Комеморација Ивици Осиму: Стигли Пикси, Милошевић, Сушић...

Почаст великану на комеморацији одаће и бројне личности из јавног, културног и политичког живота из БиХ и региона.

Босна и Херцеговина 14.05.2022 | 12:17
Комеморација Ивици Осиму: Стигли Пикси, Милошевић, Сушић...

Интонирањем химне Босне и Херцеговине у Народном позоришту у Сарајеву почела је Комеморативна сједница поводом смрти и сахране легендарног Ивице Осима.

Поред чланова породице и блиских пријатеља на Комеморацију су стигли и бројни поштоваоци лика и дјела једног од највећих фудбалских тренера свих времена са наших простора.

Како би одали почаст легендарном Шваби дошли су између осталих Драган Стојковић Пикси, Срећко Катанец, Душан Бајевић, Звонимир Бобан, Предраг Пашић, Сафет Сушић, Блаж Слишковић, Саво Милошевић, Иван Ћурковић, Мехмед Баждаревић, Фарук Хаџибегић, Никола Никић, Елвир Болић, Драган Шкрба, Мухамед Коњић, Рефик Шабанаџовић, Драган Шкрба, Радмило Михајловић, Томислав Ивковић, Мирсад Фазлагић, Дино Ђурбузовић, Хусреф Мусемић, Мишо Смајловић, Зденко Јелић, Мехмед Јањош...

Почаст великану на комеморацији одаће и бројне личности из јавног, културног и политичког живота из БиХ и региона. Присутни су између осталих Фадил Новалић, премијер Федерације БиХ, Жељко Комшић, члан Предсједништва БиХ, Бакир Изетбеговић, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, затим Харис Џиновић, Богић Богичевић, Дино Мерлин, Кемал Козарић, Вицо Зељковић...

Након што је емитован филм о животу Ивице Осима, хор Народног позоришта Сарајево, извео је нумеру непоновљивих Индекса "Ти си ми била у свему нај, нај...", те је почаст одата минутом шутње.  

"Данас се опраштамо од једног од најбољих међу нама. Одајемо почаст симболу нашег града и државе. Растући у Сарајеву развијао је највеће вриједности БиХ. Од Аустрије до Јапана свугдје је био најбољи најчаснији. Био је најбољи грађанин свијета у Сарајеву. Све градове свијета је волио, али своје Сарајево највише. Све људе свијета је грлио, али своје Сарајлије највише. Вјечно ћемо те памтити људска громадо", рекла је на комеморацији градоначелница Сарајева, Бењамина Карић

"Изгубио сам мајку, оца, сина брата, а сада требам да се опростим од мог Швабе. Научио је да буде са људима, да им доноси радост. Хвала ти и видимо се", рекао је Енвер Хаџиабдић, некадашњи фудбалер, тренер Жељезничара и пријатељ покојног Ивице Осима.

"Драги шефе. Имам трему, јер морам држати први говор у животу за човјека са којим сам живио 40 година. Он је живио са нама, био је велики тренер, отац, учитељ. Обиљежио је наше животе, знао да направи фудбалере од нас, да створи добре људе. Знао је да побјеђује губи, био је визионар, био испред свог времена. Био је велики стручњак, велики човјек. Волио је, знао је да воли, највише је волио своју Асиму, породицу, сараднике, играче... На крају ми је често говорио да жали за нашим временом, за игубљеним годинама. Увијек је говорио да смо могли дати још више нашем Жељи. Шефе хвала, недостајаћеш нам", рекао је Мехмед Баждаревић, некадашњи фудбалер Жељезничара, репрезентативац Југославије, БиХ и некадашњи селектор репрезентације БиХ.

"Све ће проћи осим добра које си учинио. Обишао си свет и где год да си радио оставио си траг. Вештину да ствараш учинио си ствари које ће остати записне за сва времена. Хвала Сарајеву што те створило, хвала БиХ која те имала. Ушао си у ред бесмртника. Знаш и сам да легенде не умиру никада. Чинио си чуда. Имао сма ту ретку част да ти будем сарадник у репрезентацији Југославије. Да није било тебе не би било СЦ Партизан, нашег Партизана. Знао сам и тада и сада да си ванвременска појава, неко ко спаја, а не раздваја", казао је Ненад Бјековић, легенда Партизана и замјеник предсједника Фудбалског савеза Србије.

"Човјек великих вриједности, капацитета, човјек који се саслушао и разумио свакога које био његов саговорник. Направио је квалитетне људе, добре спортске раднике. Били смо велики ривали, а имао сам и част бити дио фамилије Осим. направио је будућност фудбала", рекао је Фарук Хаџибегић, репрезентативац Југославије и некадашњи селектор БиХ.

