Обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске

У бањалучкој касарни Козара одржана је централна свечаност поводом обиљежавања Дана Војске Републике Српске. Дан Војске обиљежен је и у Бијељини.

Република Српска 12.05.2022 | 17:53
Обиљежено 30 година од формирања Војске Републике Српске

На централној свечаности обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске, поручено је да је она основана са намјером да заштити српски народ и да је у тој намјери успјела. 

„Баштинимо традицију на јединство које је красило српски народ и ВРС са једне стране, а са друге стране хтјели смо да баштињење традиције и културу сјећања пренесемо на млађе. По неком мом скромном мишљењу успјели смо и у једном и у другом“, поручио је Милорад Крајшумовић, Командант Трећег Република Српска пука.

Свечаности у касарни Козара присуствовали су и највиши функционери Републике Српске. 

„Наша захвалност мора да иде према припадницима Војске Републике Српске и према оном што су они дали и одбранили Републику Српску, која је прије тога створена у миру, дакле политичким одлукама, али су свакако слободу и све оно што јесте претпоставка за нормалан, миран и стабилан живот у суштини одбранили људи који су тада били обични људи, народ који је чинио ту војску“, рекла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

„30 година раније је формирана Војска Републике Српске, као одраз воље српског народа да се одбрани од већ тада формираних непријатељских војних формација, АБиХ и ХВО. Они су већ свој формацијски састав употребљавали да би угрозли Србе, а Војска Републике Српске је формирана да би управо то спријечила“, изјавио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Прије три деценије почеле су се писати свијетлије странице историје Срба западно од Дрине, рекао је пензионисани генерал Војске Републике Српске Петар Млађеновић.

„Да није било 12-ог маја 92 године ко зна какви би историјски токови овуда били усмјерени, али стварање ВРС као нуклеуса снаге српског анарода за одбрану својих интереса западно од Дрине је било залога за будућност, имамо дужност да бранимо тековине  92-95 године“, објашњава Млађеновић. 

Прије тридесет година патриотизам је био одбранити Републику Српску, која је поглашена у миру, а одбрањена у рату, а данас патриотизам значи борбу за сваког човјека, поручио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

„Данашњи патриотизам значи борити се сваки човјек остане, обезбјеђивати му услове боље за живот, то значи да ако је патротизам 90-их година био одбранити Републику Српску, која је у миру проглашена, а у крвавом рату одбрањена, онда је данас изаов борити се да свако дијете остане и живи на свом огњишту, да живи и стекне право на запослење, да се боримо против корупције и намјенски трошимо народни новац и да достојно представљамо народ, јер смо изабрани да служимо народу“, рекао је Петровић.

Вијенце на споменик палим борцима положили су представници свих ратних јединица које су формиране на овом подручју, те бројне делегације. А на рукама око двије хиљаде Бијељинаца у центру града у дужини од 250 метара развијена је  застава Републике Српске, у част 12. маја – Дана Војске Републике Српске.

(БН/А.Глувић)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ха ха

12.05.2022 16:16

Гдје та војска како се данас зове чије заставе носе сто се брукате све сте признали а неста мудрујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.05.2022 18:21

Тачно тако, тридесет година од оснивања и 17 година од потписивања капитулације Војске Републике Српске. Каква иронија, странка која је основала укинула је ту исту ВРС.

Name

Перо

12.05.2022 16:44

Шта има војска од рс.Шта јој даде.Сви треба да иду одавде.Што даље.Овдје остају само робови и робовласници.Спашавајте дјецу на вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Припадник ВРС

12.05.2022 17:59

У инат, као што смо остали у тешка времена, треба остати и сада, биће боље. Данас сам био, у гротлу са њима, да видим и чујем те полусвјетове. Тако је заиста. То су лопови, који се нетреба бојати, то је обичан шљам, поуздано. ми нисмо овој дјеци створили државу , да нормално живе. У Октобру имамо прилику, до слободе, баш тако.

Name

дамир

12.05.2022 19:21

васа такозвана војска је запецтила своју судбину у ХАгу!

Name

40 Британских обавештајаца

12.05.2022 17:26

Одавно нема Војске Републике Српске,не знам о чему пишете,давно угашена,војско вољно,мафијаши,"тајфуни"кумови,напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дамир

12.05.2022 23:03

Не сикирај се дамире ти за насу војску.Нису они такозвани,него јунаци звани и знани.Зар си заборавио где је српска војска просла ни трава порасла није.Нетребају нама ко вама Азијци да арлауцу,нас један војник врједи ко васи 10.

Name

Драго Бл

12.05.2022 18:54

Само троше новац , од тога ништа, каква војска какви бакрачи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

12.05.2022 21:32

Каква обиљезавања кад та војска висе не постоји а борци на рубу сиромаства док дезертери су на руководецим позицијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

13.05.2022 04:57

ВРС је створила у рату РС, и успјела је да одбрани Српски народ, и да га саћува у рату од расељавања и уништења, и зато јој вјећна слава и хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повратник

13.05.2022 05:48

Заставе можете и развијати. Док млади одлазе, а обичан народ у депресији се убија, и које своје родитеље и извршава самоубиства, ви се дичите нечим што не постоји. Кад ћете једном почети мислити као остали свијет. Зар је битно данас војска Републике Српске које нема и не постоји. Па да власт има имало стида, срама, поштовања, уважавања, забринула би наше истинске борце који су кварили у рововима, а не ове гузоње који читају неке папире. Посерем вас, и све те ту. Гдје сам ја то ратовао, па сад живим у једној кући за коју нико ми није дао ни фенинга. Захваљујући влади Тузланског кантона, која ми је поклонила грађевински материјал, ево ме направио сам кућу у Жељови надомак Бановића. И знајте Срби, да сам живио у Зворнику, па сам се одлучио вратити на своје мјесто, а како сам овамо дошао нико ме није ни мрко погледао, а камоли шта друго урадио. Хвала људима из Владе Тузланског кантона који су ми помогли поправак моје куће. Вјерујте да и ја волим Републику Српску, али од власти нисам ни пијесак добио, а друго и да не причам. Република Српска или Федерације БиХ, свеједно, сви смо људи, поштујемо се и можемо живјети заједно као праве комшије. Добио сам посао као чувар и имам плату тек да нисам без посла. Док сам живио у Додиковој држави, никад нисам добио посла. Лако је бити Србин, али браћо, тешко је бити човјек. Бог вас помогао.

ОДГОВОРИТЕ