Obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske

U banjalučkoj kasarni Kozara održana je centralna svečanost povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske. Dan Vojske obilježen je i u Bijeljini.

Republika Srpska 12.05.2022 | 17:53
Obilježeno 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske

Na centralnoj svečanosti obilježavanja 30 godina od formiranja Vojske Republike Srpske, poručeno je da je ona osnovana sa namjerom da zaštiti srpski narod i da je u toj namjeri uspjela. 

„Baštinimo tradiciju na jedinstvo koje je krasilo srpski narod i VRS sa jedne strane, a sa druge strane htjeli smo da baštinjenje tradicije i kulturu sjećanja prenesemo na mlađe. Po nekom mom skromnom mišljenju uspjeli smo i u jednom i u drugom“, poručio je Milorad Krajšumović, Komandant Trećeg Republika Srpska puka.

Svečanosti u kasarni Kozara prisustvovali su i najviši funkcioneri Republike Srpske. 

„Naša zahvalnost mora da ide prema pripadnicima Vojske Republike Srpske i prema onom što su oni dali i odbranili Republiku Srpsku, koja je prije toga stvorena u miru, dakle političkim odlukama, ali su svakako slobodu i sve ono što jeste pretpostavka za normalan, miran i stabilan život u suštini odbranili ljudi koji su tada bili obični ljudi, narod koji je činio tu vojsku“, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

„30 godina ranije je formirana Vojska Republike Srpske, kao odraz volje srpskog naroda da se odbrani od već tada formiranih neprijateljskih vojnih formacija, ABiH i HVO. Oni su već svoj formacijski sastav upotrebljavali da bi ugrozli Srbe, a Vojska Republike Srpske je formirana da bi upravo to spriječila“, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Prije tri decenije počele su se pisati svijetlije stranice istorije Srba zapadno od Drine, rekao je penzionisani general Vojske Republike Srpske Petar Mlađenović.

„Da nije bilo 12-og maja 92 godine ko zna kakvi bi istorijski tokovi ovuda bili usmjereni, ali stvaranje VRS kao nukleusa snage srpskog anaroda za odbranu svojih interesa zapadno od Drine je bilo zaloga za budućnost, imamo dužnost da branimo tekovine  92-95 godine“, objašnjava Mlađenović. 

Prije trideset godina patriotizam je bio odbraniti Republiku Srpsku, koja je poglašena u miru, a odbranjena u ratu, a danas patriotizam znači borbu za svakog čovjeka, poručio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

„Današnji patriotizam znači boriti se svaki čovjek ostane, obezbjeđivati mu uslove bolje za život, to znači da ako je patrotizam 90-ih godina bio odbraniti Republiku Srpsku, koja je u miru proglašena, a u krvavom ratu odbranjena, onda je danas izaov boriti se da svako dijete ostane i živi na svom ognjištu, da živi i stekne pravo na zaposlenje, da se borimo protiv korupcije i namjenski trošimo narodni novac i da dostojno predstavljamo narod, jer smo izabrani da služimo narodu“, rekao je Petrović.

Vijence na spomenik palim borcima položili su predstavnici svih ratnih jedinica koje su formirane na ovom području, te brojne delegacije. A na rukama oko dvije hiljade Bijeljinaca u centru grada u dužini od 250 metara razvijena je  zastava Republike Srpske, u čast 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske.

(BN/A.Gluvić)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ha ha

12.05.2022 16:16

Gdje ta vojska kako se danas zove čije zastave nose sto se brukate sve ste priznali a nesta mudrujete

ODGOVORITE
Name

Istina

12.05.2022 18:21

Tačno tako, trideset godina od osnivanja i 17 godina od potpisivanja kapitulacije Vojske Republike Srpske. Kakva ironija, stranka koja je osnovala ukinula je tu istu VRS.

Name

Pero

12.05.2022 16:44

Šta ima vojska od rs.Šta joj dade.Svi treba da idu odavde.Što dalje.Ovdje ostaju samo robovi i robovlasnici.Spašavajte djecu na vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Pripadnik VRS

12.05.2022 17:59

U inat, kao što smo ostali u teška vremena, treba ostati i sada, biće bolje. Danas sam bio, u grotlu sa njima, da vidim i čujem te polusvjetove. Tako je zaista. To su lopovi, koji se netreba bojati, to je običan šljam, pouzdano. mi nismo ovoj djeci stvorili državu , da normalno žive. U Oktobru imamo priliku, do slobode, baš tako.

Name

damir

12.05.2022 19:21

vasa takozvana vojska je zapectila svoju sudbinu u HAgu!

Name

40 Britanskih obaveštajaca

12.05.2022 17:26

Odavno nema Vojske Republike Srpske,ne znam o čemu pišete,davno ugašena,vojsko voljno,mafijaši,"tajfuni"kumovi,naprijed!

ODGOVORITE
Name

Re damir

12.05.2022 23:03

Ne sikiraj se damire ti za nasu vojsku.Nisu oni takozvani,nego junaci zvani i znani.Zar si zaboravio gde je srpska vojska prosla ni trava porasla nije.Netrebaju nama ko vama Azijci da arlaucu,nas jedan vojnik vrjedi ko vasi 10.

Name

Drago Bl

12.05.2022 18:54

Samo troše novac , od toga ništa, kakva vojska kakvi bakrači...

ODGOVORITE
Name

Proleter

12.05.2022 21:32

Kakva obiljezavanja kad ta vojska vise ne postoji a borci na rubu siromastva dok dezerteri su na rukovodecim pozicijama

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

13.05.2022 04:57

VRS je stvorila u ratu RS, i uspjela je da odbrani Srpski narod, i da ga saćuva u ratu od raseljavanja i uništenja, i zato joj vjećna slava i hvala!

ODGOVORITE
Name

Povratnik

13.05.2022 05:48

Zastave možete i razvijati. Dok mladi odlaze, a običan narod u depresiji se ubija, i koje svoje roditelje i izvršava samoubistva, vi se dičite nečim što ne postoji. Kad ćete jednom početi misliti kao ostali svijet. Zar je bitno danas vojska Republike Srpske koje nema i ne postoji. Pa da vlast ima imalo stida, srama, poštovanja, uvažavanja, zabrinula bi naše istinske borce koji su kvarili u rovovima, a ne ove guzonje koji čitaju neke papire. Poserem vas, i sve te tu. Gdje sam ja to ratovao, pa sad živim u jednoj kući za koju niko mi nije dao ni feninga. Zahvaljujući vladi Tuzlanskog kantona, koja mi je poklonila građevinski materijal, evo me napravio sam kuću u Željovi nadomak Banovića. I znajte Srbi, da sam živio u Zvorniku, pa sam se odlučio vratiti na svoje mjesto, a kako sam ovamo došao niko me nije ni mrko pogledao, a kamoli šta drugo uradio. Hvala ljudima iz Vlade Tuzlanskog kantona koji su mi pomogli popravak moje kuće. Vjerujte da i ja volim Republiku Srpsku, ali od vlasti nisam ni pijesak dobio, a drugo i da ne pričam. Republika Srpska ili Federacije BiH, svejedno, svi smo ljudi, poštujemo se i možemo živjeti zajedno kao prave komšije. Dobio sam posao kao čuvar i imam platu tek da nisam bez posla. Dok sam živio u Dodikovoj državi, nikad nisam dobio posla. Lako je biti Srbin, ali braćo, teško je biti čovjek. Bog vas pomogao.

ODGOVORITE