"Данас је тежак дан за фудбалску фамилију која се опрашта од свог члана. Ми се опраштамо до нашег шефа. Научио нас је како радити, поступати и размишљати. Увијек је имао најбоља рјешења. Он је у кључним тренуцима учествовао у доношењу најважнијих одлука за Н/ФС БиХ. Два највећа догађаја за Н/ФС БиХ су обиљежила рад Ивице Осима, то је изградња Тренинг центра Н/ФС БиХ у Зеници и пласман репрезентације на Свјетско првенство у Бразилу. Вјечно ћемо га памтити", Вицо Зељковић, предсједник Н/ФС БиХ.

"Преносим вам поздраве и ријечи саучешћа од Александра Чеферина, предсједника УЕФА. Ивица Осим био је сјајан играч, тренер, учитељ, али прије свега људско биће. Био је драг, остао је човјек народан, човјек раје. Остао је увијек исти. Вјерујем да од нас нитко није сигуран да ли ћемо се срести опет негдје горе, али имамо обвезу чувати и његовати његову идеју на овом свијету. Као тренер је тражио пуно, прије свега поштовање противника, што је нама на Балкану утопија. Учио нас је респектирати и одредио тако наше многе каријере на свјетској разини. Спомињао сам га недавно са Арсеном Венгером, који вас је поздравио и рекао ми да је учио и уживао са Ивицом Осимом. Нека вам је лака сарајевска и босанска земља драги наш шефе, нека ти је лако ногометно небо", казао је Звонимир Бобан, представник УЕФА на данашњој комеморацији.

У Народном позоришту у Сарајеву присутно је око 300 људи, а због ограниченог броја мјеста велики број навијача и грађана је и испред зграде у којој се одаје почаст Ивици Осиму.

Сахрана Ивице Осима биће обављена на Градском гробљу "Баре" у Алеји великана са почетком у 14 часова.

Ивица Осим био је тренер Жељезничара, Партизана, Панатинаикоса, Штурма, Џеф јунајтеда, те селектор Југославије и Јапана. Био је почасни предсједник Ногометног / Фудбалског савеза Босне и Херцеговине и Фудбалског клуба Жељезничар.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

босанац

14.05.2022 11:14

Дошли великани да одају почаст и опросте се од великог човјека. Босанац срцем и душом, волио је све добре људе. Нико не броји крвна зрнца, има мјеста за све, хвала им од срца, Тако обичан а тако велики човјек. Надам се да ће се неки од ових националиста што владају а и од њихових сљедбеника упитати како се заслужи овако поштовање, да велики и познати људи из цијелог свијета дођу и одају ти почаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.05.2022 11:24

Слава му и вјецни покој. Кад те људи овако памте,ниси узалуд зивио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посљедњи поздрав

14.05.2022 11:25

Посљедњи пздрав Ивици Осиму "Швабо" посљедњем селектору фудбалске репрезентације СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

14.05.2022 11:29

Нека ти је вјечна слава и велико хвала велики човјече Ивице Осиму!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

14.05.2022 11:44

Страшан губитак,оно што је био Пимпек у музици то је био Швабо у фудбалу, стета не надокнадива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страшан губитак?

14.05.2022 13:56

Јесте, али био је 81 годину! Свему дође једном крај. Туга је што је се дјете од три године утопило у ријеци, што је мајка бацила дјете с балкона... Што дјеца умиру од срчаног удара у 20-им на спортским теренима... То су туге! Ивица Осим се најавио, мада је прије 15 година имао мождани удар, али тијело јако, отпорно! Здраво било!

Name

Армин

14.05.2022 12:09

Поцивај у заслузеном миру добри Цовјеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицх

14.05.2022 12:41

Велико хвала и вјечна ти слава,почивај у миру божјем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

14.05.2022 13:19

Легендо, почивај у миру. Хвала ти за подвиге којима си нас југословенски знао обрадовати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПФЦ Стара Гарда

14.05.2022 13:37

Последњи поздрав нашем Тренеру ! Штета, рат и санкције су нас прекинуле у походу ка врху, он је са тобом био загарантован, али...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

14.05.2022 14:11

Хвала Ти Легендо! Ти си био највећи амбасадор наш Босне и Херцеговине. Нека Ти је лахка земља Босанска. Почивај у миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

14.05.2022 17:18

По његовој прици Додик се васпитавао на пијацама науцио је варати на ваги и кусуру то му је помогло да обогати униставајуци РС.

ОДГОВОРИТЕ