PDP odlučno protiv indirektnog izbora člana Predsjedništva

- Prijedlog o kojem se govori u javnosti, a tiče se indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH, uključujući i srpskog člana Predsjedništva, potpuno je neprihvatljiv za PDP, a taj odgovoran stav bi trebale imati i sve političke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj – rekao je Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a. 

Republika Srpska 11.05.2022 | 14:24
PDP odlučno protiv indirektnog izbora člana Predsjedništva

Vuković dodaje da, ukoliko bi bio prihvaćen asimetričan model za izbor članova Predsjedništva BiH, to ne predstavlja problem, te da se protivi insistiranju bošnjačkih stranaka za uvođenjem simetričnog modela izbora: 

- Način kako će birati člana Predsjedništva BiH iz FBiH, da li direktno ili kroz Parlament FBiH, ostavljamo stranama u tom entitetu, ali ni oni ne treba da se miješaju u način izbora u Republici Srpskoj. Samo direktan izbor je prihvatljiv – rekao je Vuković. 

Vuković kaže da je direktan izbor srpskog člana Predsjedništva crvena linija ispod koje PDP ne ide: 

- Pod znakom pitanja nikada ne smiju biti teritorija, institucije i nadležnosti Republike Srpske, direktan izbor člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, ustavni mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, način odlučivanja u Predsjedništvu BiH, sa naglaskom na obavezni konsenzus za sva pitanja iz oblasti odbrane i spoljne politike, dvodomnost Parlamentarne skupštine BiH, način odlučivanja u Predstavničkom domu i Domu naroda, entitetsko glasanje kao jedan od najvažnijih mehanizama zaštite interesa Republike Srpske i srpskog naroda, Ustavom predviđeni mehanizmi formiranja Savjeta ministara BiH, sa obaveznim brojem predstavnika koji dolaze iz Republike Srpske, način odlučivanja u Savjetu ministara BiH, sa naglaskom na obavezno obezbjeđivanje najmanje jednog glasa iz reda svakog konstitutivnog naroda za konačne odluke koje donosi Savjet ministara – naveo je Vuković. 

On kaže da ipak postoji sumnja, ukoliko se za ovaj prijedlog bude snažno zalagao HDZ, da i neke stranke iz Republike Srpske pristanu na to, što bi direktno derogiralo poziciju Republike Srpske: 

- Ne bi bilo iznenađenje da SNSD i njihovi sateliti još jednom snažno stanu iza hrvatskih interesa, jer je praksa pokazala da su tu uvijek na usluzi. Neki od primjera su i predaja jasenovačke građe, pitanje Pelješkog mosta koje je predstavljeno kao srpski nacionalni interes, izbor sudija u Ustavnom sudu BiH, pri čemu su prekršili dogovor srpskih stranaka i dali prijedlog koji su usaglasili sa HDZ, kao i nečinjenje u slučaju Trgovske gore. Nadam se da će ovaj put biti odgovorni, pa po pitanju izbora članova Predsjedništva BiH, staviti srpske iznad hrvatskih interesa – poručio je Vuković.  

Vuković je zaključio da i pored naznaka o dogovoru o izmjenama Izbornog zakona, sumnja u njegovu realizaciju: 

- Mjesecima su SNSD, HDZ i SDA kočili dogovor, pa i u vezi tehničkih izmjena. Najbolje bi bilo da se pozabave obezbjeđivanjem finansijskih sredstava za održavanje izbora po starim pravilima i u zakonski propisanom roku, odnosno prve nedelje u oktobru. Rokovi teku – rekao je Vuković. 

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gergely

11.05.2022 13:52

Sitne ste vi ribe za to,odluke se donose na visim institucijama koje nisu u BiH.

ODGOVORITE