Švedska i Finska odlučuju o ulasku u NATO

Finska i Švedska bliže se odluci o njihovoj najvjerovatnijoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, a službena se objava očekuje u narednim danima, potvrdila je u utorak finska strana.

Svijet 11.05.2022 | 10:19
Švedska i Finska odlučuju o ulasku u NATO

Manje od tri mjeseca od početka invazije na Ukrajinu, dvije nordijske zemlje suočene s ruskom prijetnjom nalaze se na vratima zapadnog vojnog saveza u potrazi za sigurnosnim kišobranom, posebno SAD, piše francuska novinska agencija AFP.

“Sigurno je 100 posto da će Finska biti kandidat i prilično vjerovatno da će do kraja godine biti članica”, rekao je Charly Salonius-Pasternak, naučnik s finskog instituta za međunarodne odnose.

Kako prenosi N1, pisanje Hine, u Finskoj, kao i Švedskoj, rat u Ukrajini je potpuno preokrenuo javno mnijenje koje je do ruske intervencije bilo podijeljeno.

Prema anketi javne televizije Yle, 76 posto Finaca podržava članstvo zemlje u NATO-u. Posljednjih nekoliko godina ta je podrška iznosila svega 20 do 30 posto.

U Švedskoj, vladajući socijaldemokrati, čije bi zeleno svjetlo za pristupanje NATO-u osiguralo jasnu većinu u parlamentu, dali su do znanja da će svoju odluku saopštiti ove nedjelje.

(N1 Foto: Profimeia) 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Lepi

11.05.2022 08:32

Bitno je da imamo i mi mir u BiH, i da se tu najdemo u Nato savezu.

ODGOVORITE
Name

čekajući godoa

11.05.2022 15:57

Švedska je danas porpisala odbrambeni savez sa Engleskom koji ukljucuje sve vidove saradnje u segmentu odbrane- u isčekivanju punopravnog članstva u NATO paktu Švedska je osigurala "član 5" NATO saveza. Ni do sad im Rusi ništa nisu mogli a od danas pogotovo

Name

Preventivno

11.05.2022 15:57

Pravo vrijeme za nove clanove NATO-a, ha, ha.. Good luck!

Name

Jare

11.05.2022 09:04

Pa udjite pobogu..

ODGOVORITE
Name

Ozna

11.05.2022 09:23

A ovamo u Svedskoj Rusi vec godinama provicuraju podmornice,avioni koji upadaju Na terotoriju Svedske Ruska tv prije jedno mjeseca dana prikazala plan Za napadad Na jedno Svedsko ostrvo Gotland strategijski veoma bitno oko 400 km od Moskve rat i okuplacijs Ukrajine sve je to doprinjelo da narod sada hoce da udje Svedska u NATO. Prije to nije tako bilo jos uvjek ima otpora kako Na ljevici tako i Na desnici koji imaju vecinu kod glasanja u Svedskom parlamentu.Ljevica koja ima manjinsku vladu CE mozda i pristati Ali tu i medju njima ima veliki broj koji nisu Za Nato hoce da budu neutral i Ali je desnica njena pronacisticka struja protiv ulaska u NATo i oni su i proPutinovski orijentisani isto kao desnica u Francuskoj.Predstsvnici Svedske pronacisticka stranke bili su i prisutni prije 3-4 god u Moskvi Na proslavi okupiranja Krona inace iz Svedske ima dobrovoljaca u ratu u Ukrajinci Na obje strane isto sto ih je bilo u ratu u BiH Na Strani HVO i u ratu u Siriji! Predsjednik vodece krajnje desne stranke izbjegava u mediums da osudi Rusiji Za rat u Ukrajini a sve diskurs u Mom gradu i predsjednik i zastupnik te stranke u lok parlaments je bio porijeklom iz Srbije.

ODGOVORITE
Name

Milojko

11.05.2022 10:39

Svako pametan i posten zeli u NATO i EU. Sto dalje od rusa i kineza, to je sigurnija buducnost.

ODGOVORITE
Name

Re Milojko

11.05.2022 11:36

Ne slazem se, cak sto vise potpuno razlicito misljenje imam. Samo budale mogu prizeljkivati nato sada.9

Name

Re:

11.05.2022 13:45

Пошто гориво, гас, брашно, уље у том НАТО и ЕУ? Хоћеш ли издурати до зиме? Пола аута ти је од дијелова из Русије и Кине. Без Русије нема свијета, али твој мозак није још у стању да то свари.

Name

Naravno

11.05.2022 10:57

Samo ,što nije rat promjenio mišljenje Javnog Mjenja, već propaganda ! Onaj ko se bojao NATO-a, sad ga se boji još više, onaj ko se bojao Rusije, sad se boji još više ! Nekada su se Države rasturale kao od šale, a danas, ti isti koji su raturali, sekiraju se da se jedna država ne rasturi ! Dok mi ovde piskaramo, Saudiska Arabija razvaljuje Jemen, Izrael, malo malo , okupira dio Palestinske teritorije, zanimljivo , "zabrinute" za to nije briga !

ODGOVORITE
Name

Stojka

11.05.2022 11:58

Puna nas Njemačka. Svi smo ovde u Natou, plaćamo poreze i dio smo sistema. U Modriču kad odem nemam skim kafu da popijem. Većina koje znam su ovde. Ne znam o čemu pričamo. Siti tenzije BiH u EU i Nato, da se pomjerimo sa groblja života.

ODGOVORITE
Name

Re:

11.05.2022 13:56

Спакуј ти пар кофера, али само оно основно, и нека стоје негдје код излазних врата.

Name

Re re

11.05.2022 16:19

A imaš li ti šta spakovati pa da ideš u majku Rusiju?

Name

Miroslav

11.05.2022 12:40

U rizicna vremena, donose rizicnu odluku. Sta vam je, obe drzave poznajem, tako vam je lepo, sto se uvaljujete u probleme i rizike? Nato vas treba da sa vama prkosi Rusima, da vas uvuce u sukob, bez potrebe. Natovci su militanti, po celom svetu ratuju, razaraju i ubijaju.

ODGOVORITE
Name

Re:

11.05.2022 13:54

Зло је што се обични народ не пита, него домаће слуге одлучују. Исти ђаво као и у Украјини. Натурили ону карикатуру и мислили да могу шта хоће.