ЕК ради на томе да не увођење санкција буде кажњиво

- Европска комисија предложиће за две седмице да се избегавање санкција Русији сматра кривичним делом у Европској унији, као и да државе чланице могу да конфискују заплењену руску имовину, рекли су данас за Политико неименовани званичници упознати с предлогом.

Свијет 11.05.2022 | 15:02
ЕК ради на томе да не увођење санкција буде кажњиво

Како наводи портал, Комисија ће поднети предлог у форми одредбе споразума који омогућава земљама чланицама да, у координацији с Европским парламентом, "успоставе минимум правила која се тичу дефиниције кривичног прекршаја и санкција, у области почињеног озбиљног кривичног дела с прекограничном димензијом".

То ће, заузврат, омогућити државама ЕУ да имају законски основ за заплену замрзнуте имовине, рекла су два званичника на која се позива Политико.

Државе ЕУ су, до априла, заплениле имовину у вредности око 30 милијарди евра, укључујући јахте, виле и уметничка дела, у власништву санкционисаних појединаца и привредних субјеката. У међувремену је тај број вероватно повећан.

Како је Политико писао прошлог месеца, у ЕУ се поставља питање да ли та имовина може да буде конфискована, при чему се намеће чињеница да је експропријација заплењене имовине питање националног закона, који је различит у свакој држави чланици.

Није у свим државама чланицама ЕУ избегавање санкција кривично дело, а предлог Комисије, који мора да усвоји већина посланика у ЕП, требало би да изједначи тај законски оквир.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Руско

11.05.2022 13:36

Па заплијениће Руси и вашу имовину. На крају га дође на исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.05.2022 18:30

Тако је и хитрер отимао и крао.

Name

Раде ко сингерица

11.05.2022 13:37

Значи почело је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нацирти

11.05.2022 15:10

Лоповски па опет робовласниство и пљацка стварно вас треба равнати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

11.05.2022 19:37

Ако се усвоји овај закон, који предлаже ЕК, да неувођење санкција Русији, буде третирано као кривићно дјело, и приједлог да се замрзнута имовина Руских грађана може конфисковати, то ће бити тотални крах међународног права, и легализацију отвореног криминала на државном нивоу, и општег безакоња, са несагледивим посљедицама у будућности! До сада је приватна имовина била неприкосновена, и неотуђива!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро Савиц

12.05.2022 05:34

Европа , вјековна кољевка цивилизације уводи диктатуру гору него у Сјеверној Кореји . Казу К Ким Јоунг Ун изгладњује свој народ . Европа тијера своје градјане у глад и сиромаство да би слузила интересима Васингтона .

ОДГОВОРИТЕ