaki su bili antifasisticke operacije Amerike ... Rat protiv Indijanaca i istrebljenje je bilo humano dijelo ....

ODGOVORITE
Name

Svetozar

15.05.2022 18:14

Ne razumem sa kojim pravom Rusija zahteva od Svedske i Finske da ne mogu da udju u NATO savez ..To je valjda suvereno pravo svake drzave .

ODGOVORITE
Name

Pravo

15.05.2022 18:31

S kojim pravom ti pises ovaj komentar ...

Name

Sa kojim pravom

15.05.2022 19:06

Zapad zahtjeva od srba da udju a bobardovali nas sto nismo htjeli?!

Name

Re Stevane

15.05.2022 19:15

Šta bi ti radio da ti prvi komšija hoće otvara biznis.. Pa se dvoumi između da uzgaja cveće ili prasiće Logično on ima pravo da rafi šta hoće u svom dvorištu. Dali tebi smrdi il miriše šta se to tebe tiče

Name

Bez

15.05.2022 18:22

Bezbednosne garancije su samo slovo na papiru. Jasno je da bi direktna konfrontacija rusije i nato u slučaju poraza jedne strane dovelo do nestajanja svijeta. Došlo bi do kratkotrajnog rata konvencionalnim oružjem u kome bi rusija vjerovatno izvukla deblji kraj i reagovala bi taktičkim nuk oružjem i to je to. Zna i nato za to i sve nade polažu da rusija neće napasti bilo koju članicu nato. Ko misli da postoji neki ćošak na planeti zemlji gdje se može sakriti, vara se. Zaista se uzdam da će razum prevladati i da će se svijet urazumiti.

ODGOVORITE
Name

Europska pcela

15.05.2022 18:36

Pa da Skandinavija, Norveska, Svetska, Finska. Opet pogani Englezi. Boje se svojoj guzici.

ODGOVORITE
Name

Eto, jel sad jasno

15.05.2022 19:20

Zasto su sve zemlje bivseg sssr usli u Nato i to dobrovoljno? I sssr i putinova Rusija, tu nesto ne stima, mora da su diktature.

ODGOVORITE
Name

Pobrkao si loncice

16.05.2022 08:21

Jedno je SSSR a sasvim drugo bivsi Varsavski pakt.