Пропало 1,2 милиона вакцина против вируса корона

Од почетка вакцинације против вируса корона у Босни и Херцеговини су због истеклог рока пропале 1.229.434 вакцине, потврђено је за "Независне новине" у Институту за јавно здравство Републике Српске и Заводу за јавно здравство ФБиХ.

Босна и Херцеговина 14.05.2022 | 12:13
Пропало 1,2 милиона вакцина против вируса корона

"Од почетка вакцинације у Српској је пропало 738.149 доза вакцина због истицања рока, а највише пропалих је произвођача 'АстраЗенеца'", навели су из Института за "Независне новине".

Ништа боља ситуација није ни у Федерацији јер је, према подацима Федералног завода, од почетка вакцинације против вируса корона због истицања рока трајања пропало 491.285 доза.

"Највише вакцина са истеклим роком је произвођача 'АстраЗенеца' (303.139), потом 'Пфизер' (155.034),  мањи број у односу на ова два призвођача имамо вакцине 'Модерна' (20.540), те 'Синопхарм' (8.964) и 'Синовац' (3.608) доза", навели су из Завода за "Независне новине".

Како је за "Независне новине" рекао Еднан Дрљевић, инфектолог из Опште болнице "Абдулах Накаш" Сарајево, има више разлога зашто су вакцине у БиХ пропале.

"Један од главних разлога пропадања вакцина је тај што смо већину њих добили путем донација у којима их је било подоста са скраћеним роком трајања", истиче Дрљевић.

Разлог је и слаба вакцинална кампања.

"Слаба кампања је такође један од разлога. Много вакцина је набављено, а није искориштено јер је вакцинална кампања била лоша", истиче Драљевић.

Трећи разлог пропадања великог броја вакцина јесте и појава нових сојева вируса.

"Трећи разлог је тај  да је ковид дошао у фазу када се појавио нови сој који није тако тежак и смртоносан као што су били претходни. Након тога је аутоматски престала потреба и жеља грађана за вакцинацијом", рекао је Дрљевић.

Како је казао, да би се смањио број пропадања вакцина и наставила вакцинална кампања потребно је научно истраживање вакцинације.

"Потребно је научно образложење како вакцина може да нас заштити од новог соја вируса, хоће ли вакцинисање имати смисла и колико ће бити отпорно на вирус", казао је Дрљевић.

Како је за "Независне новине" рекао Бојан Суботић, директор Дома здравља у Прњавору, редовним праћењем вакцина нису имали пропадање због истеклог рока.

"Редовно пратимо рок вакцина које добијамо. Тренутно је код нас вакцинисање на веома малом нивоу, примање бустер дозе је прошло, а заинтересованост за нове дозе је минимална", казао је Суботић и додао да вакцина има довољно и сви који желе могу да се вакцинишу.

Независне новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Миле

14.05.2022 10:38

Цуј кампања, па не продајете рено цлио, па кампања, срам вас било. Ове птрове узмите и сваку сриједу узмите по бустер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цик објави

14.05.2022 11:40

Хала Богу,знаци толико зивота спасено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марсх

14.05.2022 12:19

Зафалило пара за наорузање, да могу да туку Русију, багро .Није се довољно продало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

14.05.2022 12:25

Народ у босни није нормалан

ОДГОВОРИТЕ