Шведска и Финска одлучују о уласку у НАТО

Финска и Шведска ближе се одлуци о њиховој највјероватнијој кандидатури за чланство у НАТО-у, а службена се објава очекује у наредним данима, потврдила је у уторак финска страна.

Свијет 11.05.2022 | 10:19
Шведска и Финска одлучују о уласку у НАТО

Мање од три мјесеца од почетка инвазије на Украјину, двије нордијске земље суочене с руском пријетњом налазе се на вратима западног војног савеза у потрази за сигурносним кишобраном, посебно САД, пише француска новинска агенција АФП.

“Сигурно је 100 посто да ће Финска бити кандидат и прилично вјероватно да ће до краја године бити чланица”, рекао је Цхарлy Салониус-Пастернак, научник с финског института за међународне односе.

Како преноси Н1, писање Хине, у Финској, као и Шведској, рат у Украјини је потпуно преокренуо јавно мнијење које је до руске интервенције било подијељено.

Према анкети јавне телевизије Yле, 76 посто Финаца подржава чланство земље у НАТО-у. Посљедњих неколико година та је подршка износила свега 20 до 30 посто.

У Шведској, владајући социјалдемократи, чије би зелено свјетло за приступање НАТО-у осигурало јасну већину у парламенту, дали су до знања да ће своју одлуку саопштити ове недјеље.

(Н1 Фото: Профимеиа) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Лепи

11.05.2022 08:32

Битно је да имамо и ми мир у БиХ, и да се ту најдемо у Нато савезу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чекајући годоа

11.05.2022 15:57

Шведска је данас порписала одбрамбени савез са Енглеском који укљуцује све видове сарадње у сегменту одбране- у исчекивању пуноправног чланства у НАТО пакту Шведска је осигурала "члан 5" НАТО савеза. Ни до сад им Руси ништа нису могли а од данас поготово

Name

Превентивно

11.05.2022 15:57

Право вријеме за нове цланове НАТО-а, ха, ха.. Гоод луцк!

Name

Јаре

11.05.2022 09:04

Па удјите побогу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

11.05.2022 09:23

А овамо у Сведској Руси вец годинама провицурају подморнице,авиони који упадају На тероторију Сведске Руска тв прије једно мјесеца дана приказала план За нападад На једно Сведско острво Готланд стратегијски веома битно око 400 км од Москве рат и окуплацијс Украјине све је то доприњело да народ сада хоце да удје Сведска у НАТО. Прије то није тако било јос увјек има отпора како На љевици тако и На десници који имају вецину код гласања у Сведском парламенту.Љевица која има мањинску владу ЦЕ мозда и пристати Али ту и медју њима има велики број који нису За Нато хоце да буду неутрал и Али је десница њена пронацистицка струја против уласка у НАТо и они су и проПутиновски оријентисани исто као десница у Француској.Предстсвници Сведске пронацистицка странке били су и присутни прије 3-4 год у Москви На прослави окупирања Крона инаце из Сведске има добровољаца у рату у Украјинци На обје стране исто сто их је било у рату у БиХ На Страни ХВО и у рату у Сирији! Предсједник водеце крајње десне странке избјегава у медиумс да осуди Русији За рат у Украјини а све дискурс у Мом граду и предсједник и заступник те странке у лок парламентс је био поријеклом из Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

11.05.2022 10:39

Свако паметан и постен зели у НАТО и ЕУ. Сто даље од руса и кинеза, то је сигурнија будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милојко

11.05.2022 11:36

Не слазем се, цак сто висе потпуно разлицито мисљење имам. Само будале могу призељкивати нато сада.9

Name

Ре:

11.05.2022 13:45

Пошто гориво, гас, брашно, уље у том НАТО и ЕУ? Хоћеш ли издурати до зиме? Пола аута ти је од дијелова из Русије и Кине. Без Русије нема свијета, али твој мозак није још у стању да то свари.

Name

Наравно

11.05.2022 10:57

Само ,што није рат промјенио мишљење Јавног Мјења, већ пропаганда ! Онај ко се бојао НАТО-а, сад га се боји још више, онај ко се бојао Русије, сад се боји још више ! Некада су се Државе растурале као од шале, а данас, ти исти који су ратурали, секирају се да се једна држава не растури ! Док ми овде пискарамо, Саудиска Арабија разваљује Јемен, Израел, мало мало , окупира дио Палестинске територије, занимљиво , "забринуте" за то није брига !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојка

11.05.2022 11:58

Пуна нас Њемачка. Сви смо овде у Натоу, плаћамо порезе и дио смо система. У Модричу кад одем немам ским кафу да попијем. Већина које знам су овде. Не знам о чему причамо. Сити тензије БиХ у ЕУ и Нато, да се помјеримо са гробља живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.05.2022 13:56

Спакуј ти пар кофера, али само оно основно, и нека стоје негдје код излазних врата.

Name

Ре ре

11.05.2022 16:19

А имаш ли ти шта спаковати па да идеш у мајку Русију?

Name

Мирослав

11.05.2022 12:40

У ризицна времена, доносе ризицну одлуку. Ста вам је, обе дрзаве познајем, тако вам је лепо, сто се уваљујете у проблеме и ризике? Нато вас треба да са вама пркоси Русима, да вас увуце у сукоб, без потребе. Натовци су милитанти, по целом свету ратују, разарају и убијају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.05.2022 13:54

Зло је што се обични народ не пита, него домаће слуге одлучују. Исти ђаво као и у Украјини. Натурили ону карикатуру и мислили да могу шта хоће.