ПДП одлучно против индиректног избора члана Предсједништва

- Приједлог о којем се говори у јавности, а тиче се индиректног избора чланова Предсједништва БиХ, укључујући и српског члана Предсједништва, потпуно је неприхватљив за ПДП, а тај одговоран став би требале имати и све политичке странке са сједиштем у Републици Српској – рекао је Ненад Вуковић, замјеник предсједника ПДП-а. 

Република Српска 11.05.2022 | 14:24
ПДП одлучно против индиректног избора члана Предсједништва

Вуковић додаје да, уколико би био прихваћен асиметричан модел за избор чланова Предсједништва БиХ, то не представља проблем, те да се противи инсистирању бошњачких странака за увођењем симетричног модела избора: 

- Начин како ће бирати члана Предсједништва БиХ из ФБиХ, да ли директно или кроз Парламент ФБиХ, остављамо странама у том ентитету, али ни они не треба да се мијешају у начин избора у Републици Српској. Само директан избор је прихватљив – рекао је Вуковић. 

Вуковић каже да је директан избор српског члана Предсједништва црвена линија испод које ПДП не иде: 

- Под знаком питања никада не смију бити територија, институције и надлежности Републике Српске, директан избор члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, уставни механизам заштите виталног интереса Републике Српске у Предсједништву БиХ, начин одлучивања у Предсједништву БиХ, са нагласком на обавезни консензус за сва питања из области одбране и спољне политике, дводомност Парламентарне скупштине БиХ, начин одлучивања у Представничком дому и Дому народа, ентитетско гласање као један од најважнијих механизама заштите интереса Републике Српске и српског народа, Уставом предвиђени механизми формирања Савјета министара БиХ, са обавезним бројем представника који долазе из Републике Српске, начин одлучивања у Савјету министара БиХ, са нагласком на обавезно обезбјеђивање најмање једног гласа из реда сваког конститутивног народа за коначне одлуке које доноси Савјет министара – навео је Вуковић. 

Он каже да ипак постоји сумња, уколико се за овај приједлог буде снажно залагао ХДЗ, да и неке странке из Републике Српске пристану на то, што би директно дерогирало позицију Републике Српске: 

- Не би било изненађење да СНСД и њихови сателити још једном снажно стану иза хрватских интереса, јер је пракса показала да су ту увијек на услузи. Неки од примјера су и предаја јасеновачке грађе, питање Пељешког моста које је представљено као српски национални интерес, избор судија у Уставном суду БиХ, при чему су прекршили договор српских странака и дали приједлог који су усагласили са ХДЗ, као и нечињење у случају Трговске горе. Надам се да ће овај пут бити одговорни, па по питању избора чланова Предсједништва БиХ, ставити српске изнад хрватских интереса – поручио је Вуковић.  

Вуковић је закључио да и поред назнака о договору о измјенама Изборног закона, сумња у његову реализацију: 

- Мјесецима су СНСД, ХДЗ и СДА кочили договор, па и у вези техничких измјена. Најбоље би било да се позабаве обезбјеђивањем финансијских средстава за одржавање избора по старим правилима и у законски прописаном року, односно прве недеље у октобру. Рокови теку – рекао је Вуковић. 

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гергелy

11.05.2022 13:52

Ситне сте ви рибе за то,одлуке се доносе на висим институцијама које нису у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