EK radi na tome da ne uvođenje sankcija bude kažnjivo

- Evropska komisija predložiće za dve sedmice da se izbegavanje sankcija Rusiji smatra krivičnim delom u Evropskoj uniji, kao i da države članice mogu da konfiskuju zaplenjenu rusku imovinu, rekli su danas za Politiko neimenovani zvaničnici upoznati s predlogom.

Svijet 11.05.2022 | 15:02
EK radi na tome da ne uvođenje sankcija bude kažnjivo

Kako navodi portal, Komisija će podneti predlog u formi odredbe sporazuma koji omogućava zemljama članicama da, u koordinaciji s Evropskim parlamentom, "uspostave minimum pravila koja se tiču definicije krivičnog prekršaja i sankcija, u oblasti počinjenog ozbiljnog krivičnog dela s prekograničnom dimenzijom".

To će, zauzvrat, omogućiti državama EU da imaju zakonski osnov za zaplenu zamrznute imovine, rekla su dva zvaničnika na koja se poziva Politiko.

Države EU su, do aprila, zaplenile imovinu u vrednosti oko 30 milijardi evra, uključujući jahte, vile i umetnička dela, u vlasništvu sankcionisanih pojedinaca i privrednih subjekata. U međuvremenu je taj broj verovatno povećan.

Kako je Politiko pisao prošlog meseca, u EU se postavlja pitanje da li ta imovina može da bude konfiskovana, pri čemu se nameće činjenica da je eksproprijacija zaplenjene imovine pitanje nacionalnog zakona, koji je različit u svakoj državi članici.

Nije u svim državama članicama EU izbegavanje sankcija krivično delo, a predlog Komisije, koji mora da usvoji većina poslanika u EP, trebalo bi da izjednači taj zakonski okvir.

(Tanjug Foto: Tanjug) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rusko

11.05.2022 13:36

Pa zaplijeniće Rusi i vašu imovinu. Na kraju ga dođe na isto.

ODGOVORITE
Name

Re

11.05.2022 18:30

Tako je i hitrer otimao i krao.

Name

Rade ko singerica

11.05.2022 13:37

Znači počelo je!

ODGOVORITE
Name

nacirti

11.05.2022 15:10

Lopovski pa opet robovlasnistvo i pljacka stvarno vas treba ravnati

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

11.05.2022 19:37

Ako se usvoji ovaj zakon, koji predlaže EK, da neuvođenje sankcija Rusiji, bude tretirano kao krivićno djelo, i prijedlog da se zamrznuta imovina Ruskih građana može konfiskovati, to će biti totalni krah međunarodnog prava, i legalizaciju otvorenog kriminala na državnom nivou, i opšteg bezakonja, sa nesagledivim posljedicama u budućnosti! Do sada je privatna imovina bila neprikosnovena, i neotuđiva!!

ODGOVORITE
Name

Miro Savic

12.05.2022 05:34

Evropa , vjekovna koljevka civilizacije uvodi diktaturu goru nego u Sjevernoj Koreji . Kazu K Kim Joung Un izgladnjuje svoj narod . Evropa tijera svoje gradjane u glad i siromastvo da bi sluzila interesima Vasingtona .

ODGOVORITE